Gombás töpörtyű

2017.12.19. 16:11

25529847_1591206430945919_980298957_n.jpg

Avagy gambás tepertő, ázsiai tájszólásban beszélőknek. Magamhoz képest ez a kaja nem lett nagy eresztés, de azok után, hogy ripők le akarja járatni a bloggomat mindenféle szarokkal, első lépésnek megteszi ez is a mislencsillag felé!

Végy fejenként egy egész csirkecombot, csontozd ki, kockázd fel bőröstől (de csont nélkül) apróra. Sóval, fokhagymával szórd meg, pihentesd pár órát. Vegyél akciósan pár szem valami flancosabb, grillezhető gombát, meg mellé kommersz barna sampinyont, úgy csirkecombonként 20-25 dekát. A flancost karikázd, szárastól, a kommerszet kockázd. Vastag falú vasserpenyőben (úgy is ismert, mint „csodaserpenyő”), kis adagokban, meglehetőst nagy lángon süsd ropogósra a csirkecomb falatkákat, ritkán, de akkor alaposan átkeverve, hogy minden oldalról pirosra süljön, és a bőr kiizzadjon minden zsírt. Tedd félre, a zsírján grillezd meg a flancos gombát. Közben a kommersz gombát futtasd meg némi fokhagymás zsiradékon. Adj hozzá sűrítést és ízesítést (szárított vargánya nem bassza el, néha zacskóslevesnek álcázva kapható), húzd fel némi tejfellel (a harminc százalékos tejszínnél a húsz százalékos tejföl pont annyival jobb, hogy van benne kellő mennyiségű fehérje is, ami a gombából és csirkéből úgyis hiányzik), és reszelt parmezánnal, majd rotyogtasd sűrűre. Közben a másik serpenyőben a grillgomba kész – forgasd össze a csirkével, hogy átmelegedjen az is újra. Frissen vágott petrezselyemmel, netán frissen őrölt fehérborssal hintsd meg mindkét gombaételt, a trutymósba facsarj citromlevet.

Kísérőnek tojásmentes burzsujtarhonya (bulgur vagy miahaszom) készült hozzá, meg paradicsomos rukkolasaláta. Ehhez a kettőhöz a hozzávalók: egy cseléd, aki megmikrózza a szárított zöldfűszeres-sós vízbe rakott tarhonyát, és beleokád mindenféle olajat meg ecetfélét a gazok közé. Ha aztán rákarikázol pár szelet jégcsapretket, nem számít, mi van az alján, úgyis a másik kéz felől kezdjük meg az ételt, és a gaz fog a végén ottmaradni.

Tálaláskor igyekezz úgy intézni, hogy a csirkéből a felsőcomb darabkák kerüljenek a te tányérodra, az alsócomb emberi fogyasztásra nem ajánlott, csak azért van a receptben, mert úgy volt akciós!

Piros alapon fehér szívecskés viaszterítőn ajánlott tálalni, merthogyugye karácsony van. Azt még hozzátenném, hogy bár a saláta színe - köszönhetően a pari-retek-rukkola kombónak - piros-fehér-zöld, de ez is csak azt mutatja, hogy a trikolórt se mi szartuk; digó kaja ez. Bár Mária országa lévén azt legalább elmondhatjuk, hogy a Kisjézuskát viszont mi! Boldog karácsonyt tehát az igazmagyaroknak, és mivel ez a szeretet ünnepe, a sorosistáknak is legyen boldog hanuka, mielőtt hazazavarjuk őket innen Migráncsisztánba!

A bejegyzés trackback címe:

https://kifoztem.blog.hu/api/trackback/id/tr3613512191

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

porhanyós · http://kifoztem.blog.hu 2017.12.19. 17:31:46

Igen flancos gomba lehet, amit zsírján lehet sütni. Ha kapnék ilyet, ezt kockáznám, a kommerszt karikáznám.
A képről nem szónék, beszél az magáért.
Cselédet vennék én is. Gondolom, sokSoros akción vetted.

megszokács · http://kifoztem.blog.hu 2017.12.19. 17:39:03

@porhanyós: A cserke zsírján sütöttem a flancost, nem a sajátján. A cseléddel meg nem akartam flancolni, de hát kell a recepthez!

porhanyós · http://kifoztem.blog.hu 2017.12.19. 18:05:52

Ha nincs zsírja a gombának, nem is olyan flancos.
Recepthez kinek a cseléd, kinek a kukta.

ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2017.12.19. 20:50:32

Nagyon forradalmi, hogy - a kép alapján - az egész aszpikban van!

megszokács · http://kifoztem.blog.hu 2017.12.19. 20:53:49

@ripők: kocsonnyában - na, ez a retró forradalom!

Kadarka Jánoska · http://kigondoltam.blog.hu/ 2018.01.20. 22:13:01

Olyan jók ezek a posztok, hogy legközelebb, ha nem felejtem el, amikor a saját fejlesztésű formára készített rántottát csinálom, majd fényképezek és megosztom a nagyérdeművel én is.

Kicsit talán kilógok majd innen, de engem nem zavar, ha korpa közé keveredek, haha, gasztroblogban viccelni az külön tudomány!

szanaImas 2018.05.14. 14:01:39

A képről már az elfogyasztott alkohol mennyisége is leolvasható!

megszokács · http://kifoztem.blog.hu 2018.05.14. 17:00:07

@szanaImas: Nem ittál eleget, ha még le tudod olvasni róla, hogy mennyit ittál!

Barbara Schwarz 2018.06.14. 17:57:15

nagyon szép az illusztráció
süti beállítások módosítása