Csak hogy egyetek valamit, ami szép is, finom is!

cs1.jpg

 

Készítettem eme ételt ellenségeimnek, Szulejmánnak, VII. Kelemen pápának a húsvéti nagyböjt idejére, hogy kárhozatra ítéltessenek, ha elfogyasztanák. Szulejmánt nem ragozom mért ellenségem, a pápa, mert nem sietett II. Lajosunk segedelmére.
Nem ehet belőle semminemű tv-csatorna szerkesztője, kik szegény, szerencsétlen sorozatnéző asszonytársaimat a tv rabjává teszik, kik nap, mint nap szurkolnak, hogy a gonoszok (kik mindenféle cselszövést kieszközölnek a jó módban élő szülők eldobott, szegényember által felnevelt gyermekei ellen, kik a sorozat végén természetesen, mint a mesében, gazdagok, és boldogok lesznek szerelmükkel), elnyerjék a méltó büntetésüket.
Ezen az élettől megcsömörlött nézőnek valamikor az Egri csillagokat nézve Jumurdzsák volt a legfőbb ellensége. Eddig. Hála a legújabb török sorozatnak már elménk megzavarodik, a rendező szemével nézzük az eseményeket, így vesszen minden gyaur, kinek földjére szemet vetett az oszmán birodalom feje, ki sertéscsülköt zabáló Lajos népére is halál reá-t kiálta.
Éljen Szulejmán, vesszen a haza!

 

Húshoz kell egy csülök, só, 1 fej fokhagyma, babérlevél, majoránna, őrölt feketebors, kacsazsír, kevés víz.

 

cs2.jpg

Hagymás, törtkrumplihoz 1 és 1/2 kg burgonya, 2-3 fej hagyma, lehet benne lila is, só, víz.
Kompóthoz 2 szem birs, kb. 1 és 1/2 l víz, pár szem szegfűszeg, kevés fahéj (lehetőleg egész), cukor ízlés szerint (3-4 kanál).

 

A hússal kezdem, mert neki kell a leghosszabb idő az elkészültéhez.
A fent látható csülköt kicsontozom (csont mehet majd levesbe később), darabolom, sózom. Rövid időre hagyom állni. Nem megyek sorozatot nézni, mert pucolhatom közben a krumplit, hagymát, akár a birset.
10 perc, negyed óra elteltével a nyers hús magyar ember számára ehetővé tételének nevében lábosban kacsazsírt hevítek, mit nyugodtan cserélhettek disznóra ha van, tökéletesen passzol hozzá, talán még jobb is vele. Nekem ez akadt a kezembe.

 

cs3.jpg

 

Nagy lángon minden oldalát megkapatom a húsdarabkáknak. Láthatjátok a bőrkés résznél, kicsit megpörzsöltem, majd pici vizet lottyantok rá, talán 1 dl-t. Dobtam rá 2 db babérlevelet, csak mert bőrös hús, és 2-3 gerezd fokhagymát (a többi gerezdet később lereszelem, a hús levéből csurgatok rá egy kanálkával, hogy ne száradjon ki míg felhasználásra kerül), majd a lángot a lehető legkisebbre véve födővel letakarom.

 

cs4.jpg

 

Míg a hús puhul, van bő másfél óránk, folytathatjuk a komplett kaja való előkészítését.
A semmi formatervezett darabokra vágott krumplit kevés vízzel, épp hogy ellepje (később a vizet leöntjük róla, ne a mosogatóban landoljon a java) só nélkül megfőzöm.

 

cs5.jpg

 

A hús puhul, néha ránézek, keverek rajta, a krumpli is a tűzhelyen, jöhet a hagyma.

 

cs6.jpg

 

Felkockázom, a lilából pár karikát félreteszek a díszítéshez. Már van annyi lé a húson, hogy a maradék fokhagymával az előbb említett módon eljárjak. Figyelek közben a fehér lábosra, lehet közben felforrt a bennelevő, keverek ezen is, a leragadás elkerülése végett, amit a burgonyában található keményítő okozhat. Ha eléri a forráspontot, itt is minimumra tekerem a gázt, és fedő alatt tíz perc - negyed óráig hagyom.

 

Felfigyelek a lábosban lapuló csülök hangjára, mi sercegve jelzi, eltávozott belőle a víz, így megkukkolom, szentségtörést követek el, villával megszurkálom, és még egy leheletnyi vizet öntök rá, mert kicsit még keménynek találom. Beállítom a sütőt légkeveréses grillre, 200 fokra, és hozom a tepsit, hogy kéznél legyen.

 

Jöhet közben a kompót. Igen egyszerű, ledarabolom a birset.

 

cs7.jpg

 

Az edénybe beleöntöm a vizet, bedobálom a gyümölcsöt, a fűszereket, cukorral együtt.

 

Mehet ez is a tűzre. Nem is lesz vele más dolgunk, mint felforrni hagyni, forrás után kb 10 percig főzni.

 

Visszatérek a megfőtt krumplihoz. Leöntöm a vizet róla, összetöröm. Közben a hangokból ítélve arra következetek, ki lehet szedni zsírjáról a húst.

 

cs8.jpg

 

cs9.jpg

 

Ha valaki azt gondolta volna, feledékenységből nem sóztam a krumplit, mindjárt kiderül, téved. A vöröshagyma ugyanis megy a húsos lábos aljára, nem azért, mert utálok mosogatni, az egy más kérdés, hogy tényleg, de az íze végett, ami sós is ugye.

 

csa.jpg

 

A zsírjából kiszedett cuccot megkenem az előre elkészített fokhagyma péppel, szórok rá majoránnát, borsot. Ne kérdezzétek, miért, sültkrumpli fűszersóval.

 

csb.jpg

 

Serceg a zsírban a hagyma, de közben mást is hallok. Egy kis pürty, nekem azt mondja, meleg a sütő, ezért bedugom a malackát.

 

Míg a grill dolgozik a husinkkal, a hagyma is késszé válik. Beleborítom a tört burgonyát, jól össze-visszakeverem, megkóstolom (nekem sótlan, teszek is még bele), még egy kavarintás, és kész.

 

csc.jpg

 

Ez itt a tálalás helye, de elpocsékoltam a recept elejére. Ha hiányolod, tekerj az elejére! Jó étvágyat hozzá!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kifoztem.blog.hu/api/trackback/id/tr925560028

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

megszokács · http://kifoztem.blog.hu 2013.10.09. 15:46:59

Hogy nem merült le a telefonod ennyi fényképezéstől...

"the dragon" · http://kigondoltam.blog.hu/2013/08/26/elrendezett_hazassag 2013.10.09. 16:15:34

Ha a birsalmát hetekkel korábban kezelésbe veszed, és sajtot csinálsz belőle, nem pedig összecsapod, mint valami félcédulás leszbikus, akkor azt mondom ehető, de így bizony ez az egész nem több egy időrabló bélsárkupacnál...

porhanyós · http://kifoztem.blog.hu 2013.10.09. 17:03:06

@megszokács: Kicsi a konyha, közel a konnektor, ha már elfelejtetted volna.

porhanyós · http://kifoztem.blog.hu 2013.10.09. 17:03:41

@"the dragon": A félcédula valamelyest rendben, papírom van róla, a leszbikusság felé mutató hajlamaimat eddig még elnyomtam, de ha mégis nyalakodnivaló kedvem támad, akad még birsalma, csinálhatok sajtot és még mogyorót is tehetek bele a nagyobb élvezhetőség kedvéért.
A bélsárkupacról meg annyit, a te rizskochod tökéletes mása a lefosott kilométerkőnek.

ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2013.10.09. 17:40:18

Szép étel, jó étel!
A szavazógép egyéni kreálmány vagy csak kopizta valamelyik másik posztból az a tüdőfejű placenta-maradék utódod?!

ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2013.10.09. 17:51:43

@porhanyós: Látom már, a tepsiskrumpli kódját tette ide az a bőcsész, így összeadódnak a szavazatok. Istenneki fakereszt, én aztán nem sajnálom!

ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2013.10.09. 17:53:58

@porhanyós: Amúgy a főttkrumpli levét én sajnálom kiborítani, egy lebbencs kijönne belőle.

porhanyós · http://kifoztem.blog.hu 2013.10.09. 18:01:11

@ripők: Én meg sajnálom a krumpli javát a lebbencsbe, ezért a lehető legkevesebb vízben főzöm, így krumplibb ízt kapok.

ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2013.10.09. 18:14:14

@porhanyós: Ha krumplibb ízt akarnék, akkor hajában főzném, mi több, sütőben egybesütném a gumót, néne! De úgyis a húspörk meg a hagyma ízesíti a köretet.

porhanyós · http://kifoztem.blog.hu 2013.10.09. 18:16:37

@ripők: Mindenki másképp csinálja, én is mindig másképp csinálom.

megszokács · http://kifoztem.blog.hu 2013.10.09. 18:22:34

@ripők: Nem baj az, ha valaki négy szavazatról, négyfeles átlagról indul.

megszokács · http://kifoztem.blog.hu 2013.10.09. 18:24:12

@ripők: Arról meg már ennyi idősen úgyse fogom leszoktatni, hogy vízben főzze a krumplit. Marad az, hogy tiltakozásképpen nem járok haza!

ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2013.10.09. 19:16:08

@megszokács: Ha a kis, kék "i" betűre kattintasz, csinálhatsz a jövendő posztjaitokhoz egyedileg szavazást. 1 poszt - 1 szavazás. Kikopizod a "collect votes" alól a kódot és betolod html-be. Vagy megvárhatjátok, amíg megcsinálom én. Megadnám az elérést a többihez is, de pajzán a jelszó és nem tudom megváltoztatni...

megszokács · http://kifoztem.blog.hu 2013.10.09. 19:18:06

@ripők: Nézd, a saját anyámmal csak nem fogok rivalizálni! Mi együtt gyűjtjük a voksokat, punktum!

ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2013.10.09. 19:20:16

@megszokács: Teszt: ha szavaztál ott magadra, tudsz itt is?! Mármint hozzáadódik? Mert ha nem, akkor 8-9 szavazat fölé nem megyen az eseményszám.

megszokács · http://kifoztem.blog.hu 2013.10.09. 19:22:10

@ripők: Persze, hogy nem. De így legalább nem romlik jelentősen ez az amúgy tisztességes átlag.

megszokács · http://kifoztem.blog.hu 2013.10.09. 19:24:14

@megszokács: De ha komolyan kérdezel, nyilván a scriptből sejtettem, hogy spéci cuccot ágyazok be, ami megbassza anyámat is meg engem is, viszont az is igaz, hogy elég bőccsész vagyok ahhoz, hogy Javában ne tudjak programozni. Pedig amúgy most is javában programozok, csak inkább úgy a html-css vizek felé.

És mivel a múltkor Lédi reklamált a boxért, gondoltam, ha box, hát legyen box!

ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2013.10.09. 19:24:50

@megszokács: kivéve, ha rányomok bármelyik posztotoknál a moslékra!

ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2013.10.09. 19:25:41

@megszokács: Csinálhatok egy oridzsit, ha gondoljátok.

megszokács · http://kifoztem.blog.hu 2013.10.09. 19:27:03

@ripők: Mert te egy feministabérenc multinickes IP-váltó proxys geci vagy.

Egyszer próbáld csak meg, hogy baszakodsz velem, és meglátod, hány mínuszos szavazatot kapsz Nicaraguából.

De amúgy nem bánom, ez a te játszótered; szóval buheráld meg a kódot nyugodtan, ha úgy jobban alszol.

megszokács · http://kifoztem.blog.hu 2013.10.09. 19:30:52

@ripők: Azért legalább egy "köszönöm, szoki bácsi" jól esne, bazmeg.

ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2013.10.09. 19:34:01

@megszokács: Még azt fundáltam, ki, hogy a posztok elejére kéne rakni és úgy nem zavarna be az oldaltörés. De már nem mászok vissza az első bejegyzésig.

megszokács · http://kifoztem.blog.hu 2013.10.09. 19:40:20

@ripők: De a teszkóig elmászhatnál egy üveg konyakért, hogy ne tegyél több kárt a blogunkban...

**büdösmackó** 2013.10.09. 20:52:50

anyós egy megnyugtató recepttel jött, profi mozdulatok, kiérlelt technika. csak gratulálni tudok, üdv a csodacsapatban!

ez a fűszersó azért fájt!

**büdösmackó** 2013.10.09. 20:53:31

@ripők: elegancia, finomság, ez jellemez téged! nomeg a kitartás!

porhanyós · http://kifoztem.blog.hu 2013.10.09. 21:07:46

@**büdösmackó**: Köszönöm kérdésed a fűszersót illetően(direkt mondtam, ne kérdezzétek mért került rá a húsra), hát csak mert rá vagyon írva: magyaros. Azért ehető volt így is.

**büdösmackó** 2013.10.09. 21:12:36

@porhanyós: drága anyós!
kérem ne sértegessen, én nem sértegettem magát: sehol, ismétlem sehol nincs kérdés a kommentemben! kikérem magamnak ezt az elbánást, én sem bántottam magaönt!

megjegyzem a lucullus fűszersóban fokhagyma granulátum, piros paprika, só és bors van, valamint nátrium-glutamát! előbbi négyet külön is beleszórhatta volna kegyed, utóbbira pedig ilyen technika és rutin mellett egyszerűen nincs szükség!

kedves néne, magát nem vágom kettébe, de ha fűszersót kebelez belének nem kedvez!

porhanyós · http://kifoztem.blog.hu 2013.10.09. 21:19:39

@**büdösmackó**: Nem is ezt akartam válaszolni, hanem az előzőt, a puszta köszönettel, hogy itt lehetek, csak nem nyomtam a válasz errét, ezért ment a fránya második.

LadyCarambole · http://kigondoltam.blog.hu 2013.10.09. 21:31:32

na most ahány ház,annyi szokás, de az máris tisztán látszik, hogy a kis megszokács fehér térdzokniban töltötte gyermekkora nagy részét, biztosan zongora is volt a nappaliban, mert mink, büdös prolik nem csontozgattuk a csülköt, hanem csak így egybe ákápella megsütöttük, és nekünk kellett s9rrel locsolni, ami abban az időben régi üveges kőbányai volt...azért a hagymás tört krumplinál nyeltem egy nagyot, ez nálunk is saját zsírjában pirított hagymával készül, csak mi nem nyomkodjuk ennyire össze, meg birs se volt soha, csak házi koviubi...kicsit el is szontyolódtam, hogy másoknak bezzeg milyen fényes gyermekkor jutott!

**büdösmackó** 2013.10.09. 21:40:19

@LadyCarambole: csontozni szerintem nem nyersen kell, hiszen aranyat ér a kollagén, az adja a zaftos cdülökcupák fílinget. Én biztos , hogy fólia alatt fokhagymás-sós-babérleveles bekenéssel sütöben párolnám, amíg olyan puha nem lenne, hogy ki lehet a csontot húzni belülle, majd mézes-mustáros lekenés + búzasörösvlocsolás. Zaft csontozáskor felez, azt felhigítva fôzi meg az ember a kolompért, és azt töri meg zsírral. Nyami!

**büdösmackó** 2013.10.09. 21:43:01

@LadyCarambole: a birs külön pont, bár kókuszvirág-cukorral, cseppnyi ananászlével hihetetlen ízvarázst lehet elérni! Mindenesetre a birs méltatlanul elfeledett konyhai étkünk, ugyanúgy, mint a csodás naspolya! Na azzal a fürj pompás eledel!!!

**büdösmackó** 2013.10.09. 21:44:03

@porhanyós: igen, de nem! Valamint ugyanmár!

porhanyós · http://kifoztem.blog.hu 2013.10.09. 22:05:18

@LadyCarambole: @**büdösmackó**: Fehér térdzokni biztos volt a kisdobosavatáskor legalább. Ha zongoránk lett volna, akkor most biztos zongoraművészként járná a világot, feledve proli múltját, mikor elvétve került sör a pecsenyére, mert mire a csülök abba a stádiumba került, hogy locsolgatni kellett volna, már rég elfogyott, lett légyen az barna, vagy világos, mint az is, hogy a konyhába be nem engedtem csülök készítés során, nemhogy a sört kezébe adtam volna, még rászokott volna a piára.
A krumpli az hagymás, ha tört, ha darabos.
Kovászos uborkával meg ki lehetett volna kergetni a világból. Ki is kergettem egészen Angliáig.
Ennyit megszakács fényes gyermekkoráról.

megszokács · http://kifoztem.blog.hu 2013.10.09. 22:23:20

Aki sört iszik, legalább akkora buzi, mint aki kompótot eszik. A birsalmáról már nem is beszélek.

megszokács · http://kifoztem.blog.hu 2013.10.09. 22:24:08

@LadyCarambole: A térdzokniért meg külön a kurva anyád! Nem vagyok én japán pornószínésznő!

csillagkúll · www.:madeinfidesz.eu 2013.10.10. 08:30:55

én a csülköt egyben sütöttem volna meg és csak aztán aprítottam volna cafatokra

**büdösmackó** 2013.10.10. 09:21:09

@zsanett- a csillagkútról: de jegyezzük meg, hogy a körbesütéses technika is egy frappáns ötlet!

senki sem dícséri az igazán anyukás, 'tessék drága sarjam egyél az ágyacskádban finomat' fílinget! ilyen tálalást csak az anyukák tudnak csinálni: nulla sznobéria nélküli, de kényeztető - kedveskedő, mindent odakészítő, gondoskodó és otthonos tálalás.... cuki!

**büdösmackó** 2013.10.10. 09:22:10

@megszokács: szerintem pedig a sült mellé felszolgált gyümölcs rendkívül jó ötlet! a sör valóban öl butít és nyomorba dönt, borzalmas kábszer!

porhanyós · http://kifoztem.blog.hu 2013.10.10. 09:30:07

@**büdösmackó**: Nem is picinyemnek pakoltam tálcára, bár pakoltam volna, ha kicsit közelebb lenne az ágya, van apukája is, kinek az ételt lefényképezvén, megmutattam a telefonomon, ha felemeli seggét, kifárad a konyhába elszakadván a számítógéptől, beviheti a tálcát, és fogyaszthatja ebédjét a helyén.

porhanyós · http://kifoztem.blog.hu 2013.10.10. 09:38:59

@zsanett- a csillagkútról: Kedves zsanett-bárhonnan is! Nincs egyedül olvasóim között, ki egyben sütötte volna. Ez úton üzenem nekik is, sütöttem már egyben is nem csak csülköt, egyéb más húsféleséget is, mit locsolgattam sörrel is, vagy akár mézzel is. Ennek okánál van összehasonlítási alapom. Nem mondom, hogy soha nem forgott szakácskönyv a kezemben (az alapokat mindenképp el kell sajátítani, mielőtt fakanalat vennénk a kezünkbe), mondhatom, a szakirodalomban sem egyetlen elkészítési módját találhatjuk sem a csülöknek, sem pedig egyéb feldolgozásra való terméknek. Nekem például a grillcsirke sincs annyira ínyemre, pláne ha egyben sült, pláne nem a mell része, miből a szaft ugyan nem tudott eltávozni, ízlelőbimbóim nem érzékelnek belőle szinte semmit, mint a belőle kiáradó enyhén sós lé számomra nem annyira nem élvezhető mivoltját.
A csülök, mint olyan, felhasználható sütve egyben is, darabolva is, olvastam, pörköltet is készítenek belőle, van, aki kocsonyába teszi, máshol abalében puhítva, csíkokra vágva disznósajtot gazdagítanak vele, megint mások füstölés után belefőzik a bablevesbe.
Ilyenek is vannak.

csillagkúll · www.:madeinfidesz.eu 2013.10.10. 14:57:36

@porhanyós: na nemár ez annyira olyan duma mint a félórás túróstészta mert buzi az aki félóra alatt össze tudja csapni ezt a kíváló eledelt mert a legelvetemültebb is tudja hogy a tészta meggyúrása is több időt vesz igénybe mint félórácska) amúgy meg mindeki úgy pocsékolja az ételt ahogy akarja nekem ízlenek a csontos dolgok

LadyCarambole · http://kigondoltam.blog.hu 2013.10.11. 04:31:06

majdnem elnyelt az entrópia, de azért még itt vagyok, hehe!

@porhanyós:
azt hiszem a többiek nevében is mondhatom, de szívesen hallanánk még több sztorit a kis megszokács gyermekkoráról!

mondom, ahány ház, annyi szokás, nálunk még sörtésztába sült dolgok is akadtak, koviubi viszont mindenhez kell, még lekváros kenyér után is, ebből sajna nem engedhetek!

@**büdösmackó**:
uh, most kihúztad a gyufát a naspolyával, szerintem olyan 12 éves lehetettem, amikor eltűnt a piacról teljesen, az imádott fügémmel együtt, pedig a nénik mindig fillérekért adták a használt nájlonzacsiban!
mély fájdalom ez a szívemben, és akkor még azt is mondanám, hogy faeper meg egres!

@megszokács:
még lehetsz, ne add fel!

porhanyós · http://kifoztem.blog.hu 2013.10.11. 09:26:23

@LadyCarambole: Sajnálattal közlöm, nem adhatok ki több információt a családi titoktartás köteléke miatt.

Összeférhetetlenségem ellentéteként bonthatok a lekváros üvegek mellett sorakozó télire eltett koviubiból, ha legközelebb egyben sütöm a csülköt.

porhanyós · http://kifoztem.blog.hu 2013.10.11. 12:24:43

@LadyCarambole: @**büdösmackó**: Majd főzök nektek egresszót, ha nem tiltotok ki a blogról, de nem most, mert a holnapi szüretre készülök épp, mi valószínű két napos lesz, így oda a vasárnapom is.
Babgulyás lesz marha hússal, csont is lesz benne a szopogatni vágyóknak csipetkével, hozzá túrós pogácsa, csipegetni való stefánia(egybefasírt) lesz, az édesszájúaknak diós, meggyes, káposztás kalácsot süt a szomszéd néni, nem azért, mert én nem tudnék, csak mert volt olyan kedves megígérni még meggy szüret idején.

Legyetek jók, ne veszekedjetek sokat míg nem leszek. Ajtót senkinek ne nyissatok, míg nem halljátok szavam: anyácskátok jött meg, édes mustot hozott néktek.

megszokács · http://kifoztem.blog.hu 2013.10.11. 12:32:08

@LadyCarambole: Majd felírom a reggeli imáim közé. Ha ennyire ajánlgatod, biztos jó lehet!

LadyCarambole · http://kigondoltam.blog.hu 2013.10.12. 01:04:36

@**büdösmackó**:
bezony...régen minden jobb volt!

@porhanyós: határozott fejlődést érzékelek, lehet, hogy mégis van élet a nyugdíj után?!
süti beállítások módosítása