A csirkepörkölt utóélete

2013.09.16. 17:29

Mivel a rizs és a bor elfogyott, a többi csirkepöreszt valamivel el kellett fogyasztani, a kredencen meg rámvigyorogtak a bakonyi gombás és a paprikáscsirke tészták, döntenem kellett. Ugye a csirkés tészta túl snassznak tűnt, ezért maradt a bakonyi gombás. Az elkészítése rajta van a zacskón, olvasd el, hahaha. Főzd meg a tésztát, és csodálkozz el rajta, hogy a rohadt kapitalisták ha azt írják rá, hogy 10-12 perc alatt szaftjára fő, akkor az úgy is van. Először én is kacagtam rajta, de és pedig tényleg. Kicsit csak az vigasztalt aztán, hogy milyen embernek jut eszébe ilyen elmeháborodott alakú tésztát formatervezni.

Miután a tészta is elfogyott, igaz magyar heteroszekszuális férfi módjára csípőspaprika-paradicsom-kenyér kombóval tűnt el az utolsó cseppje is a díjnyertes csirkémnek. Jajjdekár... Megismételni ugyanígy sosem fogom tudni, a fűszereket ugyanis érzésre adagoltam, némelyik pedig nemes egyszerűséggel beleömlött. Sebaj!

Mivel a bor elfogyott, öblítsük sörrel!

IMG_20130912_231314.jpg

IMG_20130912_234313.jpg

IMG_20130913_220452.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://kifoztem.blog.hu/api/trackback/id/tr775517426

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2013.09.16. 18:26:55

Én ugyan nem rontottam volna el a pörköltet ilyen ötszázforintos, aromás lófasszal, az hétszentség! Az E621-től állítólag pénisz nő az ember homlokára!

szanalmas 2013.09.16. 18:32:41

@ripők:

Most direkt megnéztem, egy E betűs sincs benne, Heinz for president!

megszokács · http://kifoztem.blog.hu 2013.09.16. 18:46:10

Látom, folytatjátok a zacskós vonalat...

ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2013.09.16. 18:52:05

@megszokács: Mondjuk a tészta nem néz ki rosszul, de gombát nem sokat látni benne.

megszokács · http://kifoztem.blog.hu 2013.09.16. 18:56:18

@ripők: Mitől látnál benne gombát, amikor nincs benne...

megszokács · http://kifoztem.blog.hu 2013.09.16. 18:57:02

@ripők: Ellenben ha szanalmas elég türelmes lenne, és egy-két hétig konyhakredencen érlelné, a penészgombák biztosan megjelennének rajta!

ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2013.09.16. 19:00:49

@megszokács: Ha tényleg olyan faszányosan fűszeres lett a pipi, hát én nem sajnáltam volna az időt kisütni 15 palacsintát és összedobni valami hortobágyi-szerűt, istókzicsi!

megszokács · http://kifoztem.blog.hu 2013.09.16. 19:12:33

@ripők: Vigyázz, a tej-tarjaevő büdösmackó engem már megszólt azért, hogy tejjel eszem a disznót, nehogy az legyen, hogy a te tejes csirkédet is leugatja, hiába takargatod lisztes tojásba!

ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2013.09.16. 19:16:40

@megszokács: Igaz! Akkor viszont gonebócba tölteném a darálmányt!

megszokács · http://kifoztem.blog.hu 2013.09.16. 19:18:03

@ripők: Vagy egy kis sertés nyesedékhússal is le lehetne kísérni!

ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2013.09.16. 19:20:03

@megszokács: Csinálj már egy képet erről a nyesedékről, hogy mégis mennyire néz ki gusztustalanul!

szanalmas 2013.09.16. 19:27:14

@ripők: Ez jó, szóltál volna hamarabb, akkor csinálok tócsnit! Nyamm-nyamm!!!!
És a magdiban sincs ebetű, legalábbis a csirkésben. Még tartósítószer se! :P

ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2013.09.16. 19:29:35

@szanalmas: Tócsni, bazzeg!! Ez a helyes hozzáállás, rizsát meg zabáljanak a csíkszeműek!

megszokács · http://kifoztem.blog.hu 2013.09.16. 19:30:02

@ripők: Mondom, attól függ, mit fogsz ki. Van, hogy egész karajszeletek, vagy épp vékonyan szeletelt bacon, semmi hibával. Van, hogy darálni tökéletes. Ehetetlen még nem volt, bár olyan már igen, ami tényleg kibaszottul el volt sózva, így aztán kellett mellé rendes húst darálnom, hogy ehető legyen.

Amúgy a porc és a bőr kamu, porcos/bőrös darabot nem találtam még benne. Szóval kocsonya azért nem lett volna az első receptből. De pörkölttől fasirton, spagettis-paradicsomszószos darált húson, natúr szeleten át grillezett sonkáig és bacontarajokig sok minden készült már belőle az évek során. De ki köll fogni, mert ritkán van, és akkor is egyenetlen, hogy mi van benne, így aztán nem te döntöd el, hogy mi fog készülni belőle, hanem az alapanyag adja.

A képtől viszont megkíméllek, mert jelenlegi nomád körülményeim között nem csak a dizájn indokolja a 640*400-as felbontású webkamerás képeket, hanem mert most épp bezony se kamerás telefonom, se fényképezőgépem nincs. De ezt ne mondd el senkinek, lassan már kezd beszivárogni a köztudatba, hogy az elbaszott kompozíció és homályosság afféle művészi eszköz nálam ;)

megszokács · http://kifoztem.blog.hu 2013.09.16. 19:32:00

@szanalmas: @ripők: M-A-G-D-I - tényleg nincs E betű!

A tócsnit amúgy az utóbbi időkben kezdem felfedezni. Igaz, "kemencésen" szeretem ezt is, mint a lángost, tehát minimális zsiradékkal, de az alap elképzelés csodálandó benne!

ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2013.09.16. 19:37:28

@megszokács: Nebazmeg, max 10 fontért kapsz 2 megapikszelt.
www.olcsobbat.hu/termek/canyon_cnr_wcam920-4f8ceaadc1a99f776e019a4f/

Én a tócsnit is zsírban szeretem! Fokhagymás, csípős tejfellel!

megszokács · http://kifoztem.blog.hu 2013.09.16. 19:39:26

@ripők: Nademost minek, mikor ez is csak úgy van... Talán ha majd befut a blog, külön a kaják kedvéért veszek egyet a jutalékomból ;)

szanalmas 2013.09.16. 19:46:49

@megszokács: @ripők:

Uraim, a világ egyik legjobb kajája, mint már többször megemlékeztem róla, legutóbb itt:

cookta.blog.hu/2013/08/25/lapcsanka_ahogy_otthon_a_nyirsegben/fullcommentlist/1#c20478264

( www.nosalty.hu/recept/ordoglangos-2 )

És a salgótarjáni Kiskulacs étteremben iszonyú jól csinálják, esetleg még a gödi Belga Sörház Betyárok kedvence pizza hasonló ízértékű!

ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2013.09.16. 19:53:09

@szanalmas: Héhéhéhé! Linkelni nem ér, nemám lelövöd az összes eljövendő címlapos poszt témáját!

ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2013.09.16. 19:54:02

@szanalmas: Az a cooktás veszettjól néz ki, ami azt illeti!

szanalmas 2013.09.16. 19:54:42

@ripők:

Bocsánat, de mindig elmegy a józan paraszti eszem, ha erre a csodára gondolok!

megszokács · http://kifoztem.blog.hu 2013.09.16. 19:55:58

@szanalmas: Vannak igen kiváló (igaz, krumplimentes) lepényes kajáim. Víz, liszt meg élesztő kell csak hozzá. Vagy éppen még élesztő sem. Mostanában ráuntam, de lehet, izzítok egy adagot valamelyik nap, csak egy poszt kedvéért. Persze nyesihusival!

ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2013.09.16. 19:56:38

@szanalmas: Én viszont a tettek embereként asszem hétvégén meg is csinálom reggelire! Vagy legalábbis elképzelem!

szanalmas 2013.09.16. 19:56:54

Ráadásul kétezerből Heinekennel és salátával meg busás borravalóval is jóllakom!

szanalmas 2013.09.16. 19:58:44

@ripők:

Egy jó tojásleves recept érdekelne főleg!

@megszokács: Az se baj, ha nyesihúsos! :D

megszokács · http://kifoztem.blog.hu 2013.09.16. 20:01:03

@szanalmas: Tojáslevesbe semmi nem kell, csak paprikás rántás, fokhagyma meg köménymag.

Még kiötlöm, vékony, vagy vastag lepény legyen, és hogy szósz, zöldség vagy mindkettő menjen feltétnek a hús mellé, aztán holnap asszem izzítom is, mert fogytán van a tejes nyesihusim!

ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2013.09.16. 20:01:23

@szanalmas: Nem vagyok nagy leveses, de lehet, hogy miattad kivételt teszek.

megszokács · http://kifoztem.blog.hu 2013.09.16. 20:01:57

@szanalmas: Azért azt elárulhatnád, ha hagysz ott borravalót is, miért veszel Heinekent. Gondolom, nem iszod meg, azért ezt belőled se nézném ki...

megszokács · http://kifoztem.blog.hu 2013.09.16. 20:03:46

Ja, a tojilevesbe esetleg még babérlevél. A fokhagymát meg érdemes a rántáson megfuttatni, mielőtt belebaszod a vízbe.

szanalmas 2013.09.16. 20:09:21

@megszokács:

Valami hasonló, mint amit írtál, de nem tudom, mi az a rántás!

ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2013.09.16. 20:10:07

Aztán lehet, hogy mégis inkább gombóczos hallé lesz.

megszokács · http://kifoztem.blog.hu 2013.09.16. 20:16:42

@szanalmas: Ne bassz fel. Fogsz kibaszott zsírt. Lassú tűzön kiolvasztod, baszol bele lisztet. Akkor jó az arány, ha egy idő után elkezd felhabzani. Folyamatos kevergetés mellett nyomod, tényleg egy percre se hagyd ott. Keversz, vársz 4-5 másodpercet, keversz ismét. És kis lángon, max. közepesen. Attól függően, hogy világos vagy barna rántást akarsz, lehet a színe aranysárgától barnáig akármilyen. Ha paprikás rántást tolsz, akkor barna a jó, és mikor már megbarnult, akkor kell belerakni a paprikát, és onnantól még jobban figyelni a keverésre, nehogy a papri megégjen.

(Ha hagymás, fokhagymás rántást csinálsz, az mehet bele az elején, még a liszt előtt.)

Ha kész a rántás színre-szagra (ezt ennél spécibben nem lehet leírni, gyakorolni kell), két verzió van. Vagy megvárod, míg kihűl, és akkor forró lébe öntöd, vagy még melegen elkezded hideg vízzel apránként felengedni és elkeverni. A lényeg, hogy a meleg és hideg együtt legyen benne, így fogja a zsíros pirított liszt felszívni a vizet, amitől egyrészt nem lesz csomós, másrészt meg sűríti a lét. Én a meleg rántásba hideg víz híve vagyok, és ha már lötyög a serpenyőben a lé, akkor borítom a gyöngyöző levesbe. (És a rántást mindig a végén rakjuk a levesbe, onnan már csak egy összeforralás, pár perc, és kész.)

megszokács · http://kifoztem.blog.hu 2013.09.16. 20:20:16

@szanalmas: De hogy akkor már az egész receptet megírjam, és megspóroljam a posztot:

Először is enyhén sós, cukros, ecetes, babérleveles vizet felraknék forralni. Amikor felforrt, levenném, hogy csak tartsa a hőt, és akkor csinálnám meg a rántást. Zsír, fokhagyma, liszt, paprika, meleg rántásba hideg víz sorrendben. Aztán levenném a rántást a tűzről, ha elég híg, beleütném a tojásokat a forró vízbe, felhúznám alatta a tüzet, hogy lobogjon, és közben kevergetném, hogy szétmenjen a tojás. Amikor a tojás megkeményedett, belebasznám a rántást, elkevergetném, hogy véletlenül se maradjon benne csomó, forralnám egy-két percig még, aztán levenném, ekkor jöhet bele a kömény (mert illóolajokat tartalmaz, ami elmegy a faszba, ha korán rakod bele), netán bors.

Nyesedékhússal tálalnám.

szanalmas 2013.09.16. 20:23:46

@megszokács:

Alakul ez, bár én az egészben főtt tojásosat csípem, de most már neki mernék állni! Mondjuk előbb bablevest gyártok a héten!

megszokács · http://kifoztem.blog.hu 2013.09.16. 20:24:17

@megszokács: Mondjuk négy liter leveshez számolnék öt deka lisztet, öt deka zsírt, ízlés szerint (tehát kurva sok) fokhagymát, annyi paprikát, ami megszínezi a rántást, 3-4 babérlevelet meg egy borításnyi köményt. Só-cukor-ecet szintén ízlés szerint, a cukrot meg az ecetet most kihagynám.

megszokács · http://kifoztem.blog.hu 2013.09.16. 20:25:14

@szanalmas: Egészben főtt tojásosat nem ettem még. Abba gondolom, vagy héjastól basszák bele, vagy lobogó vízbe ütik bele óvatosan a tojást, hogy egyben maradjon. Akárhogy is, a rántás előtt próbálnám bele.

szanalmas 2013.09.16. 20:27:29

@megszokács: Ja, lobogó vízbe, ha jól emlékszem.

megszokács · http://kifoztem.blog.hu 2013.09.16. 20:28:57

@szanalmas: Pont csak a tojás mennyiségét hagytam ki, de azt nem tudom megsaccolni, egész tojással pláne. Egyszer-kétszer csináltam, a belehabarós módszerrel, ahhoz egy tojást adnék literenként, de azt nem tudom felbecsülni, hogy egybetojással mennyiben más, mert behabarva kurvára soknak tűnik benne viszonylag kevés tojás is.

szanalmas 2013.09.16. 20:28:58

Uristen, a Dunán megy a Rúzsa Söndör, és színesben. Nékünk bezony még ff tévénk volt, mikor láttam.

megszokács · http://kifoztem.blog.hu 2013.09.16. 20:29:24

@ripők: Király! Ugyebár a fejlett technológia csodái!

ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2013.09.16. 20:30:36

@megszokács: Mégegy megjegyz: a köménymagnak kimondottan jót tesz, ha száraz seprenyőben megpörkölöd kicsit, felfrissíti az aromát, erősebb lesz az illata is.
A zöldfűszerekre igaz, hogy csak a végén megyen bele.

megszokács · http://kifoztem.blog.hu 2013.09.16. 20:34:05

@szanalmas: Na ja, én sose voltam a műfaj híve, de néha-néha megkívánom.

megszokács · http://kifoztem.blog.hu 2013.09.16. 20:36:16

@ripők: Jogos, a pörkölés tényleg jót tesz neki. Mondjuk ehhez persze egész kömény kell, de az őröltet amúgy se javasolnám, épp azért, amiért őrölt borsot se használok. Elmennek az illóolajok.

Mondjuk én zöldfüszikkel (főleg szárítottal) szoktam menet közben is fűszerezni, egyszerűen azért, hogy főzés közben is jöjjön már a szaguk. Aztán a végén utánízesítek, ha elment az aroma. Ennyi pocsékolás belefér azért, hogy a szakács is jól érezze magát, de csak a disznók a vályúnál tálaláskor!

ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2013.09.16. 20:41:12

@megszokács: Én sem tartom be az aranyszabályokat, ha csak a végén fűszereznék, akkor csak a lé vagy a szaft lenne ízes, de ami belefőtt, az nem.

Rohadtul éhes lettem, eszem is egy kis mikróban pattogtatott kukoricát Snickerssel és Cappyvel!

megszokács · http://kifoztem.blog.hu 2013.09.16. 20:43:56

@ripők: A pattogatott kukoricás snickerset én mindig vagy maradék rendelt pizzavéggel, vagy zacskós rizzsel tolom, de utóbbi csak akkor figyel be, ha valami megfőzi helyettem, mert én nem baszakodok vele annyi időt!

Na jó, beismerem, ahogyan zacskós rizst sem eszem, úgy pizzát se szoktam rendelni. Viszont pattogattam már kukoricát mikróban, ettem Snickerset és nyaltam már bele Cappybe is!

szanalmas 2013.09.16. 20:52:20

@megszokács:

Szombaton prágai sonkás pizzát ettem, rendelőset. Tuti volt, bármikor vállalom! Mondjuk errefelé meg a tonhalas is jó, a betyárok kedvencét meg már említettem.

ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2013.09.16. 20:53:01

@megszokács: Én mondom, az embernek néha emlékeztetnie kell magát, hogy a konfitált szarvasgerinc párolt articsókával az élet ízeinek csupán egy aprócska szelete, a teljes paletta ismerete nélkül nem is értékelhető a helyén. Ez ilyen jinjang dolog nálam. Meg pluszban kurvára lusta is vagyok.

megszokács · http://kifoztem.blog.hu 2013.09.16. 20:54:38

@szanalmas: Nem mondtam, hogy vállalhatatlan, de ha már éttermi pizza, jobb szeretem helyben elfogyasztani. Hozzátartozik a miliő is.

Azért azt elismerem, hogy bár szenzációs pizzát sütök, a villanytűzhelyes tésztám nyilván nem veszi fel a versenyt egy kemencében sütöttel.

megszokács · http://kifoztem.blog.hu 2013.09.16. 20:56:22

@ripők: Gondolhatod, hogy a házi virslik és napi szinten gyúrt-sütött kenyerek után micsoda megalkuvás nekem az előfőzött konzerv krumpli. Szóval tudom én, hogy nagy úr a lustaság!

kiraaaaa 2013.09.16. 21:00:02

@szanalmas: neked valami részesedésed van a Heinznél!

ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2013.09.16. 21:00:14

@megszokács: Alkalmasint házikenyeres poszt is jöhet! Nekem eddig - akárhányszor próbáltam - mindig szar lett. Pedig érlelt kovászból, rendes kenyérlisztből csináltam.

szanalmas 2013.09.16. 21:08:59

@ripők:

Sikért szerezzél, azzal már félsikér!

@kiraaaaa: Ehh, jah, részesülök belőle, hogy profitjuk van, mert 2 évente veszek valamit tőlük. ;)

megszokács · http://kifoztem.blog.hu 2013.09.16. 21:12:29

@ripők: Nekem voltak egész jól sikerültek. Igaz, sosem kenyérlisztből, hanem ótvarokból. Viszont a kovásztenyészetem a borélesztőtenyészetemmel vetekedett egy időben.

A gond az, hogy az új kéróban még nem járattam be a sütőt igazán. Asszem először próbálkozom még pár tepsis cuccal, sült hússal, mielőtt kenyérsütésbe mernék vágni.

@szanalmas: Én azt tapasztaltam, hogy vízzel és a legolcsóbb liszttel is össze lehet hozni (mivel ebből már előáll az élesztő magától). A tupír csak javít rajta.

**büdösmackó** 2013.09.16. 21:29:19

Namost a harmadik kép olyan, mintha konkrétan valaki odaszart volna!

Baszki, fűszerezzetek már kreatívan, rohadt ciki ez a teljesen konzidióta nátrium-glutamát mániáyok!!!

megszokács · http://kifoztem.blog.hu 2013.09.16. 21:38:47

@**büdösmackó**: Én a fűszereket mindig kihagyom a receptemből, mert nem akarok beégni a többiek előtt, hogy borson, pirospaprikán, majorannán és babérlevélen kívül mást is használok!

szanalmas 2013.09.16. 21:50:53

@**büdösmackó**:

Hélóke, ebben annyi fűszer van, mint hús! De a paprika a gyengém, attól olyan ütős, na meg szar a mobilkamerám!

szanalmas 2013.09.16. 21:58:55

Most meg a Te rongyos élet megy a Dunán!

**büdösmackó** 2013.09.17. 11:08:27

@szanalmas: mitől tudsz olyanééééédeslenniiimintaméééééz!

szanalmas 2013.09.17. 19:34:57

@**büdösmackó**:

Na, az a rész mindig felbasz, mert én nem vettem még észre ezt sose.
süti beállítások módosítása