Hurga & Góbász

2013.09.26. 04:49

Ez a lakoma nem igényel különösebb szájtépést, okos munkaszervezéssel netto 20 perc alatt elkészíthető.

hur3.JPG

Hozzávalók:

- Sütnivaló - bélbe töltött húsféle
- Főznivaló - a burgonyanövény földalatti módosult szárán (tarack) képződött ággumó
- Párolni való - múlt hétről két héttel ezelőttről maradt negyed fej káposzta

Az elkészítés módja:

Gyújtsuk be a sütőt és tegyünk fel vizet forrni.
Ízlésesen helyezzük el a hurkát és kolbászt egy tepsiben.
Csipkedjünk rá némi sertészsírt, böködjük meg fogpiszkálóval, hogy ne durranjon szét és górjuk a sütőbe.

hur1.JPG

A lecsutakolt burgonyaszemeket süppesszük a vízbe, sózzuk.

hur2.JPG

Szeleteljünk pár fej hagymát, dinszteljük meg és borítsuk rá a vékonyra metélt, sózott káposztát. Párolgassuk, de ne essünk túlzásokba, maradjon egy kicsit ress. Fűszerezzük borssal, esetleg köménnyel, majd szórjuk meg cukorral és forgassuk össze. Cikkezhetünk bele egy fej jonatánt - nekem most nem volt itthon. Pár kanál ecet segítségével tegyük pikánssá, oszt kész. Általában lilakáposztával csinálom, de most el akartam használni a cvekkedlihez vett fehér maradékát.

A főtt krumplit hámozzuk meg egy kés fokával, zúzzuk szét, sózzuk, borsozzuk, csipetnyi szerecsenybors is mehet bele. Adjunk hozzá vajat és tejet vagy tejfelt; én viszonylag sűrűn szeretem, a habosított, pillekönnyű trutymókat egyék csak a garbós metroszekszuálisok!

Halmozzuk esztétikusan tálra az összetevőket, majd lássunk neki, amíg még forró!

A maradék pirosas, fűszeres zsírt öntsük kis csuporba és tegyük hűtőszekrénybe; kíváló zsíroskenyér készíthető a felhasználásával, de ennek receptjét majd máskor teszem közzé.

A bejegyzés trackback címe:

https://kifoztem.blog.hu/api/trackback/id/tr715532426

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

"the dragon" · http://kigondoltam.blog.hu/2013/08/26/elrendezett_hazassag 2013.09.26. 07:08:07

Azt hiszem, hogy a blog ezzel elérte elméleti mélypontját... Komolyan mondom, mindjárt posztolok egy gabonapehely "receptet", hogy megindulhassunk felfelé!

ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2013.09.26. 07:14:47

@"the dragon": Emlékezz Ikaroszra, te nagyravágyó repülőkutya!
Az étel az étel, a gasztrosznobok pedig megcsókolhatják a seggem partját!

"the dragon" · http://kigondoltam.blog.hu/2013/08/26/elrendezett_hazassag 2013.09.26. 08:06:02

@ripők:

Nem tudom, hogy jön ide Széles Gábor - hacsak nem akarja híres-neves médiabirodalmának portfólióját épp a mi gasztroblogunkkal bővíteni -, de abban biztos vagyok, hogy ilyetén ízlésbéli igénytelenség láttán nem csupán innen távozik üstöllést, de a világból is kifut!

ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2013.09.26. 09:14:14

@"the dragon": Nézd, elképzelhető, hogy kissé elfogult vagyok ezzel a poszttal kapcsolatban, de melyik szülő nem az, ha szívének kedves - akár torzszülött - alkotásáról van szó?!
Ez egyben magyarázat arra is, hogy miért nem szorítottak párnát a fejedre közvetlenül születésed után...

csillagkúll · www.:madeinfidesz.eu 2013.09.26. 11:30:38

ilyen könnyed krumplipürét én nem nyomnék ezen hagyomány tisztelő beles dolgokkal hanem a félig főtt kolompért megsütném a kalbász és hurka zsírjában fátyolosra a káposztával meg úgy vagyok buzi svábok dögöljön meg a sertésetek

ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2013.09.26. 12:24:21

@zsanett- a csillagkútról: A krumplit elfogadom, jobb lett volna, de már késő bánat.
A káp meg azért is kellett, mert nem volt semmi savanyú mellé és féltem, hogy megfekszi a pocakomat ez a nehéz trakta.

"the dragon" · http://kigondoltam.blog.hu/2013/08/26/elrendezett_hazassag 2013.09.26. 12:28:27

@ripők:

Való igaz, hogy a születésem után rút voltam, de ez minden újszülött sajátja, így igazán nem okozhattam meglepetést! Kész szerencse, hogy néhány év alatt szép szál daliává serdültem, most pedig - életem zenitjén - maga vagyok a megtestesült férfiideál...

csillagkúll · www.:madeinfidesz.eu 2013.09.26. 12:45:35

@"the dragon": mit rágódsz ezen? és ha nem igazi férfi.

ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2013.09.26. 13:01:13

@zsanett- a csillagkútról: Tik vagytok utálatosak, főzzön nektek a Gobbi Hilda!

csillagkúll · www.:madeinfidesz.eu 2013.09.26. 13:11:31

@ripők: mi biztos nem vagyunk utálatosak, mert mi nem puffasztunk.

spájdernecc 2013.09.26. 14:27:41

sose értettem a krümplipüré-fétist,
de ez a "habos-metroszexuális" összevetés teljesen új antropológiai összefüggéseket von magával.

már ezért is érdemes volt elolvasni

megszokács · http://kifoztem.blog.hu 2013.09.26. 15:14:36

@"the dragon": Végső soron ez a poszt se adta lejjebb, mint Kadarkáé vagy Kalambóláé. Vegyünk kész hurka-kalbászt és együk meg, ennyi.

megszokács · http://kifoztem.blog.hu 2013.09.26. 15:16:48

@ripők: Eddig még elhittem, hogy láttál már életedben füstölőt, de a nettó húsz perc alatt készült kolbász után hiteltelen vagy a szememben.

ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2013.09.26. 17:19:21

@megszokács: Oda se neki, pubikám! Ráadásul a netto 20 percből csak 1 esett a kolbikra, amíg megszurkáltam, be- és kivettem a sütőből. A pocskondiázott köretem volt igazán időrabló, legközelebb kenyérrel és mustárral eszem! Majd arról is posztolok, a zsíroskenyér után!

megszokács · http://kifoztem.blog.hu 2013.09.26. 17:51:51

@ripők: Gondolom, nálatok a kenyér is úgy készül, hogy kiveszünk egy szeletet a zacskóból...

ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2013.09.26. 17:55:12

@megszokács: Ráhibáztál! És a vajat sem én köpülöm idehaza, monnyakle.

megszokács · http://kifoztem.blog.hu 2013.09.26. 18:04:34

@ripők: Aki vajat eszik, meg is érdemli pedig, hogy köpülje.

megszokács · http://kifoztem.blog.hu 2013.09.26. 18:12:34

@ripők: Ezt a kérdést meg se hallottam. Amióta megteremtette a Jóisten a zsírt, vajat nem eszünk!

ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2013.09.26. 18:15:51

@megszokács: Pedig mártást sűríteni, fényezni szerintem jó, és még friss stanglival magában is! Az én spejszomban jól megfér egymás mellett a kétféle zsiradék. Mi több, a vajból készült ghi sütésre is nattyon faszányos!

megszokács · http://kifoztem.blog.hu 2013.09.26. 18:16:59

@ripők: A ghi egy más műfaj, de ha vizezni akarom a kaját, akkor nem vajat használok...

megszokács · http://kifoztem.blog.hu 2013.09.26. 18:18:13

@ripők: De ne érts félre, nem vagyok zsírfetisiszta. Szoktam például extra szűz olivaolajat is tartani, annak ellenére is, hogy még csak meg sem baszhatom!

megszokács · http://kifoztem.blog.hu 2013.09.26. 18:18:41

@ripők: Lópikulát. Természetesen zöldséges húsléből készült alaplevet.

ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2013.09.26. 18:19:14

@megszokács: Na, én meg olivát nem tartok, mindenből kiérzik az íze.

megszokács · http://kifoztem.blog.hu 2013.09.26. 18:20:07

@ripők: Salátába jó az. Már persze kajafüggő, azért nem mindenhez ennék olajos salátát.

ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2013.09.26. 18:25:03

@megszokács: Én salátagyűlölő vagyok, bevallom. Max tzatziki, cézár vagy rák, de ezeket a fodros levelű gazhalmokat képtelen vagyok megenni. Villára tűzni nem lehet, lapátolni nem lehet és ízben, laktatásban sem adnak semmit. Olyan, mintha 20 év Gitanes után Exttra lájt Vogue-ra gyújtana az ember. Ritkás hegyilevegő!

ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2013.09.26. 18:28:31

@megszokács: Na jó, pörccel gazdagon hintett tojásos nokedli mellé elfér az ecetes fejessaláta, de kizárólag kézzel, gombócba gyűrve adagolom!

megszokács · http://kifoztem.blog.hu 2013.09.26. 18:29:34

@ripők: Nem is lennél magyar ember, ha nem szeretnéd!

ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2013.09.26. 18:32:43

@megszokács: Az lehet. Ezt így lehet harapni, rágni, nem úgy mint az ilyen kutyatej-féle szarokat, amikre CITROMOT facsarnak és megszórják FENYŐMAGGAL, baszod! Hát hogy egye azt a kurva magot az ember?! Nyalogassa fel a vájdlingból?!

megszokács · http://kifoztem.blog.hu 2013.09.26. 18:36:12

@ripők: Látom, a kanalat sem ismerik felétek, de sebaj. Abban mindenesetre egyetértek, hogy a fenyőmagot kár salátába pocsékolni, mivel pálinkába finomabb. Ellenben a citrom végszükség esetén nem rossz megoldás savanyítani, bár én is az ipari ecetet preferálom.

ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2013.09.26. 18:39:52

@megszokács: Még nem láttam errefelé senkit lollo rosso-t kanalazni, az már szentigaz!

megszokács · http://kifoztem.blog.hu 2013.09.26. 18:42:16

@ripők: Pedig élni tudni kell! Nagykanállal habzsolni a dolcsevítát, meg ilyenek...

ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2013.09.26. 18:44:36

@megszokács: Azt meghagyom az óbégatós taljánoknak, én csak csendben szinkron-darabolok a deszkán.

megszokács · http://kifoztem.blog.hu 2013.09.26. 18:45:47

@ripők: Pedig reménykedtem, hogy megosztod valamelyik saláta-receptedet is velünk. Például azt, amelyik telefonszámmal kezdődik, és borravaló a vége!

ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2013.09.26. 18:54:02

@megszokács: Nem minden vitamin receptköteles! Aszkorbinsav a sörben is van, a szottyos tyúkhúrt posztolja más!

megszokács · http://kifoztem.blog.hu 2013.09.26. 18:56:15

@ripők: Jól van na, nem kell felhúzni magad. Szabad országban élünk. Eheted titokban is a tyúkhúrt.

ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2013.09.26. 19:00:06

@megszokács: Inkább egy jó fokhagymás spenótfőzeléket tükörtojattal és sült szalonnacsíkokkal, a teremtésit!

megszokács · http://kifoztem.blog.hu 2013.09.26. 19:05:45

@ripők: Azt mondtad, spenót, nem azt, hogy kannabisz!

ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2013.09.26. 19:08:41

@megszokács: Az nekem nem kenyerem, húszévesen úgy okádtam tőle, mint a lakodalmas kutya.
Na, falok egy kis kolbászzsíros kiflit lilahagymával és paradicsommal!

megszokács · http://kifoztem.blog.hu 2013.09.26. 19:14:25

@ripők: Én még a szelíd vadasomat tolom, amit tegnap főztem, csak úgy bebasztam közben, hogy nem készült el a poszt. Ma meg még nem vagyok elég részeg hozzá, hogy nekiálljak...

**büdösmackó** 2013.09.26. 22:31:10

Nagyon pöpec poszt! Dragi hülye!

**büdösmackó** 2013.09.26. 22:33:28

A hurka, kolbász stb számomra a legdurvább dolgok közé tartozik: baszki egy állatot leölnek, kivéreztetnek, utána ledarálnak és akkor még bele is tömik a saját belébe! Vasssztakurva!

ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2013.09.27. 06:59:02

@**büdösmackó**: Ez az élet rendje, mackó! Ha úgy vesszük, tikmonyt enni is lelketlen, barbár dolog, hiszen falánkságunkkal zárójelbe tesszük egy tollas kis élet önfeledt szárnyalását. Voltaképp a madár menstruumát gyűrjük gallér mögé.

Kadarka Jánoska · http://kigondoltam.blog.hu/ 2013.09.27. 11:50:01

Kolbász és káposzta kiváló, hurkát meg egyen az, aki bírja a szemetet. Ami abba belemegy, abból semmit se eszek meg önállóan, akkor ömlesztve miért tenném.

ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2013.09.27. 12:43:53

@Kadarka Jánoska: Mert finom! Az egész több, mint a részek összessége. Ne arra gondolj, hogy zavaros abalében úszkáló, megszürkült és recegős májlebenyeket purcantottak át az ipari darálón, hanem arra, hogy fűszeres, roppanós héjú, gőzölgő csoda omladozik a szájadban!

LadyCarambole · http://kigondoltam.blog.hu 2013.09.28. 22:23:25

Ripők sallangmentes stílusa ennél az éteknél kivételesen pont ideillő, és se a káposzta színén, se a krumplipirén nem vagyok fennakadva, ennyi simán bele kell, hogy férjen az egyéni ízlés szabadságába.

ellenben a véres hurkát erősen hiányolom, te leszbikus!

ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2013.09.29. 11:33:39

@LadyCarambole: Az igazsághoz tartozik, hogy - úgymond - gombhoz vettem a kabátot, a káposztát nem akartam kidobni, ezért örültem meg szerfelett, amikor kedvenc siófoki őstermelőmnél megláttam a hurkákat. Valami titokzatos okból kifolyólag véreset csak olyankor csinál, amikor a vágáson röpködnek a mínuszok.
Meghát ki az az állat, aki a friss hagymás vér helyett hurkába pazérolja azt a kincset!

szanalmas 2013.09.30. 07:17:03

Ez tuti, bár én 10 percig még sütöttem volna. Aki meg nem tudja, milyen a fémasztalra az abáléből kiszedett főtt fejhús, máj, vese, satöbbi cuccokból - az asztalra kiborított sóba tunkolva - kenyér nélkül /legfeljebb friss pogácsával/ jóllakni, az eddig hiába élt!