Leveles tészta 2 az 1-ben

2014.02.06. 21:13

Ígértem a pogácsát, hát elérkezettnek látom az időt szavamat betartani.

 

pogi1.jpg

 

Mivel pogácsám leveles, kelt tésztából készült, és tudjuk, a hájas kifli alapja ugyanez, gondoltam, mért is ne készíthetném a kettőt párhuzamosan?

 

 

Az üzletekben kilós csomagolásban árulják a lisztet, ezért a felhasználandó mennyiség maradhat is ennyi, legalábbis nálam. Bő két nagy tepsivel tudunk ebből az anyagból készíteni, ezért, ha gondoljátok, akár pogácsát is, kiflit is süthetünk belőle, vagy, mivel elég időigényes művelet, és nem szívesen fordítanátok gyakran rá órákat, de máskor is falatozgatnátok belőle, tehettek a fagyasztóba akár sütés előtt, de sütve is, rögvest, miután kihűl.

 

Kezdjük tehát az alaptésztával!

 

1 kg liszt
3 tojás sárgája
4-5 dkg élesztő
3 dl tej
cukor az élesztő felfuttatásához
1-2 kanál ecet

 

Langyos tejben kanálka cukorral az élesztőt hagyom elburjánozni. Míg a gombák szaporodnak, hogy ne kapjanak a hidegtől sokkot, midőn a lisztbe löttyintem őket, bedugom a mikróba 90 másodpercre a kelesztőtálba borított búzaőrleményt, ezzel a tészta későbbi gyorsabb kelését eredményezem.

 

Van még időm a tojások sárgáját a fehérjétől szétválasztani, a sót langyos tejben felolvasztani, ecettel vegyíteni.

 

Mikor az élesztő már nem bír magával, ki akaródzik futni az edénykéből, segítek neki. Megy a liszt, tojássárgája társaságához. Megkapja a langyos vizes keveréket is, majd alapos gyúrásban részesítem az egészet. Ragad a tálhoz, ragad a kezemhez, de nem hagyom magam, addig dolgozom rajta, míg engedelmesen nem viselkedik, és rücskösből simává nem válik. Ekkor már elhiszem neki, kész önálló életet élni.

 

Alaptészta.jpg

 

Letakarom, majd meleg helyre teszem. Megfeledkezhetek róla akár egy órára is.

 

A tészta keleget.

 

Előkészítem a belevalókat.

 

A pogácsához ledarálom a tepertőt. Kiló liszthez mondjuk, 40 dkg-t.

 

Pogihoz.jpg

 

Hájas kiflinkhez keresek szilvalekvárt, lehetőleg minél öregebbet. Találtam is két bontott üveget, minek az aljába kellőképp beleszáradt a maradék. Ennél jobbat el sem képzelhettem volna! Természetesen házi lekvár, cukrot nem látott, azt állítom, mert nem tettem hozzá, mikor főztem. A hájashoz a savanykás íz dukál.

 

Lekvár.jpg

 

Most azt kérdezitek, mit keres a kolbászkarikás tányér a szilvaízes mellett?

 

Az elején azt mondtam, gondoltam, egy tésztából kétfélét készítek. Közben kitaláltam, a hájast is variálhatom, így jutottam ide, és készítettem elő kolbászt is, gondolván azon társaságra, kik a szilvát csak párlat formájában vennék magukhoz, viszont a füstölt kolbászt nem vetik meg.

 

Ideje megnézni a kelesztőtálat, és végre foglalkozni a megkelt tésztával!

 

Kissé visszagyúrt állapotban két részre osztom, vagy osztanám, ha egyszerre készíteném a pogácsát is, meg a hájast is, és egyik részébe a fent említett fele mennyiségű töpörtyű kerülne, a másik felébe kb. 25 dkg darált hájat tennék, ha nem úgy történne, ahogy történni szokott, hogy 1 kg lisztből hol töpörtyűspogácsát, hol hájaskiflit sütök, csak akkor mit beszélek én itt párhuzamról a kétféle süteménnyel kapcsolatban?

 

Töpi.jpg

 

Háj.jpg

 

Valami ilyesmire gondoltam. Innentől kezdve egyformán bánunk mindkét tésztával.

 

A tepertőt és a hájat gondosan becsomagoljuk a tésztával, majd kisodorjuk, és hajtogatjuk, felülről le, alulról fel, aztán oldalról mindkét irányba, és ismét egybe az egészet.

 

20140204472.jpg

 

20140201454_1.jpg

 

Mindezt alaposan lisztezett deszkán végezzük, majd letakarjuk, pihentetjük, vagyis kelesztjük. Kelesztés után megismételjük a műveletet, vagyis sodorjuk, hajtogatjuk, pihentetjük, még kétszer.

 

Mondtam az elején, hogy nem egy gyorsanösszecsapokvalamit étel készül!

 

A továbbiakban a hájassal foglalkozom.

 

Kezdem azzal, hogy teszek fel egy kisebb fazékban vizet melegedni, ebbe a felmelegített vízbe fogom tenni a kést, mivel majd a 1,5 cm-re sodort tésztát fogom darabolni. Forró kést használok, mert a tésztát a benne lévő háj miatt így tudom igazán elvágni, lévén a melegtől megolvad a háj,és láthatjátok, már sütés előtt rétegek képződnek.

 

20140201458.jpg

 

Beleteszem a tölteléket, összehajtom, majd bevagdosom a tetejét az alábbi módon, és mehet a tepsibe, ahol felvert tojással megkenem. Bekapcsolom a sütőt, és míg az eléri a kívánt hőfokot (220-230 fok), addig kelhet még így is.

 

20140201460.jpg

 

20140201461.jpg

 

Máris meleg a sütő, be is teszem az első adagot. Tíz perc után benéztem rá, ezt láttam.

 

20140201462.jpg

 

Jó, ez csalás, mert ebben kolbász van, nem lekvár.

 

Üsse kő! A kolbászos is úgy készül, mint a lekváros, legfeljebb nem kell rá porcukor, amit a lekvárosra sem szoktam volt tenni, mivel úgyis azzal kezdenénk az evését, hogy a kistányérhoz ütögetve próbálnánk megszabadulni tőle, persze sikertelenül, mert a fránya por képes úgy beleivódni a tésztába, hogy azt biza' el nem hagyá, ezért inkább vaniliáscukrot hintek rá, abból sem használok el sokat, legfeljebb fél zacskónyit, mitől ugyan nem lesz túl édes, íze viszont annál inkább.

 

Térjünk át a pogácsára!

 

Nincs átvágás! Amint a hájassal tettünk, ugyanazt követjük el a pogival is.

 

Vagyis a tésztánk ugye adott, belehelyeztük már a töpörtyűt is, sodortuk, hajtogattuk, kelesztettük, pihentettük többször is. Jöhet a sodrás, kés élével berácsozás, pogácsaszaggatólval szaggatás, tepsiberakás, tojással megkenés, itt egy kicsit pihentetés, majd a sütőbe tolás, tíz perc elteltével rákukkolás.

 

20140204477.jpg

 

Sül hát a leveles tészta.

 

Sül a hájaskifli, sül a tepetőspogácsa is.

 

Már nem kell sok idő, legfeljebb még tíz perc, vagy annyi sem, és kész mindkettő, vagy mindhárom?

 

Lekváros hájaskifli

 

Szilvalekváros.jpg

 

Kolbászos hájas

 

Kolbászos hájas.jpg

 

Valamint a beígért pogácsa

 

20140204478.jpg

 

Most fogadom, a pogácsához levest kérnétek, ezért bátorkodom kínálni hozzá a babgulyást, de nem ezen a terítőn, mert sajnálnám, ha pecsétes lenne!

 

A pogácsához.jpg

 

Vegyétek és egyétek, ez az én főztöm!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kifoztem.blog.hu/api/trackback/id/tr205801082

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

megszokács · http://kifoztem.blog.hu 2014.02.06. 21:14:58

Mi már nem is kellünk ide, porhanyánk viszi a vállán a blogot egyedül is!

porhanyós · http://kifoztem.blog.hu 2014.02.06. 21:19:45

Lassan meggörnyedek a tehertől.

LadyCarambole · http://kigondoltam.blog.hu 2014.02.06. 21:41:59

ha pogi, akkor káposztás!
bár eléggé fingat, azt meg kell hagyni...

porhanyós · http://kifoztem.blog.hu 2014.02.06. 21:48:25

@LadyCarambole: Ha káposztás, akkor meg majd cvekedli.
Nem tudom, mért gondolod, hogy ez itt kívánság műsor?

megszokács · http://kifoztem.blog.hu 2014.02.06. 22:34:00

Nem mondom, a töltött káposztát is meg lehet enni pogácsával, de hogy mi másra lenne jó a káposzta, az számomra rejtély...

LadyCarambole · http://kigondoltam.blog.hu 2014.02.06. 22:38:42

@porhanyós:
nem mondom, hogy nincsenek értelmezési gondjaid, mert vannak, de annyit elárulok máris, hogy ez a kívángatás eléggé ősi román szokás, már-már zokon is vettem, hogy fel lett nekem róva!

tehát én ha káposztás pogit akarok, akkor az lesz, mivel megcsinálom és kész.

ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2014.02.07. 17:30:48

A lekvárost gallér mögé gyűrheti a Zámbó-imitátor, de a sósakból elcsipegetnék, bizony!

porhanyós · http://kifoztem.blog.hu 2014.02.07. 20:30:00

@ripők: Nem imitátor, csak él a természet adta adottságaival, és igen, ha csak illemből is, de megkóstolná a lekvárost is.

ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2014.02.07. 20:56:03

@porhanyós: Gondolom, azért előtte csepegtetne rá némi tárkonyecetet a jobbikból, fene a gusztusát!

LadyCarambole · http://kigondoltam.blog.hu 2014.02.08. 01:13:04

@ripők:
sajnos nem inspiráltátok eleget ahhoz, hogy megtudjuk, a torkában rejtezik-e csalogány vagy sem...természetesen rém csalódott vagyok!

megszokács · http://kifoztem.blog.hu 2014.02.08. 07:35:41

Átvirrasztott éjszakááááááák, száz el nem mondott szouóóóó...

szanalmas 2014.02.08. 08:38:37

@megszokács:

Jesszusom, kitiltom az egész családot azonmód. Felháborító viselkedés pogácsára ZámbóJimmyt énekelni! Buzik!

porhanyós · http://kifoztem.blog.hu 2014.02.08. 09:04:43

@megszokács:
Édes kisfiam,
már a csapból is ez folyik!

megszokács · http://kifoztem.blog.hu 2014.02.08. 09:14:13

Buli vaaaaaaaaaaaaaaaaaaan!!!!!!!

porhanyós · http://kifoztem.blog.hu 2014.02.08. 09:20:37

@megszokács:
Micsoda buli!
Csavard fel a szőnyeget!

szanalmas 2014.02.08. 09:49:05

@porhanyós:

Könnyű álmot hozzon az éj! (Ne tessenek velem szórakázni!)

megszokács · http://kifoztem.blog.hu 2014.02.08. 10:11:01

@szanalmas: Ja, amit te küldtél, az csak ifjúkori divatzenélés volt, de ebből az utóbbiból érződik a mély mondanivaló és az életrajzi ihletettség!

szanalmas 2014.02.08. 10:35:46

@porhanyós:

Ilyen szép szerelmi vallomást nem ér küldeni! Azért én sem vagyok gyurma!

szanalmas 2014.02.08. 10:37:18

@megszokács:

Hát bizony, szerencsére régen se volt minden jobb!

szanalmas 2014.02.08. 10:40:23

Vaszta, mekkora Skorpiós buli, még bikinis csaj is ropja!

porhanyós · http://kifoztem.blog.hu 2014.02.08. 10:44:01

@szanalmas:Én még az előzőnél tartok.Ha mégsem jönne be, feladom, és maradok a fakanálnál.
www.youtube.com/watch?v=iM41PsJno1A

szanalmas 2014.02.08. 10:51:11

Nah, most nem érek már rá, mert komoly történés van. Történelmi fordulatot veszek!

szanalmas 2014.02.08. 10:54:17

@porhanyós:

Nemannyira, bár beugrik az ősi vasárnapok képe, mikor a tyúkleves utáni szieszta alatt a SZER tolta az ilyen szívszaggató nótákat, mert Pista bácsi küldte Erzsikének Dabasra! Azért az valami volt, na!

spájdernecc 2014.02.10. 14:35:01

a jó öreg szilvalekvárral csempét is lehet ragasztani

porhanyós · http://kifoztem.blog.hu 2014.02.10. 15:55:15

@spájdernecc: A fugázáshoz gondolom, porcukrot használnál, Szaki bácsi?

spájdernecc 2014.02.10. 15:57:58

@porhanyós:
isten őrizz!
megszállnák a darazsak

Sátraké a jövő 2014.02.10. 22:04:39

Bendigredünalidkét eve tragetruihüll derfeba börhiketten lodokérsüt ertess.

Sátraké a jövő 2014.02.12. 09:56:27

illetve beőgtrücüt hentál.

Sátraké a jövő 2014.02.18. 05:45:57

Szalonnát hasítok a késemmel,
s a találkozóról se késem el.

úristen 2014.03.01. 09:24:13

@Sátraké a jövő:

Törölném a betont a képeddel,
Szeletelném az agyad a késemmel!

szanalmas 2014.03.06. 13:47:40

Dógozni, lusta banda! Látom, már főzésre sem vagytok alkalmasak! Süti...

ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2014.03.09. 14:09:22

@szanalmas: Ha nem lenne itt annyi sznobgeci, megmutatnám, milyen a bundázott löncshúskarika madársalátával. De szégyellős vagyok, köcsög!

spájdernecc 2014.03.11. 15:58:19

elütöttem

de leszarom

ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2014.03.14. 18:08:52

@spájdernecc: A szakzsargonban ezt úgy mondjuk: cserbenhagyás.

megszokács · http://kifoztem.blog.hu 2014.03.19. 10:51:07

@ripők: Cserbenhagyásos gazolás, te abbreviátor!

ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2014.03.19. 17:16:11

@megszokács: Az agyad ázik cserben, te nyelvtanzsandár! Én pont azt ütöttem, amit akartam!

megszokács · http://kifoztem.blog.hu 2014.03.19. 17:23:57

@ripők: Nem lep meg, csak jeleztem, hogy ezzel nem ütöd meg a szintet!

megszokács · http://kifoztem.blog.hu 2014.03.19. 17:33:51

@ripők: Ha kell egy tuti tipp, Kovács Gergő tudja előre a lottószámokat:

www.atv.hu/videok/video-20140318-hirvita-2014-03-18

ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2014.03.19. 17:36:27

@megszokács: Nem kellett soká tipródnom, hogy felismerjem: kockázatos pengeváltás helyett inkább linkelsz nekem egy 27 perces ATV videót, hátha bealszom... Hát abból nem eszel! Juszt sem.

megszokács · http://kifoztem.blog.hu 2014.03.19. 17:38:40

@ripők: A pengeváltás legföljebb azért lehet közöttünk kockázatos rám nézve, mert még a te véreddel se szívesen koszolnám össze az ingemet, ha netán megvágnád magad...

ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2014.03.19. 17:44:56

@megszokács: Inkább a nyomi videódat vágtad volna meg, te gasztrobloggok Bolgár Györgye!

megszokács · http://kifoztem.blog.hu 2014.03.19. 17:47:05

@ripők: Hagyd ki az első nyolc percet, akkor csak a picsa vernyákol!

ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2014.03.19. 17:48:29

@megszokács: Köszi, de ezt a randitippet sztem tőlem hallottad.

megszokács · http://kifoztem.blog.hu 2014.03.19. 17:49:48

@ripők: Valóban! Persze picsája válogatja... Illetve ideális esetben te válogatod a picsát úgy, hogy ne nyivákoljon feleslegesen!