Gombás töpörtyű
2017.12.19. 16:11
Avagy gambás tepertő, ázsiai tájszólásban beszélőknek. Magamhoz képest ez a kaja nem lett nagy eresztés, de azok után, hogy ripők le akarja járatni a bloggomat mindenféle szarokkal, első lépésnek megteszi ez is a mislencsillag felé!
Végy fejenként egy egész csirkecombot, csontozd ki, kockázd fel bőröstől (de csont nélkül) apróra. Sóval, fokhagymával szórd meg, pihentesd pár órát. Vegyél akciósan pár szem valami flancosabb, grillezhető gombát, meg mellé kommersz barna sampinyont, úgy csirkecombonként 20-25 dekát. A flancost karikázd, szárastól, a kommerszet kockázd. Vastag falú vasserpenyőben (úgy is ismert, mint „csodaserpenyő”), kis adagokban, meglehetőst nagy lángon süsd ropogósra a csirkecomb falatkákat, ritkán, de akkor alaposan átkeverve, hogy minden oldalról pirosra süljön, és a bőr kiizzadjon minden zsírt. Tedd félre, a zsírján grillezd meg a flancos gombát. Közben a kommersz gombát futtasd meg némi fokhagymás zsiradékon. Adj hozzá sűrítést és ízesítést (szárított vargánya nem bassza el, néha zacskóslevesnek álcázva kapható), húzd fel némi tejfellel (a harminc százalékos tejszínnél a húsz százalékos tejföl pont annyival jobb, hogy van benne kellő mennyiségű fehérje is, ami a gombából és csirkéből úgyis hiányzik), és reszelt parmezánnal, majd rotyogtasd sűrűre. Közben a másik serpenyőben a grillgomba kész – forgasd össze a csirkével, hogy átmelegedjen az is újra. Frissen vágott petrezselyemmel, netán frissen őrölt fehérborssal hintsd meg mindkét gombaételt, a trutymósba facsarj citromlevet.
Kísérőnek tojásmentes burzsujtarhonya (bulgur vagy miahaszom) készült hozzá, meg paradicsomos rukkolasaláta. Ehhez a kettőhöz a hozzávalók: egy cseléd, aki megmikrózza a szárított zöldfűszeres-sós vízbe rakott tarhonyát, és beleokád mindenféle olajat meg ecetfélét a gazok közé. Ha aztán rákarikázol pár szelet jégcsapretket, nem számít, mi van az alján, úgyis a másik kéz felől kezdjük meg az ételt, és a gaz fog a végén ottmaradni.
Tálaláskor igyekezz úgy intézni, hogy a csirkéből a felsőcomb darabkák kerüljenek a te tányérodra, az alsócomb emberi fogyasztásra nem ajánlott, csak azért van a receptben, mert úgy volt akciós!
Piros alapon fehér szívecskés viaszterítőn ajánlott tálalni, merthogyugye karácsony van. Azt még hozzátenném, hogy bár a saláta színe - köszönhetően a pari-retek-rukkola kombónak - piros-fehér-zöld, de ez is csak azt mutatja, hogy a trikolórt se mi szartuk; digó kaja ez. Bár Mária országa lévén azt legalább elmondhatjuk, hogy a Kisjézuskát viszont mi! Boldog karácsonyt tehát az igazmagyaroknak, és mivel ez a szeretet ünnepe, a sorosistáknak is legyen boldog hanuka, mielőtt hazazavarjuk őket innen Migráncsisztánba!
Szerző: megszokács
12 komment
Címkék: csirke gomba paradicsom parmezán bulgur töpörtyű rukkola petrezselyem faszagyerekvagyok
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
porhanyós · http://kifoztem.blog.hu 2017.12.19. 17:31:46
A képről nem szónék, beszél az magáért.
Cselédet vennék én is. Gondolom, sokSoros akción vetted.
megszokács · http://kifoztem.blog.hu 2017.12.19. 17:39:03
porhanyós · http://kifoztem.blog.hu 2017.12.19. 18:05:52
Recepthez kinek a cseléd, kinek a kukta.
megszokács · http://kifoztem.blog.hu 2017.12.19. 18:13:48
ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2017.12.19. 20:50:32
megszokács · http://kifoztem.blog.hu 2017.12.19. 20:53:49
Kadarka Jánoska · http://kigondoltam.blog.hu/ 2018.01.20. 22:13:01
Kicsit talán kilógok majd innen, de engem nem zavar, ha korpa közé keveredek, haha, gasztroblogban viccelni az külön tudomány!