Káposztás cvekedli

2013.09.11. 18:19

alfa.JPG

Állítólag német eredetű étel, magyarul káposztás kockának becézik a térgeometria alapjaival is hadilábon álló háziasszonyok.

Főbb összetevői a káposzta meg a tészta. A káposzta egy viszonylag magas C-vitamin tartalmú alapanyag, csupa rost és zamat. Hátránya, hogy engem például fingat.

A tészta ideális esetben sütőben pirított lebbencs, de amennyiben nem vagyunk gasztrosznobok, úgy kiválthatjuk fodros száraztésztával is.

Hozzávalók:
1 Galaxy Mini méretű zsírdarab
1 fej vereshagyma félfőre vagy téglatest alakúra szabdalva
0,75 fej fejeskáposzta, gyalulva, de inkább csíkokra kaszabolva

Tészta, ízlés szerint

Só (bátran adagolva)

Durvára őrölt bors, durván sok
Kristálycukor, de csak max 750 szem
Csapvíz, a tésztát kifőzni

A fentiekből nyugtázható, hogy mai tápanyaggazdag eledelünk bízvást választható oly napokon is, amikor teszemazt kedvtelésből ekonomi üzemmódra kapcsolunk vagy csak bele szeretnénk helyezkedni vegán ismerőseink lábbelijébe.

Az elkészítés módja:
- Alaposan glancoljuk ki a konyhát, főleg akkor, ha felfutóban lévő gasztrobloggunk számára fényképfelvételeket is tervezünk készíteni.

step1.JPG
- Készítsük elő a nélkülözhetetlen konyhai eszközöket illetőleg tárolóedényeket.
- Olvasszuk és hevítsük fel a sertészsírt.
- Végezzünk testgyakorlásként aerob mozgássort, hogy megelőzzük a plakkok képződését koszorúereinkben.
- Hanyag mozdulattal borítsuk wokba a hagymakockákat és pirítsuk enyhén megsózva, míg ki nem engedi a levét és színt nem kap. Horváth Ilonka szerint aranybarnára kell pirítani, de ez ne tévesszen meg minket. Egyrészt az arany nem barna (távolról sem), másrészt bőven elég, ha az üvegesedés után pár percig hőkezeljük, épp ne legyen nyers.

step2.JPG

step3.JPG
- Itt az ideje, hogy feltegyünk 6,5 liter vizet melegedni, ebben fő majd fogkeményre a tészta.
- Jöhet a laskára vágott, sózott, 27 percig békén hagyott, majd kinyomkodott káposzta, zúdítsuk a hagymára. Magas a víztartalma még ezután is, szóval nagy baj nem lehet, ha netán úgy döntünk, megérdemlünk 9 perc nyugalmat a puha vánkosunkon.

step4.JPG

step5.JPG
- Kevergessük szakavatott mozdulatokkal és közben néha vessünk elismerő pillantást a sütőajtó üvegfelületén tükröződő képmásunkra.
- Kevergessük még.
- Hintsük meg egy csipet kristály- vagy porcukorral és várjuk meg, míg karamellizálódik. Laikusok kedvéért: ez 4 perc. Ne említsük senkinek, a cukrozás maradjon csak a mi titkunk.

step6.JPG
- Tekerjünk rá borsot és forgassuk össze.

step7.JPG
- A kifőtt tésztát öntsük a káposztára, csuklóból rázogassuk, míg az összetevők el nem keverednek.

step8.JPG
- Most engedjük el a wok fogantyúját és foglaljuk le magunkat mintegy 5 percre. Vigyük ki a szemetet vagy szeretkezzünk pártnerünkkel addig. Ha hamarabb végeztünk, akkor várjunk tovább türelmesen. Persze az étel le fog kapni, de voltaképpen ez a cél. Oda kell pirulnia az edény falához. Keletkezik egy ropogós, ínynek kellemes, intenzívebb ízvilágú réteg, ami kimondottan házias jellegű és megtöri a főtt tésztaételekre oly jellemző monotóniát.

Utána mosogassunk el.

A bejegyzés trackback címe:

https://kifoztem.blog.hu/api/trackback/id/tr685507770

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szanalmas 2013.09.11. 19:27:35

Hát ez nyami! Készítem a csirkepörit bosszúból!

ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2013.09.11. 19:28:51

@szanalmas: Noki és ubisali az alap, anélkül fabatkát sem ér!

szanalmas 2013.09.11. 19:30:39

@ripők:

Ájájj. Kétféle kaja lesz belőle, de majd fotosoppolok rá ubisalit! :D

ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2013.09.11. 19:33:58

@szanalmas: Ha akarod, csinálok holnap ubisalit a csiripöridhez. Majd beillesztem a képet, amit a csúcsteknológiás fotoapparátommal készítek. Remélem, nem fog túlságosan elütni azoktól az illusztrációktól, amit a menedzser-kalkulátoroddal rögzítesz.

**büdösmackó** 2013.09.11. 20:31:56

Baszki jók a fotók! Lepipálod a malackarajt!
Jó kompozíciók, egész jó fények.
Viszont villát a néző felé ne fordíts.

Káposztás tészta viszont kizárólag bors+cukor kombóval, hogy baszódj meg!

**büdösmackó** 2013.09.11. 20:33:02

Mikor posztolhatom a mikrós tarját!

ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2013.09.11. 20:38:34

@**büdösmackó**: whiffyre kiment a meghívó, akkor posztolsz, amikor akarsz!

Mindazonáltal engedtessék meg:
Villát néző felé-téma: ott az árnyék a lényeg, te kuglóf!

Ád kettő: Cukrot ételbe nem teszünk! Ezt jegyezd meg most és mindenkorra, ez nem egy homoszekszuális cukrászblogg!

Kadarka Jánoska · http://kigondoltam.blog.hu/ 2013.09.11. 21:21:22

Marha jó! Utálom mondjuk a káposztás kockát, de a titkos cukrozás miatt elismerem, hogy nagy főzőmester vagy. A cukor a régi idők ízfokozója, mindenbe kell rakni egy kicsit, és attól minden jobb lesz. Ma már ezt korszerűbb kemikáliákkal csináljuk, de klassz klasszikus vagy!

ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2013.09.11. 21:34:52

@Kadarka Jánoska: Az egyensúlyról szól minden. Ha ennék valaha is édes ételt, tegyükfel, kedvtelésből, akkor beleszórnék egy csipet sót mindenképp.
Éppígy a keserű hablatyolásodhoz odapászítok pár zaftos poent, így mindjárt élvezhetőbb.
@little troll: Természetesen.

LadyCarambole · http://kigondoltam.blog.hu 2013.09.11. 22:07:53

úgy is, mint elvhű gasztronáci, ráadásul ez a KEDVENC! kajám, a következő észrevételeket teszem:

ez hát hogy is mondjam, maximum a káposztás cveki magányos és lusta férfiak verziója

ebbe a németalföldi konyhaművészeti remekbe hagyma sohasenem kellett, mert nem, és ha már tolul fel az mélyről az a "na de miért...?!", akkor sem, nem és nem, soha!

a káposztát reszeljük. ez van
ja, hát szívás. viszont attól tényleg jó lesz, meg fingatni sem fog - annyira.

ha zavar a fingás, ne egyél cvekit.
vagy csináld úgy, ahogy a buzi osztrákok: köménnyel.
amivel egyébként ehetetlen, de a hagyma után nem lepődök már meg semmin!

a pirított lebbencsért viszont jár a köcsög a fádra, elfogulatlanságom és minőségi konyhaművészetért tett kitartó erőfeszítéseim ékes bizonyítékaként!

ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2013.09.11. 22:17:27

@LadyCarambole: Kurvára húzd meg magad, mert űberelhetetlen önuralomról téve tanúbizonyságot, nem szalonnával kezdtem.

Hagyma elfér benne. Ha szerinted nem is kell, nem dagadozik ki az ízkompozícióból.

A káposztareszelés a kétbalkezes stáljudittok találmánya. Talán bizony őseink cirkalmasan díszített tarsolylemeze mellett egy káposztagyalu is fityegett?! Hát nem. Felteszem, most ismerkedsz még csak a kulinária csínjával-bínjával, ergó megvan még az összes ujjad. Sarabold hát a káposztát rusztikussan, meglásd, így jobban ízlik majd.

LadyCarambole · http://kigondoltam.blog.hu 2013.09.11. 22:35:42

@ripők:
kezdheted azzal is, én már esetedben semmin sem lepődöm meg, gondolom rátolsz egy csík pirosaranyat is, amikor senki sem látja!

remélem a következő poszt a halászlé lesz!

ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2013.09.11. 22:40:02

@LadyCarambole: Felteszem, a hallére gondoltál, tébolyult némber! Kiváló gondolat, bár fogytán a Vegeta, le kell ugranom a szatócshoz.

2013.09.11. 22:55:50

@ripők: Ha te fotóztad, akkor nem te főzted.

szanalmas 2013.09.11. 23:01:12

@little troll:

Na de most ezt hogy sikerült így levezetned.

2013.09.11. 23:20:44

@ripők: " magyarul káposztás kockának becézik a térgeometria alapjaival is hadilábon álló háziasszonyok."
Ki kell, hogy ábrándítsalak, eeez 3, azaz három dimenziós.

2013.09.11. 23:22:38

Mihihi? Hagyma?!

2013.09.11. 23:23:47

Vegán nem eszik disznózsírt.

2013.09.11. 23:25:28

Ja, most látom, te Horváth Ilonka emlőin nőttél fel. ::D

2013.09.11. 23:27:38

Magyr embör NEM főz tésztát fogkeményre. Az olasz főzi 'al dente'.

2013.09.11. 23:36:07

Horváth Ilonka még kinyomkodta a káposzta levét, Polcz Alain néni alapműve után tudjuk, hogy ilyet nem csinálunk, mert a lével a csatornába kerül a vitamin is, és marad neked a trutymó.

2013.09.11. 23:38:52

Utána mosogassunk el. :D Kiöntötted?

ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2013.09.12. 06:34:50

@little troll: Én fotóztam és én főztem. Minden ellenkező híreszteléssel ellentétben, a férfiak tudnak egyszerre két dologra figyelni. Lsd. például a csöcsök.
Pro szekundó: sehol nem állítottam, hogy nem 3 dimenziós. Kockának viszont nem kocka.
Pro terció: kinyomkodod vagy nem, fél órás pirítás után kíváncsi lennék arra a stramm C-vitamin molekulára, ami még nem bomlott le.

Te egy igen kekec spiné vagy ám!

**büdösmackó** 2013.09.12. 09:21:01

@little troll: belehalnál, ha nem kérdezősködnél!

**büdösmackó** 2013.09.12. 09:24:17

@LadyCarambole:

Na tessék. Ezért tart itt az ország, mert a nők minden poszitív kezdeményezést lehúznak!

Baszki, ha hagymával csinálja, akkor csinálja azzal, ha nem reszeli, hát nem reszeli!

Ahelyett, hogy észrevennéd az innovációt, pl. a wok használata zseniális, bár épp az lenne a lényeg, hogy minél több odapiruljon, kritizálsz!

Megjegyzem a hagyma engem is szíven ütött, de a reszelés elhagyása is. Node nem baj, ahány ház, annyi szopás!

aktatáskarádió 2013.09.12. 14:13:03

@ripők: sajnálatos módon egyet kell értenem Karambolos nénivel, megboldogult nagyanyám káposztareszelője itt fityeg a spájzomban, rögtön nagyapa rozsdás hús- és pityókásabb napokon ujjvágó bárdja mellett. Tehát helyesen: reszelni, nem vágni köll. S a nagy titok: ha előtte kibéleled beled egy kis cujkával, kevésbé szelelsz aztán.

aktatáskarádió 2013.09.12. 14:15:40

mondjuk a márványt sem a taknyás zsepivel kéne glancolni, de ez már csak kukacoskodás részemről, felőlem szaros wc papírral is mehet, feltéve ha nem én vagyok a díszvendég.

spájdernecc 2013.09.12. 15:09:40

@aktatáskarádió:
márványt nem is, de e flexgyilkos munkalapnak pont megfelel.
-
a hagyma a baracklekváron és a szilvásgombócon kívül mindenhez passzol
-
káposztaraszelő...
nabazmeg
-
a vegán eszik disznózsírt, csak nem valja be, vagy nem tud róla

aktatáskarádió 2013.09.12. 15:57:25

@spájdernecc: ej de belemélyedtem ebbe a reszelésbe, naszóval az gyalu, káposztagyalu, kb 100 éves. mondjuk akkor se nem vágni, se nem reszelni, gyalulni kell autentikusan.

szanalmas 2013.09.12. 16:40:44

@spájdernecc: @aktatáskarádió:

Ejj, ahelyett, hogy főznétek, itt agonizáltok. Tessenek dolgozni, küldök meghívót cserébe!

2013.09.14. 12:03:24

@ripők: Én lenni kedves troll lányka.

nomad · http://szkaresz.blog.hu/ 2013.09.19. 08:24:03

@ripők:Csatlakozom! Hárman megfőztünk 130 emberre, nap min nap, a kedves hölgyek már csütörtökön sírnak a buszon, hogy mit főzzenek hétvégén. Igaz az a cég az Mindent a Nőkért volt:)
Gyerekkoromból emlékszem, hogy a nem húsos kajákat a férfinép igyekezett németekre, tótokra, stb kenni és a jóllakás helyett mindenféle lábizzadást, hátviszketést és egyéb rejtelmes betegséget vizionált a szervezetével kapcsolatban:) Üdv

**büdösmackó** 2013.09.19. 12:27:04

@ripők: nem kocka, bizony, hiszen az élhosszúság nem egységnyi. viszont hasáb. namost hogy nézne ki az a név, hogy káposztás hasáb.

megszokács · http://kifoztem.blog.hu 2013.09.19. 12:47:51

@**büdösmackó**: A krumplis tészta mondjuk lehetne hasábkrumpli!