Káposztás cvekedli
2013.09.11. 18:19
Állítólag német eredetű étel, magyarul káposztás kockának becézik a térgeometria alapjaival is hadilábon álló háziasszonyok.
Főbb összetevői a káposzta meg a tészta. A káposzta egy viszonylag magas C-vitamin tartalmú alapanyag, csupa rost és zamat. Hátránya, hogy engem például fingat.
A tészta ideális esetben sütőben pirított lebbencs, de amennyiben nem vagyunk gasztrosznobok, úgy kiválthatjuk fodros száraztésztával is.
Hozzávalók:
1 Galaxy Mini méretű zsírdarab
1 fej vereshagyma félfőre vagy téglatest alakúra szabdalva
0,75 fej fejeskáposzta, gyalulva, de inkább csíkokra kaszabolva
Tészta, ízlés szerint
Só (bátran adagolva)
Durvára őrölt bors, durván sok
Kristálycukor, de csak max 750 szem
Csapvíz, a tésztát kifőzni
A fentiekből nyugtázható, hogy mai tápanyaggazdag eledelünk bízvást választható oly napokon is, amikor teszemazt kedvtelésből ekonomi üzemmódra kapcsolunk vagy csak bele szeretnénk helyezkedni vegán ismerőseink lábbelijébe.
Az elkészítés módja:
- Alaposan glancoljuk ki a konyhát, főleg akkor, ha felfutóban lévő gasztrobloggunk számára fényképfelvételeket is tervezünk készíteni.
- Készítsük elő a nélkülözhetetlen konyhai eszközöket illetőleg tárolóedényeket.
- Olvasszuk és hevítsük fel a sertészsírt.
- Végezzünk testgyakorlásként aerob mozgássort, hogy megelőzzük a plakkok képződését koszorúereinkben.
- Hanyag mozdulattal borítsuk wokba a hagymakockákat és pirítsuk enyhén megsózva, míg ki nem engedi a levét és színt nem kap. Horváth Ilonka szerint aranybarnára kell pirítani, de ez ne tévesszen meg minket. Egyrészt az arany nem barna (távolról sem), másrészt bőven elég, ha az üvegesedés után pár percig hőkezeljük, épp ne legyen nyers.
- Itt az ideje, hogy feltegyünk 6,5 liter vizet melegedni, ebben fő majd fogkeményre a tészta.
- Jöhet a laskára vágott, sózott, 27 percig békén hagyott, majd kinyomkodott káposzta, zúdítsuk a hagymára. Magas a víztartalma még ezután is, szóval nagy baj nem lehet, ha netán úgy döntünk, megérdemlünk 9 perc nyugalmat a puha vánkosunkon.
- Kevergessük szakavatott mozdulatokkal és közben néha vessünk elismerő pillantást a sütőajtó üvegfelületén tükröződő képmásunkra.
- Kevergessük még.
- Hintsük meg egy csipet kristály- vagy porcukorral és várjuk meg, míg karamellizálódik. Laikusok kedvéért: ez 4 perc. Ne említsük senkinek, a cukrozás maradjon csak a mi titkunk.
- Tekerjünk rá borsot és forgassuk össze.
- A kifőtt tésztát öntsük a káposztára, csuklóból rázogassuk, míg az összetevők el nem keverednek.
- Most engedjük el a wok fogantyúját és foglaljuk le magunkat mintegy 5 percre. Vigyük ki a szemetet vagy szeretkezzünk pártnerünkkel addig. Ha hamarabb végeztünk, akkor várjunk tovább türelmesen. Persze az étel le fog kapni, de voltaképpen ez a cél. Oda kell pirulnia az edény falához. Keletkezik egy ropogós, ínynek kellemes, intenzívebb ízvilágú réteg, ami kimondottan házias jellegű és megtöri a főtt tésztaételekre oly jellemző monotóniát.
Utána mosogassunk el.
Szerző: ripők
39 komment
Címkék: káposzta hasnyálmirigy tésztaétel ripők négerbűnözés faridegzsába ínycsiklandó intellligencia csápos szeksz a varjak esznek ilyent buzi dragi fingató ételek
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
szanalmas 2013.09.11. 19:27:35
ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2013.09.11. 19:28:51
ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2013.09.11. 19:33:58
**büdösmackó** 2013.09.11. 20:31:56
Jó kompozíciók, egész jó fények.
Viszont villát a néző felé ne fordíts.
Káposztás tészta viszont kizárólag bors+cukor kombóval, hogy baszódj meg!
**büdösmackó** 2013.09.11. 20:33:02
ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2013.09.11. 20:38:34
Mindazonáltal engedtessék meg:
Villát néző felé-téma: ott az árnyék a lényeg, te kuglóf!
Ád kettő: Cukrot ételbe nem teszünk! Ezt jegyezd meg most és mindenkorra, ez nem egy homoszekszuális cukrászblogg!
Kadarka Jánoska · http://kigondoltam.blog.hu/ 2013.09.11. 21:21:22
2013.09.11. 21:27:46
ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2013.09.11. 21:34:52
Éppígy a keserű hablatyolásodhoz odapászítok pár zaftos poent, így mindjárt élvezhetőbb.
@little troll: Természetesen.
LadyCarambole · http://kigondoltam.blog.hu 2013.09.11. 22:07:53
ez hát hogy is mondjam, maximum a káposztás cveki magányos és lusta férfiak verziója
ebbe a németalföldi konyhaművészeti remekbe hagyma sohasenem kellett, mert nem, és ha már tolul fel az mélyről az a "na de miért...?!", akkor sem, nem és nem, soha!
a káposztát reszeljük. ez van
ja, hát szívás. viszont attól tényleg jó lesz, meg fingatni sem fog - annyira.
ha zavar a fingás, ne egyél cvekit.
vagy csináld úgy, ahogy a buzi osztrákok: köménnyel.
amivel egyébként ehetetlen, de a hagyma után nem lepődök már meg semmin!
a pirított lebbencsért viszont jár a köcsög a fádra, elfogulatlanságom és minőségi konyhaművészetért tett kitartó erőfeszítéseim ékes bizonyítékaként!
ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2013.09.11. 22:17:27
Hagyma elfér benne. Ha szerinted nem is kell, nem dagadozik ki az ízkompozícióból.
A káposztareszelés a kétbalkezes stáljudittok találmánya. Talán bizony őseink cirkalmasan díszített tarsolylemeze mellett egy káposztagyalu is fityegett?! Hát nem. Felteszem, most ismerkedsz még csak a kulinária csínjával-bínjával, ergó megvan még az összes ujjad. Sarabold hát a káposztát rusztikussan, meglásd, így jobban ízlik majd.
LadyCarambole · http://kigondoltam.blog.hu 2013.09.11. 22:35:42
kezdheted azzal is, én már esetedben semmin sem lepődöm meg, gondolom rátolsz egy csík pirosaranyat is, amikor senki sem látja!
remélem a következő poszt a halászlé lesz!
ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2013.09.11. 22:40:02
2013.09.11. 22:55:50
2013.09.11. 23:20:44
Ki kell, hogy ábrándítsalak, eeez 3, azaz három dimenziós.
2013.09.11. 23:22:38
2013.09.11. 23:23:47
2013.09.11. 23:25:28
2013.09.11. 23:27:38
2013.09.11. 23:36:07
2013.09.11. 23:38:52
ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2013.09.12. 06:34:50
Pro szekundó: sehol nem állítottam, hogy nem 3 dimenziós. Kockának viszont nem kocka.
Pro terció: kinyomkodod vagy nem, fél órás pirítás után kíváncsi lennék arra a stramm C-vitamin molekulára, ami még nem bomlott le.
Te egy igen kekec spiné vagy ám!
**büdösmackó** 2013.09.12. 09:21:01
**büdösmackó** 2013.09.12. 09:24:17
Na tessék. Ezért tart itt az ország, mert a nők minden poszitív kezdeményezést lehúznak!
Baszki, ha hagymával csinálja, akkor csinálja azzal, ha nem reszeli, hát nem reszeli!
Ahelyett, hogy észrevennéd az innovációt, pl. a wok használata zseniális, bár épp az lenne a lényeg, hogy minél több odapiruljon, kritizálsz!
Megjegyzem a hagyma engem is szíven ütött, de a reszelés elhagyása is. Node nem baj, ahány ház, annyi szopás!
Zsit (nyau és rémizé) · http://ittanyugatihatarszelen.blog.hu 2013.09.12. 09:58:29
és NEM teszünk bele cukrot!
aktatáskarádió 2013.09.12. 14:13:03
aktatáskarádió 2013.09.12. 14:15:40
spájdernecc 2013.09.12. 15:09:40
márványt nem is, de e flexgyilkos munkalapnak pont megfelel.
-
a hagyma a baracklekváron és a szilvásgombócon kívül mindenhez passzol
-
káposztaraszelő...
nabazmeg
-
a vegán eszik disznózsírt, csak nem valja be, vagy nem tud róla
spájdernecc 2013.09.12. 15:10:23
aktatáskarádió 2013.09.12. 15:57:25
szanalmas 2013.09.12. 16:40:44
Ejj, ahelyett, hogy főznétek, itt agonizáltok. Tessenek dolgozni, küldök meghívót cserébe!
2013.09.14. 12:03:24
nomad · http://szkaresz.blog.hu/ 2013.09.19. 08:24:03
Gyerekkoromból emlékszem, hogy a nem húsos kajákat a férfinép igyekezett németekre, tótokra, stb kenni és a jóllakás helyett mindenféle lábizzadást, hátviszketést és egyéb rejtelmes betegséget vizionált a szervezetével kapcsolatban:) Üdv