Székelykáposzta

2013.11.08. 17:30

Koczkára téve az irredenta barátainkkal ápolt harmonikus nekszust, szögezzük le mindjárt az elején: mai ételünket nem az irhabekecsben pipáló góbék találták fel, hanem állítólag valami Székely József nevű egyén, aki a Petőfi művésznéven futó tót haverjával beugrott löncsölni egy resztórantba, ahol tudatos vásárlóként kieszközölte, hogy a napi rovancsra készülődő fogadós összeöntse a csévingek aljáról felkapart maradékot és diszkont áron rendelkezésükre bocsássa legott.

készkáp.JPG

Ennek fényében, remélem nem okoz különösebb felhördülést, amennyiben mindenféle páthosz és zokogva előadott Kárpátia-dalok nélkül, már-már szenvtelenül látok munkához, az összetevők szakszerű, precíz sarabolásához.
Mindenekelőtt vegyük lajstromba a különféle, igen változatos komponenseket; ha valami hiányzik, helyettesítsük zsírszalonna és fokhagyma 1:1 arányú keverékével.

székhelyikáp_hozzávalók.JPG

Hozzávalók egy személyre
- zsírszalonna
- fej fokhagyma
- vereshagyma
- koczkázott sertéshús
- koczkázott, füstölt sertéshús
- házilag savanyított, metélt káposzta
- pirospaprika, őrölt kömény, bors, babér, macskapöcse, só
- tejfel a tálaláshoz
- kelesztett péksütemény a zaft kitunkolásához
- pálinka és chardonnay, hogy egyáltalán legyen kedvünk nekifogni
- pirított kolbászkarikák, mert tegnap vásárolni voltam

Lássunk hát neki serényen, villogjon a kacor, csipogjon a defrostoló mikró, ma lukulluszi lakomát csapunk, sej!
A konyhai higiénia egyensúlyára gondosan ügyelve egyetlen főzőedényt, egy deszkát valamint egy árva kést koszolunk csak, üljön tort a lustaság a környezettudatos vízhasználat.

pari.JPG

Elkészítés
Hasáboljuk a szalonnát és lassú tűzön izzasszuk meg derekassan. Hintsük meg füstöltkolbász-érmékkel és rázogassuk 24 másodpercig a rákgyógyszeren mélázva. Amint megvan a megoldás, a pörkösre aszott húskészítményeket szedjük ki a öööö... a már úgyis koszos deszkára, na.
A zamatos zsiradékon fonnyasszuk meg a hagymát és az aprózott paprikát; bal vállunk fölött átdobva, illessük sóval. Az opálosodás sokadik pillanatában tottyantsuk rá a kiolvasztott disznócomb-koczkákat és fűtsünk be neki, pirítsuk alapossan körbe.
Később a gázról levett edény fölött a mindentudók titokzatosságával pöcögtessünk pár evőkanálnyi pirospaprika-darálékot az ételbe, forgassuk meg, hogy a fűszer feloldódhasson a zsírban, majd messünk rá mértani pontossággal szabálytalan szeleteket a hámozott paradicsomból. Pötty víz, vagy ha az van a kezünkben, akkor chardonnay gátolja majd meg, hogy lekokszolódjon csemegénk.
Mehet rá a mérsékelten átöblített káposzta. Dinszteljük. Míg ez tart, tegyük azt, amit dinsztelés közben mindig szoktunk.
Utána mossunk kezet.
Most jöjjünk elő a felaprított füstölt husival és az erőssel, keverjük az eledelbe, zúzzuk rá a fokhagymát és fűszerezzük az ízlésem szerint. Főzzük, amíg jónak érezzük, utána már ne.
Tálaláskor szórjuk meg a pirított húsáruval, kanalazzunk rá tejfelt és csócsáljunk mellé kiflit.
Jó étvágyat!

A bejegyzés trackback címe:

https://kifoztem.blog.hu/api/trackback/id/tr705620499

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2013.11.08. 15:17:15

Hát senki sem koccint értem pohárt, a macska rúgja meg!

***Büdösmackó*** 2013.11.08. 15:48:55

Zseniális poszt, tökéletes reakció a sikeres magyar-konferencia nemzetêpítô tényére! Éljen a párttudatos , nemzeti érzelmû fôzés!

porhanyós · http://kifoztem.blog.hu 2013.11.08. 15:49:47

@ripők: Isten áldjon meg! Engem meg a macska rúgjon meg, hogy nem előztem meg a székelykáposztádat a majdnem kész posztommal, mi szolgálhatna alapanyagul receptednek.

ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2013.11.08. 15:57:56

@porhanyós: Belakmároztam, most lehetséges, hogy elnyújtózom, mint egy gőgicsélő, tündéri kis baba.
Majdnemkész poszttal teli a padlás, tessék már férfinak lenni, ajóéletbe!

szanalmas 2013.11.08. 16:07:17

Öt csillag minden szempontból, de én a káposztát kihagytam volna belőle!

ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2013.11.08. 16:08:21

@szanalmas: Helyettesíthető szalonnával, ahogy írtam is volt!

porhanyós · http://kifoztem.blog.hu 2013.11.08. 16:09:27

@ripők: Megértem, hogy elfekszel, hisz gyermeki gyomrod megfeküdte a zsírban gazdag étek.
A blog padlása teli férfiakkal, én a női igent képviselem.

ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2013.11.08. 16:14:22

@porhanyós: Méghogy a zsíros étel, hógyisne! Ne tessék már engem taknyos kölökként kezelni, a Krisztusát!
Pláne most, hogy Spongyabob-maratont sasolok a Nikelodeonon!

porhanyós · http://kifoztem.blog.hu 2013.11.08. 16:25:02

@ripők: Nem taknyos kölyökről, gőgicsélő tüdikéről beszéltem, kit büfiztetni kéne a káposzta után. Aztán ne hogy maratoni futás legyen hamarosan a budira!

kiraaaaa 2013.11.08. 19:30:44

Ez jó, itt csak pirítós van!

kiraaaaa 2013.11.08. 19:38:03

@ripők: csak, ha valaki teljesen kétbalkezes.

ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2013.11.08. 19:56:41

@kiraaaaa: Sebaj, megpróbálhatod újra és újra.

kiraaaaa 2013.11.08. 20:00:14

@ripők: felhívom a figyelmedet arra, hogy ez nem jó taktika, nem ismerkedem olyanokkal, akik a kóstolót is felzabálják!

kiraaaaa 2013.11.08. 20:07:40

@ripők: és feledtél mindent, értem.

ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2013.11.08. 20:11:57

@kiraaaaa: Inkább a has fakadjon, minthogy egy falat is maradjon!

Badics Gergely 2013.11.08. 21:49:47

Überzsírkirálybírósarolta. Megyek is vacsorázni valami egészségtelent, a terringettét...

LadyCarambole · http://kigondoltam.blog.hu 2013.11.09. 08:52:24

erre spec meghívhatsz, te búvalbaszott rétinéger!

megszokács · http://kifoztem.blog.hu 2013.11.09. 11:18:18

Töltelékposzt, amíg ismét formába lendülök, de annak tökéletes!

ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2013.11.10. 09:15:23

Sokadjára bizonyosodik be, hogy a nők egyáltalán nem bírják az alkoholt. A nyolcadik tekila után átváltoznak tűzokádó sárkánnyá. Legközelebb én vezetek és ő iszik.

porhanyós · http://kifoztem.blog.hu 2013.11.10. 10:09:35

@ripők: Ekkor fogsz megbizonyosodni arról, miszerint így is, úgy is te jársz rosszul.

LadyCarambole · http://kigondoltam.blog.hu 2013.11.10. 14:11:25

@ripők:
velem még nem ittál picinyem, ennek ez az oka. de még eljöhet a nap, azt mondom!

csillagkúll · www.:madeinfidesz.eu 2013.11.11. 13:45:29

mivel a héten fogok ilyet csináltatni az urammal el se olvasom hátha kimaradt belőle valami amivel a székely káposzta igazán káposzta