Desszert helyett

2013.12.06. 15:10

Minden gyakorló csekmettipró tudja, hogy termesztett gombák kissé fűrészpor és penészízűek, ezért valami markáns ízzel kell pótolni azt, amit a volumen-orientált előállítási mód miatt kimaradt belőlük.

Hozzávalók:

50 dkg termesztett csiperke

ez azért jó, mert egy dobozban nagyjából egyforma átmérőjű gombák vannak

20 dkg juhtúró

az igazi a rendes fenyőléchordós szlovák brindza, de más, kenhető állagú is megfelel

só-bors-paprita

tojás-liszt-zsemlemorzsa, miszerint prézli

A gombákból kitörjük a tönköt, és vagy a bal vállunk fölött kidobjuk a szemetesbe, vagy félretesszük és gombakrémlevest gyártunk belőle / megfelelő érdeklődés esetén leírom a technológiai trükkök garmadát/

Egy teáskanállal a juhtúrót beletuszkoljuk az immár csészeszerű kalapokba, és szépen, ügyelve a peremek megfelelő illeszkedésére, párosával összetapasztjuk őket. Biztos, ami biztos egy fogpiszkálóval összetűzzük. Sznobok és gasztronácik használjanak nyugodtan hústűt.

Ezután akkurátusan bepanírozzok az általunk kreált globoidokat, és forró zsiradékban aranybarnára sütjük.

Ha valaki szeret tartárral tökölni, szíve joga.

Párolt rizs, vagy hasábkrumpli ehető hozzá.

És valami kellemesen fanyar száraz fehérbor, pl rajnai rizling.

Jó étvágyat!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kifoztem.blog.hu/api/trackback/id/tr395678650

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

megszokács · http://kifoztem.blog.hu 2013.12.06. 17:28:56

Höhö, és még az én képeimet tetszik fikázni... El se hisszük, hogy elkészült a kaja, nem pedig a netről loptad a receptet, Sneci!

ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2013.12.06. 17:52:10

Azért én csak körültekerném egy-két vékony szalonna-szelettel a tűzés előtt! Csak azért merem javasolni, mert ha jól látom, kapor nincs a tőtelékben, ami pirospont ér!

megszokács · http://kifoztem.blog.hu 2013.12.06. 18:23:30

@ripők: Aki nem tudja, hogy a kaporlevél kizárólag tehéntúróhoz való, az meg is érdemli, hogy juhtúrós ételbe tegye. Juhtúróba egyetlen fűszernövény passzol, mégpedig a leheletvékonyra szelt lilahagyma.

ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2013.12.06. 18:53:10

@megszokács: Egy túrót! Igazából a juhtúróba egyetlen növény való, a burgonya gumója, miszerént sztrapaccs!!!

megszokács · http://kifoztem.blog.hu 2013.12.06. 19:04:59

@ripők: Te se gondolod komolyan, hogy magára valamit is adó ember abba a fapados csehszlovák komenista menzás szarba pocsékolja a jó minőségű juhtúrót! Legföljebb kostúró való abba, hé!

ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2013.12.06. 19:20:17

@megszokács: Nem vagy te magadnál. Amikor átbandukoltam a párkányi hídon és sztrapit rendeltem egy ekte tóttól, hát csak nézett, mint a vett malac. Aztán valaki lefordította neki, hogy mit kérek, erre hozott tehéntúrós sima nokedlit. Mondanom sem kell, hogy egyből vettem a felöltőmet és visszajöttem Esztergomba egy pidzára!

ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2013.12.06. 19:23:44

@megszokács: Köztudomású, hogy az én kedvencem a "második", de azok közül is kiemelkedik a házi sztrapacska rengeteg pirított szalonnával! Lehet, hogy csinálok is a jövő héten.

megszokács · http://kifoztem.blog.hu 2013.12.06. 19:26:23

@ripők: Gondolom, felétek még a pogácsa tésztájába is juhtúrót kevernek... Holott arra találták ki a tehéntej savóját!

ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2013.12.06. 19:27:17

@megszokács: Lófaszt, pogácsából csak töpörtyűs.

megszokács · http://kifoztem.blog.hu 2013.12.06. 19:28:23

@ripők: Na, legalább sült tésztába nem pocsékolod akkor a drága juhtúrót, te isten barma!

ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2013.12.06. 19:31:20

@megszokács: Pocsékolni nem szoktam, ha nem sikerül, akkor is megeszem!

megszokács · http://kifoztem.blog.hu 2013.12.06. 19:33:48

@ripők: Beléd a juhtúró már eleve pocsékolás...

ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2013.12.06. 19:35:47

@megszokács: Nyilván, ha te főznéd, vissza is adnám.

megszokács · http://kifoztem.blog.hu 2013.12.06. 19:45:58

@ripők: Eleve: túrót főzni... Csak kicsapatod a fehérjét belőle!

ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2013.12.06. 19:55:21

@megszokács: Köszönjük, Tudatosan Táplálkozó Kapitány!

megszokács · http://kifoztem.blog.hu 2013.12.06. 19:58:47

@ripők: Maradj akkor csak meg a főzést illető tévképzeteidnél, menzapatkány...

boysdottir 2013.12.06. 20:01:42

szerintem garmadáját.
de én nem tudok főzni.

ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2013.12.06. 20:19:58

@boysdottir: Lehetséges, hogy a trükkök harmadára gondolt a szerző, ne törjünk egyből pálcát a háta mögött.

@megszokács: Bazmeg, a nyesihusidból is kicsapódik a fehérje, te bornyú.

porhanyós · http://kifoztem.blog.hu 2013.12.06. 20:33:06

@megszokács: @ripők: Én visszatérnék a gombához, mibe túró helyett természetesem darált húst töltenék, ily módon nem kell acsarkodni egymásra, milyen állat túrójába tegyünk kaprot, vagy ne. Ha kedves újdonsült főzőcskézős emberkénk megemberelte volna magát, merészelt volna nyers húsban vájkálni, nem desszert helyett, főételként tálalhatta volna étkét.
A képben semmi kivetnivalót nem leltem, legfeljebb hiányolni valót hagy maga után.

ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2013.12.06. 20:38:37

@porhanyós: Kecsegtető elgondolás a fasírozottal töltött gomba, de kérdés, hogy átsül-e a hús, mielőtt a prézli megég, tekintve, hogy egy szigetelő gombaréteg veszi körül a darálékot.

porhanyós · http://kifoztem.blog.hu 2013.12.06. 20:43:11

@ripők: Kipróbált receptről beszéltem. Átsült, hiszen nem fér a kalapok közé sok husi. Vendégek jöttek, előbb, mint vártam őket. Pofátlanul a konyhában találták magukat, desszertnek, szilvásgombócnak nézték, kínálás nélkül kapkodták a tálból.

porhanyós · http://kifoztem.blog.hu 2013.12.06. 20:44:20

@ripők: Csak ilyen pofátlan vendéket szeretek, kiket nem kell kínálgatni.

ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2013.12.06. 20:48:55

@porhanyós: Ha kipróbált recept, akkor elhiszem. Lehet én azért inkább valami pörkölt-szerű raguval tölteném meg mégis. Pörivel töltött rántotthússal működik, a gomba sem ronthatja el!

megszokács · http://kifoztem.blog.hu 2013.12.06. 21:37:57

@ripők: Te emberszabású! Fogd már fel, hogy azért nem kár, ami abból távozik, csak azért kár, ami benne marad!

megszokács · http://kifoztem.blog.hu 2013.12.06. 21:48:50

@ripők: A pörivel töltött rántotthúsos bandzsaságodhoz meg ajánlom a szték pörkölttel című halhatlan posztomat!

porhanyós · http://kifoztem.blog.hu 2013.12.06. 22:31:05

Most vettem észre, hús is van a töltelékben:Pap Rita. Így már egész más!

Kadarka Jánoska · http://kigondoltam.blog.hu/ 2013.12.06. 23:31:47

Mi a picsa, prosztóéttermek alapételét ki lehet itt posztolni?!

Holnap majd a rántottsajtot írja meg valamelyik gasztromágus. De akkor én berakom a virsliposztot.

Kadarka Jánoska · http://kigondoltam.blog.hu/ 2013.12.06. 23:33:19

@ripők:

pidza poénod megütötte azt a szintet, hogy mostantól emberbe veszlek. kicsibe, szarba, de akkor is.

Kadarka Jánoska · http://kigondoltam.blog.hu/ 2013.12.06. 23:35:56

@porhanyós:

Igen, mikor lehet menni vendégnek. Se kínálás, se köszönöm, elleszünk szép csendesen.

LadyCarambole · http://kigondoltam.blog.hu 2013.12.06. 23:54:57

brindzához csakis szerecsendió!
amúgy ötös!

megszokács · http://kifoztem.blog.hu 2013.12.07. 09:14:37

@Kadarka Jánoska: Ne gyötörd magad, én legközelebb hamburgert fogok posztolni buciba töltve, méghozzá rósejblivel!

@LadyCarambole: Na, nálad is csak halászlevezni fogok, ha a brindzsihez is így állsz!

porhanyós · http://kifoztem.blog.hu 2013.12.07. 14:22:31

@Kadarka Jánoska: Este tíz után csendháborítottál, ezért kóstolgatás nélkül távozz, és vidd ajándékod, a borvirágot, mi a túlzásba vitt kadarkázás következtében keletkezett a pirosból lilába átmenő orcádon, minek illatanyaga a köpőlegyeket vonzza.

LadyCarambole · http://kigondoltam.blog.hu 2013.12.07. 18:22:01

@megszokács:
nálam ugyan nem, és nem csak azért nem, mert nem főzök ilyen undormányos kajákat, hanem azért sem, mert egyelőre meg se hívtalak, pubi!

megszokács · http://kifoztem.blog.hu 2013.12.07. 18:33:03

@LadyCarambole: Ami késik, nem múlik... Amúgy meg ismerem apád-anyád, tudom hol laksz, úgyis megtalállak!