Bár a kommentekben beígértem, hogy bableves és lepény fog következni, de vallási okokból ezt el kellett halasztanom. És mivel a vallás magánügy, sajnos nem mondhatom meg, mi késztetett erre!

Viszont mivel a nyesihusi-akció továbbra is tart, természetesen májpörköltet főztem, ami csakis igazán jó minőségű nyesedékhússal az igazi. Hosszas mérlegelés után a csirkemáj mellett döntöttem, mivel blogger társaim szemlátomást csirkepártiak, így aztán meg kell mutatnom nekik a csirke felhasználásának egyetlen étvágyat gerjesztő módját.


A májpörkölt lényege a pörkölt alap, a nyesedékhús és a zöldbab. Egyesek májat is adnak az ételhez, és bevallom: most kipróbálva alig rontotta az élvezeti értékét, így lehet, hogy a jövőben többször alkalmazom ezt a receptet.

A szükséges alapanyagok listája: két rész nyesedékhús (szalonnás, füstös jellegű), két rész csirkemáj, egy rész fagyasztott zöldbab. Továbbá pörkölt alap és fűszerek. A körethez konzerv újburgonya, a salátához kígyóuborka, tejfel (netán joghurt a bizonytalan nemi identitásúaknak), valamint fokhagyma.

A lábas aljára két-három evőkanálnyi állati eredetű zsiradékot helyezek. Erre applikálok két nagyobbacska fej vereshagymát, persze meghámozva és apróra darabolva. Mikor a hagyma valamelyest üvegesedni kezd, beleinvesztálok 8-10 dkg fagyasztott paprikát. Ezt a lépést anyaországi olvasóink saját szájuk íze szerint szeletelt, friss paprikával helyettesíthetik, de sajnos olyan vidéken, ahol leledzem, a sörárpán, cideralmán és repcén kívül más nem terem meg természetes körülmények között, így aztán az UV-lámpán érlelt import paprikát már csak anyagi megfontolásokból is fagyasztott, nem pedig friss állapotban szoktam megvásárolni. Az ízében különbség úgy sincs.

A hagyma-paprika kombót egyszerre kell pirítanunk, párolnunk és szétfőznünk. Ennek megfelelően hol zsírján pirítjuk, hol - saját levén - pároljuk, hol némi víz hozzáadásával fellazítjuk a szerkezetét. Elvégre ételünkhöz a hagyma és paprika elsősorban a szaft gazdagításával járul hozzá, ehhez pedig a botmixermentes pépesítés a leghaladóbb irány.

Amíg valamelyest szétplöttyed a hagyma és paprika, feldaraboljuk a nyesedékhúst (már ha nem elég nyesedék), valamint megtisztítjuk és megmossuk a májat. Nagyon fontos azonban, hogy a hagymás-paprikás alapra először csak a nyesedékhúst zúdítsuk rá! Miután a húst - közepes vagy nagyobbacska lángon - fehérre körbepirítottuk, következhetik a zöldbab. Ez egy külön bekezdést érdemel. Vagy kettőt.

Első zöldbab bekezdés. Felmerülhet a kérdés, mit keres egy májpörköltben zöldbab, amikor zsír, hagyma, pirospaprika és nyesedékhús hozzáadásával bármilyen pörköltet el lehet készíteni. Nos, a válasz roppant egyszerű: a zöldbab igen jól kiegészíti élettani szempontból a májban található oxidánsokat és kalcitokat, nem beszélve a fermium-dihidroxidról és a B-18 vitaminról, amit a legújabb kutatások szerint csak úgy nem veszít el főzés közben a máj, ha zöldbabbal együtt készül. Mindezek végett, de különösen a B-18 vitamin igen fontos élettani funkciói miatt tehát nagyon ügyeljünk arra, hogy májpörköltet csakis zöldbabbal együtt készítsünk!

Második zöldbab bekezdés. A piacon vett, friss zöldbabbal szemben a fagyasztottnak van egy óriási előnye: a fagyasztott zöldbab jeges, és mint ilyen, kemény. Amíg a hús felveszi a megfelelő állagát, két kevergetés közben a zöldbab köti le az embert, nagy mértékben spórolva a főzéshez szükséges alkohollal. Kezdők ugyebár a zöldbabot késsel darabolják, hogy a megfelelő méretű darabkákat érjék el; de hadd osszak meg veletek egy tippet. A fagyasztott zöldbab állagra roppanékony, ezért célszerűbb törni! Mivel a fagyasztott zöldbabtörés mozdulatra egybevág a bab- és borsófejtéskor alkalmazott technikával, igen jó hatással van a szakács mentálhigiénéjére. Emlékezzünk csak vissza azokra az időkre, amikor asszonyaink kézzel fejtették a borsót, babot, nem pedig boltban, fagyasztva vagy konzerv formájában vásárolták meg! Orvosilag igazolhatóan kevesebb volt a depressziós, pszichotikus nő, kevesebb volt a neurotikus hajlam, és bizonyíthatóan kevesebb volt a családon belüli erőszak miatti (alaptalan) feljelentés! Becsüljük meg ősi rítusainkat, és ha már a bab fejtése megoldhatatlan a számunkra, pótoljuk fagyasztott zöldbab kézzel való törögetésével! De legalábbis végeztessük el ezt a munkát a háztartásunkban fellelhető nőnemű egyedekkel!

Mikor is a zöldbab is kapott már - sűrű kevergetés közepette - négy-öt percet, és elfőtte a fölös levét, jöhet az ételbe a máj. A májat már tényleg csak körbefehérítjük, aztán kis láng, és néhány kanálnyi pirospaprikát hintünk az étekre. Komótosan, de alaposan kevergetjük így (komótosan, hogy a máj lehetőleg egyben maradjon, de alaposan, hogy a paprikát mindenhol egyformán érje a meleg), paprikástól (a tűzről véletlenül se vesszük le közben - mendemonda, hogy megég a paprika, mármint persze ha nem a brazil sorozatok kötnek le minket közben, mint egy háziasszonyt). Pár perc kevergetés után felöntjük vízzel, néhány levél babérlevelet irányozunk bele, kicsit feljebb húzunk a lángon, és férfiasabb iszogatási tempóra váltva, alkalmanként kevergetve a cuccot úgy negyed órát dolgozni hagyjuk a fizikát, míg a leve zsírjára vagy aligleves zsírjára fő. Frissen reszelt szerecsendióval, majorannával, netán bazsalikommal ízesítjük, és a ripők kolléga által imádott savanyítási eljárást ezúttal mustár hozzáadásával oldjuk meg. A mustárnak kis lángon harminckilenc másodperc kell, hogy szervesüljön az ételben az íze, illetve megfelelővé selymesítse a szaft állagát (utóbbi egyenletességéhez a kevergetés ajánlott).

A rotyogás közben elkészíthető a saláta. A kígyóuborkát én nem pucolom, a héjában van a vitamin! Ja, és kockázom, nem karikázom, mert minden mediterrán salátában kockázva van, és ennyit igazán ők is megérdemelnek, ha már zöldségeken meg tésztán kívül úgyse vitték kaja terén semmire. Ezenkívül már csak tejfel és pár gerezd apróra vágott fokhagyma kell hozzá. Sófetisisztáknak só. Díszíthetnők pirospaprika hintésével, de a pörkölt úgyis piros színű lesz melleje, így nem szükséges.

A körethez pedig nincs más dolgunk, mint villa lapjával összenyomkodni a konzerv burgonyát. Miután kivettük a konzervdobozból és leszűrtük a levét.

2013-09-17-192227.jpg


Pluszpont azoknak, akik az eddigiekből tanulva almabort bontottak hozzá, azonban meg kell mondjam, a csirkemájhoz valójában a körtebor jobban passzol! Szóval egy szénsavval enyhén dúsított perry-t kívánok hozzá, és hallgassátok a hasonnevű "énekesnő" számait, ha túl sokat ettetek, de kijönni nem akaródzik, viszont nem kézzel törtétek a zöldbabot, és ennek köszönhetően mindenféle divatbetegségben, például bulímiában szenvedtek!

A bejegyzés trackback címe:

https://kifoztem.blog.hu/api/trackback/id/tr465521341

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2013.09.17. 23:31:12

Én már a címnél kiakadtam. NORMÁLIS EMBER NEM BECÉZI ÍGY AZ ÉTELT!

2013.09.17. 23:32:10

A címnél tovább nem olvasom, pöri, sali, megszoki.

2013.09.17. 23:50:10

@megszokács: A meg a te nevedben van.

megszokács · http://kifoztem.blog.hu 2013.09.17. 23:54:32

@little troll: Igen, nem akartam kettős mércét alkalmazni, ezért ismételtem meg kétszer az én nevem gáz részét, hogy a te neved mindkét gáz részét érinthessem a kommentemben!

Most mégis, egy olyan hányadékot, amiben máj van, te emberi névvel illetnél? Na ugye, hogy ugye!

ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2013.09.18. 06:49:42

Jó és laktató eledelnek tűnik, bár ezt a konzerv krumplit elképzelni sem tudom, milyen lehet. Ha az állaga lehetővé teszi, megpróbálnám kockázva, lecsepegtetve egy kis fokhagymás zsíron megpirongatni, kis csípőssel és petrezselyem ződjével megszórva.

csillagkúll · www.:madeinfidesz.eu 2013.09.18. 08:50:28

én kedvelem az ilyen egyéb részletekre is kitérő recepteket, azért én ugyanarra a tányérra az uborkasalit nem raknám, nem esztétikai okokból, a köretnek ajánlott kolompért meg hagyjuk másra, galuska vs. nokedli de ez szubjektív

LadyCarambole · http://kigondoltam.blog.hu 2013.09.18. 10:59:50

egen, az ilyen egy tányérra tálalóknak én simán összeturmixolnám a kaját egy kevés sósavval...

amúgy a csirkemáj királyság, kár, hogy kutyakajával meg konzervszarral készíted el, de gondolom ez is a nagy egyetemes Egyensúlyt szolgálja a világban!

megszokács · http://kifoztem.blog.hu 2013.09.18. 13:10:36

@ripők: Ugyanolyan, mintha te főznéd. Semmi bádogíz. Én erre meglehetősen érzékeny vagyok, kevés fajta konzervet viselek el.

@zsanett- a csillagkútról: A faszom fog két tányért elmosni egy evés kedvéért!

@LadyCarambole: Szemlátomást életedben nem ettél még se nyesihusit, se konzerv krumplit. Bár ha a csirkemájat dicséred, akkor valószínűleg azt sem!

spájdernecc 2013.09.18. 15:01:53

megmimóza :)
akinek ilyen markáns álláspontja van a világról, az ne csodálkozzon, ha krampácsolják a talpkövét.
másrészről a csirke n+1 módon elkészíthető emberi fogyasztásra alkalmas módon
pl az ósenos grillcsirke

megszokács · http://kifoztem.blog.hu 2013.09.18. 15:24:25

@spájdernecc: Ha rám hallgatsz, nem jelentkezel pszichológia szakra, teljes szakmai alkalmatlanság miatt úgyse vennének fel.

spájdernecc 2013.09.18. 15:27:15

ez egy jó tanács, köszönöm, megfogadom

kiraaaaa 2013.09.18. 16:53:12

hábameg..
1.vegyél egy fotoaparátot
2.miért trutyis a köret
3.konzerv krumpliiiiiiiiiiiii!

megszokács · http://kifoztem.blog.hu 2013.09.18. 16:56:10

@kiraaaaa:

1. Nem veszek.
2. Csak!
3. Jöheeeet!

kiraaaaa 2013.09.18. 16:57:45

@megszokács: az utolsó pontban azok ott a döbbent i hangjai

szanalmas 2013.09.18. 17:09:35

@megszokács:

Ne aggódj, tesó, én simán beburkolnám a májpöridet, már csak a megfelelő társaság okán is. Beszélhetnek ezek itt, mit értenek ők a férfilélekhez! Az almabor meg a sör zárja le úgyis a napot!

megszokács · http://kifoztem.blog.hu 2013.09.18. 17:25:06

@kiraaaaa: Döbbent i hangjai... Bölcsész-e vagy!

@szanalmas: Külön vicces, hogy a krumpliba meg a salátába kötnek bele, mivel a pörköltbe magába nem lehet!

LadyCarambole · http://kigondoltam.blog.hu 2013.09.18. 18:23:39

@megszokács:
ami kutyakajával készült?! dehogynem!
ráadásul ez nem is pörkölt, hanem ragu, de az ilyen alapvetéseket már nem is várom el tőled (sem).

LadyCarambole · http://kigondoltam.blog.hu 2013.09.18. 18:27:51

így végiggondolva, hogy mit főztem még a kutyáimnak, szinte biztos vagyok abban, hogy lapul egy-két kitűnő (hehe) csirkelábas recept is a tarsolyodban! kár, hogy arrafelé azt nem lehet kapni, bár könnyen lehet, hogy egy állateledel boltban végül kapásod lesz!

megszokács · http://kifoztem.blog.hu 2013.09.18. 18:31:34

@LadyCarambole: Félredefiniált pörkölt- és ragufogalmak szerint, persze. Tudvalevő, hogy ragu alá nem teszünk se hagymát, se paprikát. Az én receptem éppen abban tűnik ki a többi közül, hogy megszüntetve megőrzi (neked így mondom, mert így jobban megérted: aufheben) a pörkölt és ragu legelőremutatóbb vívmányait. Merő hagyománytiszteletből aztán pörköltnek hívom, mivel a ragu neolatin ocsmányság.

Csirkelábat nem fogyasztok. Viszont azt a kutyát szívesen megkóstolnám, amit ilyen kiváló nyesedékhússal táplálnak!

megszokács · http://kifoztem.blog.hu 2013.09.18. 18:33:10

@LadyCarambole: De igazán viríthatnál már valamit, amit a kutyáidnak főztél. Azt már tudjuk, hogy te a marhasültet úgy készíted, hogy leugrasz a közértbe felvágottért, de mégis, mondd már, vajon mit esznek a kutyáid, mikor kifogy a viennai standokon a Pusztaburger?

LadyCarambole · http://kigondoltam.blog.hu 2013.09.18. 19:14:07

@megszokács:
németül igen keveset és rosszul beszélek, érteni meg még annyit se, tehát ficken Sie Ihre Mutter vagy valami ilyesmi...ami a posztolást illeti, szándékomban állt virítani, de aztán látva a blog színvonalát sürgősen revideálnom kellett az álláspontomat!

megszokács · http://kifoztem.blog.hu 2013.09.18. 19:19:59

@LadyCarambole: Ugyan már, a sokszínűség gyönyörködtet! Ha flancos kajákat posztolsz, legfeljebb megerőltetem én is magam egy kicsit. Nem mindig csak ótvar pudvát főzök, csak kevéssé inspirál a jelenlegi közeg a jobbra. (Véletlenül se a zacskós rizses, mikrós tarjás és hasonló pöcsökre utalok ezzel! Na jó, rájuk, és nem véletlenül!)

Amúgy tényleg, hova tűnt a posztod? Annyira szégyelled, hogy jó alapanyagokból tolod? Nem bűn az, csak snassz. Mint ripinek már kifejtettem, az én gasztrofilozófiám a "szarból közepest - jóból jót még egy szakács is tud"! De vevő vagyok az impluzusokra, szóval akár hajlandó vagyok közepesből istenkirályt is főzni, ha javul a blog általános szintje!

A németre meg: azér nehogy magázzá má', ha megkérhetlek. Nem az egyik fizetős kuncsaftod vagyok, szöszi!

LadyCarambole · http://kigondoltam.blog.hu 2013.09.18. 19:39:38

@megszokács:
hát, nekem meg mindenem a minőség, mert boldog tyúkból boldog tyúkhúslevest, amúgy meg szétposztolom magam így is állandóan az oldalamon, már foodporn-gyanúba is estem emiatt, el se merem képzelni mi lenne, ha még itt is tolnám!

bár a szendót azt tényleg csak ide szántam, de még az is sok volt, na.

ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2013.09.18. 19:44:44

@LadyCarambole: @megszokács: Szerintem viszont a Tarján Miklósnak és a zacskós rizsának is van létjogosultsága a bloggon. Tök mindegy, hogy tükörtojás vagy molekuláris konyha, hogy kipróbálásra ösztönöz-e vagy csak jól van megírva... Méne lehetne ez is egy játszótér..?!

megszokács · http://kifoztem.blog.hu 2013.09.18. 19:45:12

@LadyCarambole: Az oldaladon? Te ilyen oldalborda-félefajta vagy? Azt lenyomoztam a facebookon, hogy Évának hívnak, szóval ez megvan, de milyen oldalasos recepteket ismersz, a kínain meg a barbekjún kívül?

megszokács · http://kifoztem.blog.hu 2013.09.18. 19:46:24

@ripők: Lehet! Ezért is követelem vissza Lady posztját, ami ugyan - karöltve Ivettével - a két leggyagyibb volt a blogon, de hát nők, nekik elnézzük!
süti beállítások módosítása