Rakott karfiol

2013.11.11. 18:13

20131105288-001.jpg

Tavasszal, mikor golyóbisunk északi féltekéjén a Nap ama tulajdonságából kifolyólag, miszerint vonza magához - épp csak annyira, hogy be ne szippantsa - Földünket, oly módon keringeti maga körül, ügyelve a dőlésszögre, mi által egyre inkább merőlegesen vetíti sugarait a Kárpát-medencében lapuló hazácskánkra, a kertészkedni vágyó ember kényszert érez magokat szórni, majd gondosan elföldelni azokat, nem túl mélyre, hogy mint a termékeny, meleg női medencében elhelyezkedő méhbe vetett mag is életre kel, a puha, nedves, meleg földben kicsírázzon, és kíváncsian kitolja fejecskéjét a sötétségből, hogy rácsodálkozzon a pirkadó napra, annak melegének hálája jegyéül egyre csak nőttön nőjön.

 

Engem is rávitt a kényszer a veteményezésre, később a palántázásra, mert vannak növények, mik nem érzik jól magukat, ha egyszerűen elvetjük, gondosan kapálgatjuk, megszabadítva őket a természet igen bőkezű, sok és sokféle, talajban nem válogatós, időjárási viszontagságokra abszolút toleráns növényektől, azaz gyomoktól, hanem miután kikelvén, nevelgetnek négy-öt levelecskét, már testvéreitől távolabbra szeretnének kerülni, hogy dolgukat, a növekedést tudják végezni, ezért a káposztát és karfiolt ekkor, palánta korukban a földből kiszedvén új helyre ültettem őket, személyes kontaktust teremtvén minden egyes szálukkal, biztosítván számukra gondoskodásomat a további igényeik kielégítése végett, mit be is tartottam.

 

Őszre fordulva az idő, miközben a Föld nagyjából 220-240 fokot bejárt a Nap körül, és kezdett téli álomba fordulni, beérett munkám gyümölcse, virágba borult a karfiol.

 

20131003142.jpg

 

Mivel a Nap kegyes volt az idén hozzánk novemberben is ontani ránk melegét, bőséges karfiolterméssel áldott meg, gondolkozásra késztetve, mit kezdjek azokkal, mik maradtak abból, miből már adtam minden ismerősnek, kit érdemesnek tartottam rá részesülni belőle, valamint, miből napi szinten sütöttem-főztem, úgyszintén, mi a fagyasztó ládába került, annak telítettségét okozván?

 

Ilyen egyszerű oknál fogva jutottam arra az elhatározásra, hogy savanyú karfiolt fogok készíteni. Félreértés ne essék, nem savanyúságot, ecetes-cukros-sós vízben, olyan már van üvegekben, uborka, káposztával töltött paprika, gyönygyhagyma, zöld paradicsom társaságában.
Egyszerű savanyú karfiolt, mint amilyen a savanyú káposzta is, miből rakott káposztát, székelykáposztát és hasonlókat szoktunk főzni.

 

Igen ám, de a savanyított káposzta saját levében buggyan meg. Előbb erjed, mint a szőlőből kisajtolt must, majd, midőn megáll a forrás, tisztul le, és válik élvezhetővé.

 

A karfiolból nehezen préselnék levet. 
Oda az ötlet?

 

Áh! Van nekem fejes káposztám is. Minek bíznám a kecskére, pláne, mert nincs is kecském, meg én is boldogulok vele.

 

Társítom a karfiolt a káposztával, és hogy neve is legyen a gyereknek, elnevezem rakott karfiolnak.

 

Íme a recept:

 

Végy néhány karfiolt:

 

20131110332.jpg

 

Bontsd rózsáira!
Amennyi káposztád van, gyaluld le, vagy szeld fel, és méretes edényben, rétegenként sózzad meg!
20131105289-001.jpg

20131105291-001.jpg

Amely káposztafejek nem voltak rendesen befejesedve, vagyis nem keményedtek be, késsel szeltem le. Ezek nem igazán alkalmasak savanyításra, inkább főzelékhez valók, de én most ezeknek is örültem, mivel igen lédúsnak bizonyultak, és ugye, nekem a leve kellett leginkább.
A keményebbekkel nem játszottam, nekiengedtem a gyalut, a haladás érdekében.

 

Tehát, ha felszelted, és megsóztad a káposztát, hagyd állni a sóban addig, míg látod kicsapódni belőle a benne rejlő nedvet! Segítsd is ez óhaját oly módon, mintha kenyeret dagasztanál!

 

20131105305-001.jpg

 

Ha közben megéheznél, falatozzál a zsenge karfiol rózsácskákból, vagy a káposzta torzsájából, mit gyalulás közben előkészítettél!

 

20131105294-001.jpg

 

Eddig megvolnánk.

 

Add meg a vitaminbombánk sava-borsát is!
Én ennek érdekében szeltem hozzá egy birset.

 

20131105301-001.jpg

 

A fűszereket - babért, szegfűborsot, szegfűszeget, mustármagot, koriandermagot, egész köményt - a cseresznyepaprikával együtt belekötöttem gézbe. Így az ízek összeérnek a karfiolos egyvelegben, és forrás után egyszerűen eltávolítható, elkerülvén a kellemetlenséget, midőn fogyasztáskor ráharapnánk valamelyikükre.

 

20131105302-001.jpg

 

Most már mindent előkészítettünk, jöhet a rétegezés.

 

Tégy zárható edény aljára a levét kiadó káposztából, amit azonnal tömködj is meg rendesen! 

 

(Gyermekkorom emlékeiben él annak élménye, mikor nagy fa kádban (mit nagyszüleim szapullónak hívtak, pontosan így kiejtve) készítettek savanyú káposztát, mit nekünk, gyerekeknek kellet fehér zokniban körbe-körbe járván addig tiporni, míg annak leve, a velejáró hidegével, csüncsögő hangot adván, lábujjaink között spriccelve szökellt fel.)

 

Rakjál rá egy réteg karfiolt, majd megint a káposztával folytatsd addig, míg tart a hozzávalód! Midőn káposzta kerül bele, minden esetben gyömöszöld serkenésig! Úgy oszd el az anyagokat, hogy a tetejére káposzta jusson! Lennie kell annyi lének, hogy az egészet ellepje!

 

Ha van, akkor lefedheted az egészet egy tiszta ruhával oly módon, hogy az edény szélénél körbe-karikába nyomkodd le annak érdekében, hogy e fölé kizárólag csak leve kerülhet!

 

20131105308-001.jpg

 

A következő teendő nehezék ráhelyezése kell legyen. Erre vannak spéci eszközök, mivel én nem rendelkezem velük, ezért kerestem egy műanyag tál fedőjét, amit ráhelyeztem a ruhával lefedett savanyítandóra, és mert nem volt más ötletem (lexikonokat mégsem rakhatok rá még a számítógép világában sem, meg nem is fért volna bele), tettem rá egy kiló sót, ami kevésnek bizonyult, de nem volt itthon több (majd hozok még haza, és pótolom), és lefedtem az edényt zárható fedelével.

 

20131105309-001.jpg

 

Másnap jutott eszembe, kéne pici kénport keverni bele, ami biztosítaná a szép szín megtartását, ezért vettem ki egy pohárkával a levéből, hogy belekeverjem, majd az így nyert koktélt visszaöntöttem, kissé megrázogattam az edényt a keveredés céljából, amit a meginduló forrás majd úgyis bevégez.

 

Kész.jpg

 

Ezt jól kifőztem! Úgy érezhetitek magatokat, mint az egyszeri király, kinek vittek is ajándékot, meg nem is.

 

 

Nyersből főtt lesz, majd ha a Nap annyi meleget sugároz féltekénkre, mi csak minuszokban mérhető. A rakott karfiol is akkor lesz ehető. Hogy mit fogok készíteni belőle, sejtéseim vannak, talán meg is osztom veletek.

 

Majd.

 

Ha fagy.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kifoztem.blog.hu/api/trackback/id/tr45627105

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2013.11.11. 18:52:52

Felteszem, megoldható kén nélkül is, mert momentán nincs a kredencben!
A káposzta-savanyítás nekem is tervben van, csak még be kell szereznem egy ötliteres dunsztost.

porhanyós · http://kifoztem.blog.hu 2013.11.11. 18:58:48

@ripők: A kén elhagyható, mint írtam is, avégett tettem bele, hogy szép maradjon a színe, amit nem írtam, hogy ne puhuljon meg, de ha öt litert készítesz, nem valószínű, hogy lesz ideje megbarnulni, megpuhulni.

ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2013.11.11. 19:04:06

@porhanyós: Barnuljon csak, legfeljebb céklával csinálom karfiol helyett!

porhanyós · http://kifoztem.blog.hu 2013.11.11. 19:07:04

@ripők: Érdekes lehet, eszembe sem jutott céklával, igaz, abból nincs talicska szám, de akad az is. Ha megcsinálod, lehet, követem példádat.

ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2013.11.11. 19:09:42

@porhanyós: Ha sikerül erőt vennem magamon, még tán fényképes beszámolót is készítek, de hogy mit főzzek belőle, azt még meg kell álmodnom.

porhanyós · http://kifoztem.blog.hu 2013.11.11. 19:14:10

@ripők: Ki nem szakácskönyvből főz, annak megvannak a hozzávalók, és menet közben derül ki, mi készül, ha megvan a hozzávaló esze, és képzelete, mi az, mit meg enne, kinek tálalja. Ha van kis itóka, mit közben szopogathat, tutibb a recept, de ezt én magyarázom neked?

ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2013.11.11. 19:20:34

@porhanyós: Azért majd kérek egy-két tippet, ha eljön az ideje, túl sok kreálmányt húztam már le a klotyón, miután megszállt az újító alkotói láz. A trandicionális konyhán kívül kissé bizonytalanul mozgok.

porhanyós · http://kifoztem.blog.hu 2013.11.11. 19:26:50

@ripők: Majd a maga idejében, alkalom adtán adhatok tanácsot, reméljük, a leendő étel salak formában kerül lehúzásra oda, hová a király is gyalog jár.

csillagkúll · www.:madeinfidesz.eu 2013.11.12. 13:47:54

én azért ennyire nem lennék oda azért a fránya fődtúrásért főleg ha a szomszéd macskája is a palánták közt találja ki hogy mivel bosszantsa fel az emberem

porhanyós · http://kifoztem.blog.hu 2013.11.12. 14:13:24

@zsanett- a csillagkútról: Az én uram meg direkt odakergeti földünkre az összes kóbor macskát szarni, hogy aztán dolguk végeztével emberem megoldottnak tekinthesse a jövő évi trágyázást, legyintve egyet, hogy le van szarva.

spájdernecc 2013.11.12. 14:32:11

nagyon költői
/ a kén lassítja az erjedést /
viszont valóban segít megőrizni az állagot és a színt.

porhanyós · http://kifoztem.blog.hu 2013.11.12. 15:12:58

@spájdernecc: Köszönöm, az értékes kiegészítést is. Jelentem, már megindult a forrás, buborékok formájában ki akarnak szabadulni a gázok az edényből, minek nem igazán tudok örülni. Tettem is nehezékül az edény tetejére egy igen nehéz húsdarálót, mert a rothadásnak induló káposztánál csak a rothadásnak induló karfiolnak van büdösebb szaga.

spájdernecc 2013.11.13. 05:26:38

@porhanyós:
feltéve, hogy a macskaszart nem vesszük számításba
az ötlet egyébiránt érdekes és még működhet is
add el a vecsésieknek :)

szanalmas 2013.11.13. 10:30:16

És persze a talicskának is lájk!

csillagkúll · www.:madeinfidesz.eu 2013.11.13. 11:15:24

@porhanyós: hát aztán az urad tudja e hogy azok a kóbor macskák mit is ettek ahhoz hogy a káposztaföldjét hagyja hogy megtermékenyítsék?

porhanyós · http://kifoztem.blog.hu 2013.11.13. 13:21:06

@zsanett- a csillagkútról: Sejtései vannak, ugyanis a karfiol ültetvény mellett szőlő földek vannak, minek termését az utóbbi években kevésbé dézsmálják a védett állattá nyilvánított seregélyek. A kóbor macska törvényen kívüli mivoltjából valószínű ezek fiókáit fogyaszthatja.
Tripla haszon gazduramnak. A termés is megmarad, a büntetés is elmarad a seregély pusztítása miatt, és a trágyázás is ingyen van, mit el sem kell földelnie, mert a macska dolgát végeztével rögvest földdel eltakará.

porhanyós · http://kifoztem.blog.hu 2013.11.13. 13:29:33

@spájdernecc: Már folynak a tárgyalások, de macska kakit akarnak fizetni érte.
süti beállítások módosítása