Porc dans son jus

2013.09.13. 18:27

Étkünk fundámentuma némi porcos-bőrkés-szalonnás sertéshús. Ajánlott hipermarketekben a vákuumcsomagolt nyesedékhúsok közül válogatni, ezekben a korszakalkotó nóvumokban ugyanis koncentráltan lelhető fel a Sertés Esszenciája. Végy tehát egy (avagy több) vákuumcsomagolt sertés nyesedékhúst. Felbontás után a húst érzéssel helyezd egy megfelelő méretű fazékba. Öntsd fel a hús térfogatával megegyező mennyiségű homárleves alaplével (ha épp nincs ilyen a hűtőben, megteszi bármilyen, ötszáz forint per liter feletti áron kapható ásványvíz is. Ennek hiányában inkább bele se fogjunk az étel készítésébe, csapvízzel elrontani a nyesedékhúst szentségtörés!)


A következő mozzanat a lelke az egésznek, amely a főzést a Hét Szabad Művészet csúcsára emeli: az ízesítés. Mivel a vákuumcsomagolt nyesedékhús alapból az egészséges mennyiség minimum öt-tízszeresének megfelelő mennyiségű sót tartalmaz, ezért sózni csak óvatosan sózzuk! Ellenben leveskocka és/vagy ételízesítő mehet bele dögivel. Ezen a téren a mennyiség híve vagyok: ha azonos áron belekerülhet egy helyett akár két kocka is, véletlenül se a drágábbat válasszuk! Ezen kívül létfontosságú bele a babérlevél, egész fekete bors, fél kiló húsonként egy egész fej fokhagyma, valamint egy-két fej vereshagyma meghámozva, utóbbi nagyobbacska hasábokra vágva.

A fazekat ezek után a tűzhelyre helyezzük, alágyújtunk, és forrás után gyöngyözőre levéve, "takaréklángon", kevergetés nélkül, egy óra negyvenöt percig főzzük (ha hosszabbítás is van a meccs végén, ne aggódjunk: annál omlósabb lesz a hús!). Ha kész van, utánsózunk, 20%-os ipari ecettel ízesítjük (véletlenül sem borecettel, ami a borászat káros és egyébként is undorító ízű mellékterméke! Aki ivott már ecetes ízű bort, az borízű ecetet nem kívánhat a szájába venni!). Mint a neve is mutatja, ezt az ételt saját levében tálaljuk. A tányérba helyezünk némi húst, meglocsoljuk a főzőlével. Tejfellel díszítjük.

2013-09-13-140123.jpg


Aki a kalóriabombák híve, almafaszénen, rézüstben párolt újburgonyát ajánlok mellé, friss bazsalikommal, szurokfűvel és petrezselyemzölddel ízesítve:

2013-09-13-140254.jpg

Én a magam részéről diétás zöldségkörettel: a főzéshez használt hagymával és fokhagymával szeretem lekísérni. Meg némi jéghideg almaborral.

Egs!

A bejegyzés trackback címe:

https://kifoztem.blog.hu/api/trackback/id/tr935511066

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

megszokács · http://kifoztem.blog.hu 2013.09.13. 17:53:00

@ripők: Látom, van egy hozzáértő is rajtam kívül a blogon ;)

megszokács · http://kifoztem.blog.hu 2013.09.13. 18:04:24

Szeretném felhívni a figyelmet a fényképek minőségére! Múlt századi webkamerából hoztam ki ezt a teljesítményt! Igényes ember nem ad ezekre a modern vackokra, és a különbség szemmel látható!

ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2013.09.13. 18:04:36

@"the dragon": Jó étel ez, de én négy órán át főzöm és utána hűtőben dermesztem. Az ecetet meg citromlevet és ilyen buzgárságokat meg hanyagolom. Csak friss, fehér kenyér kell hozzá!

megszokács · http://kifoztem.blog.hu 2013.09.13. 18:07:36

@ripők: Persze, a kocsonya úgy készül, de mint mondtam, sürgős meccs utáni ehetnék áldozataként elnézhető nekem, ha menet közben módosítottam kocsonnyáról porc dans son jus-re! vagy -ra! A franc tudja!

megszokács · http://kifoztem.blog.hu 2013.09.13. 18:22:43

Viszont ha már a türelmetlen blogger társaim szétkommentelik a posztomat, kirakom inkább élesbe, nehogy előbb döntsem meg a blog kommentrekordját, mint ahogyan a rajongóim ideérnek!

szanalmas 2013.09.13. 18:58:22

Gondolom, a hipermaketes vákuumcsomagolt nyesedékhús hiányában nálad a borjú ízesítésű kutyaeledel is megteszi. Vagy macska!

megszokács · http://kifoztem.blog.hu 2013.09.13. 19:01:00

@szanalmas: Abba túl jó alapanyagokat raknak az állatvédők miatt. Nem kihívás finomat főzni belőle!

ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2013.09.13. 19:03:13

@megszokács: Tyhű, bazmeg, az abáról most beugrott, hogy kövesztett szalonnát is fogok csinálni valamikor. Rengeteg paprikás fokhagymával!

megszokács · http://kifoztem.blog.hu 2013.09.13. 19:10:56

@ripők: Salátának készítsd el, mint a hozzád hasonló liberálisok!

www.lakomakonyvek.hu/old_essay-Salata.php

szanalmas 2013.09.13. 19:11:15

@megszokács:

Szóval ezért olyan drága. Mondjuk vétek is főzni, főleg a zöldségest. Mikróba vele, vagy sütőbe és nyami!

megszokács · http://kifoztem.blog.hu 2013.09.13. 19:16:52

@szanalmas: Hidegen se rossz az. A haltáphoz képest legalábbis.

@ripők: Nem adtál más lehetőséget.

LadyCarambole · http://kigondoltam.blog.hu 2013.09.14. 04:31:44

az igényes fénykép (is) meghozta a kedvem az étel elkészítésére (nem).

**büdösmackó** 2013.09.14. 09:27:39

Fantasztikus recept! Már csak azon kell töprengeni, ki eszi meg ezt!

**büdösmackó** 2013.09.14. 09:28:33

@LadyCarambole: áh megvan! Egyed némber, nem kapsz mást!!

LadyCarambole · http://kigondoltam.blog.hu 2013.09.14. 09:32:30

@**büdösmackó**:
gyanítom, hogy csak az igénytelenek, illetve akiknek az alkohol már kiölte az ízlelőbimbóit...

LadyCarambole · http://kigondoltam.blog.hu 2013.09.14. 09:34:37

@**büdösmackó**:
én ezt a szart meg nem eszem!

egy szép nagy csülök, zsírjában sült krumplival, hagymakarikával, na AZT igen!

de már gyanítom, hogy ki akartok nyírni ezekkel a receptekkel!

Commandante Jayasuriya 2013.09.14. 12:21:31

Most nem azért bakker, de főzés közben megtörölhetted volna a szemüvegedet, ha már ennyire párás lett...

Commandante Jayasuriya 2013.09.14. 12:23:57

@**büdösmackó**:

Én attól tartok, hogy a probléma inkább az, hogy ezt a szart már valaki megette, de egy gyors kanyar után vissza is jött a gyomor, és béltartalma.