Fehérboros-gyömbéres céklaleves tejfölfelhővel, mozarella-párnácskával
2013.10.01. 13:50
Szépen csöndben megérkezett az ősz. Nekem úgy tűnik, ebben az évben a vénasszonyok nyara vagy nagyon késik, vagy nem is lesz. Míg belül valahol még a tenger mellett heverészünk emlékeinkben, amint olvasgatunk, vagy a fürdőzőket szemlélgetjük, vagy elkalandozik a tekintetünk a napfényes, csillogó tájon, a valóság az, hogy undok, hűvös szél fúj odakint, és munka után mindenki menekül a vackába.
Ilyenkor lélekemelő egy jó erős leves. A mai receptünk, egy egyszerű, kb. 10 perc előkészületet igénylő étel.
Hozzávalók: két szép fej cékla (kb. 500g meghámozva), két szép sárgarépa, 1 fej hagyma, 3 kisujjnagyságú gyömbér, 250g csirkemell, 4 gerezd fokhagyma, minőségi száraz fehérbor, kevés szójaszósz, fokhagymás ecet, tejföl, só, bors, zsír.
Kockára vágjuk a céklát, felkockázzuk a csirkemellet (marhalábszárral még ütősebb, de nekem most nem volt időm). Felkarikázzuk a sárgarépát, miszlizzük a hagymát. A fokhagymával nem bíbelődünk, szétnyomjuk a kés oldalával.
Mikor kész, elgondolkozunk azon, hogy milyen rossz ízlésre vall ez a tarkabarka, seszínű konyhapult.
Zsíradéknak én kókuszzsírt használltam, mivel libazsírom nem volt, olívaolajat meg nem igazán akartam használni, az ide szerintem nem passzol.
A felmiszlizett vöröshagymát egy fél percig sokkoljuk a forró olajon (NEMüvegesítünk!), ezután beledobjuk a csirkemellet. A hagymás olajon körbepirítjuk a húst, de ez a fázis is csak 1 percig tartson. Ezután beledobjuk a fazékba az összes többi alkotórészt, és fölengedjük 1 liter forrásban levő vízzel.
Egy kis ideig elidőzhetünk a szép színeket szemlélve, de ne hagyjuk magunkat elérzékenyülni: az a buzik és a nők dolga.
A még nem felforrt leveshez adnuk fél pohár minőségi fehérbort. Sózunk, borsozunk. Ne sokat sózzunk, csak a felét annak, amit szánnánk.
A hűtőben még volt egy kis Barton - Guestier Sauvignon, Bordeaux 2007-es nyitva. Ez pont jó a célra.
Személy szerint rühellem a bakelitfüles lábosokat, de mentségemre szolgáljon, hogy a bemutatott konyha az éppen, kurrens ország egy éppen bérelt lakásának része, amit ideiglenesen vettem ki. Sokkal jobb egy apartman, mint valami hotelben leledzeni, ahol szűkek a terek, napi szinten bejárnak az idegenek a szobádba, ráadásul a konyhafőnökök lelkiállapotán múlik, mit is eszünk vacsorára, és az utolsó ember, akihez beszélünk, az az undok báros a lobbyban.
Egy apartmanban több a hely, kényelmesen sétálgathatunk a sok szobában, van hely és tér, ráadásul nem csak a minibár áll rendelkezésünkre, mint holmi hűtőszekrény.
Forráskor gyorsan lehúzzik a habot, majd felöntjük a levest forrásban levő vízzel. Fedőt teszünk az ételre. Kb. 40 perc gyöngyöző forrás kell, hogy a leves készen legyen.
Félidőben kevés szójaszószt (fél evőkanál) teszünk a levesbe. Ételünk alapanyagai a földhöz húznak, ezért a gyömbér nagyon kellemesen dob egyet az ízeken. És ha már híd keletkezett a kommunista országan oly kedvelt zöldség és a kelet varázslatos gumója között, hát kössük őket össze a szójaszósz által kínált ízvilággal.
Mikor kész a leves, tegyünk bele még fél pohár fehérbort.
Tálalás: Csepegtessünk a finom, forró levesbe egy kevés fokhagymás ecetet. Nekem még volt egy kis mozarellám, karikázzunk három szeletet mellé. A mozarella hálás sajt: teljesen kompromisszumos étel, fokozza az adott étel ízét de nem ad hozzá más ízt.
A boltban találtam tejfölpótlót -európa minden országában van tejfölpótló, de a jó savanya tejföl csakis a magyar- ez nem volt annyira savanyú, de lágyítja az ízeket. Tegyünk egy evőkanálnyi tejfölt a tányérra.
Kész a finom, gőzölgő leves, ideje bekapcsolni a Bartókot, és jóízűen vacsorázni.
Jó étvágyat!
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
megszokács · http://kifoztem.blog.hu 2013.10.01. 14:25:53
porhanyós · http://kifoztem.blog.hu 2013.10.01. 14:33:44
ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2013.10.01. 16:51:54
"the dragon" · http://kigondoltam.blog.hu/2013/08/26/elrendezett_hazassag 2013.10.01. 18:26:58
megszokács · http://kifoztem.blog.hu 2013.10.01. 18:29:45
ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2013.10.01. 18:52:16
szanalmas 2013.10.01. 18:55:38
ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2013.10.01. 22:02:39
Kadarka Jánoska · http://kigondoltam.blog.hu/ 2013.10.01. 22:23:38
megszokács · http://kifoztem.blog.hu 2013.10.02. 00:06:56
megszokács · http://kifoztem.blog.hu 2013.10.02. 00:07:53
LadyCarambole · http://kigondoltam.blog.hu 2013.10.02. 01:01:41
imádom a céklát. pont.
Ripi, próbáld ki, hogy olívaolajba forgatod a megmosott céklát, megszórod frissen vágott rozmaringal, becsomizod alufóliába és úgy tolod be a sütőbe...kibaszott jó és talán megkedveled végre az olívaolajat is!
szanalmas 2013.10.02. 01:27:10
Gondolom, a másik kedvenced meg a répafőzelék. Hótziher, hogy nyúl voltál az előző életedben!
szanalmas 2013.10.02. 01:27:44
szanalmas 2013.10.02. 01:29:46
Nem akarok vészmadár lenni, de mióta egy nővel(!) főzetsz magadra, teljesen szétestél. Hamarosan kitiltalak!
**büdösmackó** 2013.10.02. 05:47:26
**büdösmackó** 2013.10.02. 05:48:55
**büdösmackó** 2013.10.02. 05:49:42
**büdösmackó** 2013.10.02. 05:50:25
**büdösmackó** 2013.10.02. 05:52:35
**büdösmackó** 2013.10.02. 05:53:25
**büdösmackó** 2013.10.02. 05:54:09
ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2013.10.02. 06:16:55
ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2013.10.02. 06:17:42
ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2013.10.02. 06:18:53
LadyCarambole · http://kigondoltam.blog.hu 2013.10.02. 07:43:04
mindig meghozzátok a kedvemet a posztoláshoz...