Szépen csöndben megérkezett az ősz. Nekem úgy tűnik, ebben az évben a vénasszonyok nyara vagy nagyon késik, vagy nem is lesz. Míg belül valahol még a tenger mellett heverészünk emlékeinkben, amint olvasgatunk, vagy a fürdőzőket szemlélgetjük, vagy elkalandozik a tekintetünk a napfényes, csillogó tájon, a valóság az, hogy undok, hűvös szél fúj odakint, és munka után mindenki menekül a vackába.

Ilyenkor lélekemelő egy jó erős leves. A mai receptünk, egy egyszerű, kb. 10 perc előkészületet igénylő étel.

Hozzávalók: két szép fej cékla (kb. 500g meghámozva), két szép sárgarépa, 1 fej hagyma, 3 kisujjnagyságú gyömbér, 250g csirkemell, 4 gerezd fokhagyma, minőségi száraz fehérbor, kevés szójaszósz, fokhagymás ecet, tejföl, só, bors, zsír.

1.JPG

Kockára vágjuk a céklát, felkockázzuk a csirkemellet (marhalábszárral még ütősebb, de nekem most nem volt időm). Felkarikázzuk a sárgarépát, miszlizzük a hagymát. A fokhagymával nem bíbelődünk, szétnyomjuk a kés oldalával.

Mikor kész, elgondolkozunk azon, hogy milyen rossz ízlésre vall ez a tarkabarka, seszínű konyhapult.

Zsíradéknak én kókuszzsírt használltam, mivel libazsírom nem volt, olívaolajat meg nem igazán akartam használni, az ide szerintem nem passzol.

A felmiszlizett vöröshagymát egy fél percig sokkoljuk a forró olajon (NEMüvegesítünk!), ezután beledobjuk a csirkemellet. A hagymás olajon körbepirítjuk a húst, de ez a fázis is csak 1 percig tartson. Ezután beledobjuk a fazékba az összes többi alkotórészt, és fölengedjük 1 liter forrásban levő vízzel.

2.JPG

Egy kis ideig elidőzhetünk a szép színeket szemlélve, de ne hagyjuk magunkat elérzékenyülni: az a buzik és a nők dolga.

A még nem felforrt leveshez adnuk fél pohár minőségi fehérbort. Sózunk, borsozunk. Ne sokat sózzunk, csak a felét annak, amit szánnánk.

A hűtőben még volt egy kis Barton - Guestier Sauvignon, Bordeaux 2007-es nyitva. Ez pont jó a célra.

photow.JPG

Személy szerint rühellem a bakelitfüles lábosokat, de mentségemre szolgáljon, hogy a bemutatott konyha az éppen, kurrens ország egy éppen bérelt lakásának része, amit ideiglenesen vettem ki. Sokkal jobb egy apartman, mint valami hotelben leledzeni, ahol szűkek a terek, napi szinten bejárnak az idegenek a szobádba, ráadásul a konyhafőnökök lelkiállapotán múlik, mit is eszünk vacsorára, és az utolsó ember, akihez beszélünk, az az undok báros a lobbyban.

Egy apartmanban több a hely, kényelmesen sétálgathatunk a sok szobában, van hely és tér, ráadásul nem csak a minibár áll rendelkezésünkre, mint holmi hűtőszekrény.

3.JPG

Forráskor gyorsan lehúzzik a habot, majd felöntjük a levest forrásban levő vízzel. Fedőt teszünk az ételre. Kb. 40 perc gyöngyöző forrás kell, hogy a leves készen legyen.

Félidőben kevés szójaszószt (fél evőkanál) teszünk a levesbe. Ételünk alapanyagai a földhöz húznak, ezért a gyömbér nagyon kellemesen dob egyet az ízeken. És ha már híd keletkezett a kommunista országan oly kedvelt zöldség és a kelet varázslatos gumója között, hát kössük őket össze a szójaszósz által kínált ízvilággal.

Mikor kész a leves, tegyünk bele még fél pohár fehérbort.

Tálalás: Csepegtessünk a finom, forró levesbe egy kevés fokhagymás ecetet.  Nekem még volt egy kis mozarellám, karikázzunk három szeletet mellé. A mozarella hálás sajt:  teljesen kompromisszumos étel, fokozza az adott étel ízét de nem ad hozzá más ízt.

A boltban találtam tejfölpótlót -európa minden országában van tejfölpótló, de a jó savanya tejföl csakis a magyar- ez nem volt annyira savanyú, de lágyítja az ízeket. Tegyünk egy evőkanálnyi tejfölt a tányérra.

Kész a finom, gőzölgő leves, ideje bekapcsolni a Bartókot, és jóízűen vacsorázni.

4.JPG

Jó étvágyat!

A bejegyzés trackback címe:

https://kifoztem.blog.hu/api/trackback/id/tr825542722

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

megszokács · http://kifoztem.blog.hu 2013.10.01. 14:25:53

Csirkemell... Na jól van, te is leírtad magad örökre előttem, dagadék!

porhanyós · http://kifoztem.blog.hu 2013.10.01. 14:33:44

A színek szépek, a tejföl is jól mutat a tányérban. Megkóstolnám, lehet, a tejfölt kihagynám az íze végett. A marhával érdekes lett volna, már csak a főzés idő miatt.

ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2013.10.01. 16:51:54

Jól néz ki, az árgyélusát! A múlt héten életemben először ettem céklát - nem savanyúságként és meglepően ehető!

"the dragon" · http://kigondoltam.blog.hu/2013/08/26/elrendezett_hazassag 2013.10.01. 18:26:58

Örömmel elnézegetném napestig, csak megenni ne kelljen ezt a lábvízben áztatott gyökérkupacot...

megszokács · http://kifoztem.blog.hu 2013.10.01. 18:29:45

@ripők: Héjában sütve igen kiváló köret, ez alap!

szanalmas 2013.10.01. 18:55:38

Ezt én nem értem, hogy mi, de nem is akarom. Babgulyás, bazmeg, ennyi! Majd összefestem a fazekat feleslegesen, ha elmegy a józan eszem!

ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2013.10.01. 22:02:39

@szanalmas: Legyél már egy kicsit kísérletezőbb, te mormogi! Fogadjunk, hogy még édesköményt sem ettél! (Ha kipróbálod, mindenképpen mondd el, milyen!)

Kadarka Jánoska · http://kigondoltam.blog.hu/ 2013.10.01. 22:23:38

Milyen költői szépségű írás, érzékeny lelkű, gyengéd ember ez a mi brókerünk, nem vitás. Biztos a honvágy miatt.

megszokács · http://kifoztem.blog.hu 2013.10.02. 00:06:56

@ripők: Ahogy mondtam. Berakod a sütőbe héjastól, és megsütöd, mint a héjában sült krumplit.

megszokács · http://kifoztem.blog.hu 2013.10.02. 00:07:53

@ripők: Egyébként a sült céklához az édeskömény is jól passzol, ha már említetted, de álá natúr is megteszi.

LadyCarambole · http://kigondoltam.blog.hu 2013.10.02. 01:01:41

végre valami, amit akár én is főzhettem volna!
imádom a céklát. pont.

Ripi, próbáld ki, hogy olívaolajba forgatod a megmosott céklát, megszórod frissen vágott rozmaringal, becsomizod alufóliába és úgy tolod be a sütőbe...kibaszott jó és talán megkedveled végre az olívaolajat is!

szanalmas 2013.10.02. 01:27:10

@LadyCarambole:

Gondolom, a másik kedvenced meg a répafőzelék. Hótziher, hogy nyúl voltál az előző életedben!

szanalmas 2013.10.02. 01:29:46

@ripők:

Nem akarok vészmadár lenni, de mióta egy nővel(!) főzetsz magadra, teljesen szétestél. Hamarosan kitiltalak!

**büdösmackó** 2013.10.02. 05:47:26

@megszokács: te sem lettél a kedvencem a kibaszott nyesedékhúsaiddal, te buzzancs.

**büdösmackó** 2013.10.02. 05:48:55

@porhanyós: ne próbálgass, nyanya! h lett volna időm bíbelődni, bizony félfagyott lábszárat vékonyra szeleteltem volna és azt dobtam volna bele a forró lébe.

**büdösmackó** 2013.10.02. 05:49:42

@ripők: mindennek eljön az ideje, ripők. talán jövőre a szűzességedet is elveszi a radairosseb.

**büdösmackó** 2013.10.02. 05:50:25

@"the dragon": még mindig jobb, mint olajban szétázott túróshúst nyeszetelni!

**büdösmackó** 2013.10.02. 05:52:35

@szanalmas: nem baj bazdmeg, te salgótarjáni paraszt! így is szerethető vagy, hogy cigányok között, dögkutas disznóból készült pecsenye volt a karácsonyi ebéded!

**büdösmackó** 2013.10.02. 05:53:25

@Kadarka Jánoska: nem vagyok brókerbazdmeg. honvágyam nincs, mivel mindenütt otthon vagyok!

**büdösmackó** 2013.10.02. 05:54:09

@LadyCarambole: főzhetted >volna< ha tudnál főzni!

ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2013.10.02. 06:16:55

@LadyCarambole: Kipróbálom, de zsírral! Már csak a főételt kell kifundálnom mellé.

ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2013.10.02. 06:17:42

@szanalmas: A szakmai irányítást sosem engedtem ki a kezemből, hélóka!

ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2013.10.02. 06:18:53

@**büdösmackó**: Erre a helyedben mérget vennék be, te szodomita kerítő!

LadyCarambole · http://kigondoltam.blog.hu 2013.10.02. 07:43:04

@**büdösmackó**:
mindig meghozzátok a kedvemet a posztoláshoz...

megszokács · http://kifoztem.blog.hu 2013.10.02. 12:42:53

@**büdösmackó**: Az a különbség kettőnk között, hogy én úgy szidom a csirkemellet, hogy már ettem, így tudom, miről beszélek.

porhanyós · http://kifoztem.blog.hu 2013.10.02. 13:55:48

@**büdösmackó**: Kicsibocs! Mivel öreganyádnak szólítottál, elárulom, de csak neked, a csirkét marhábbul szeretem. Ha mégis a lábszár ment volna a levesbe, ronggyá főtt volna az egész cucc, mire a hús porhanyósra főtt volna.

csillagkúll · www.:madeinfidesz.eu 2013.10.02. 13:57:54

még volt egy kis mozarellám, karikázzunk három szeletet mellé. A mozarella hálás sajt: teljesen kompromisszumos étel, fokozza az adott étel ízét de nem ad hozzá más ízt." csak egy kis gumi ízt