Főbb hozzávalók:

 

 

 Paradicsom a töltelékhez:

 

20130920090.jpg

 

  Paradicsom a mártáshoz:

 

 

20130915065.jpg

 

 

  Darált hús:

 

20130919073.jpg

 


A fent látható képekből kiderül, hogy az alapanyagokat két helyről szerzem be. 
Ami a zöldségeket illeti, ez a hosszadalmasabb, mivel tavasszal, a jó idő beálltával, minden időnket felhasználva a kertbe rohangálunk, ahol magokat szórunk a földbe, vagy a télen, a meleg szobában cserépben kelt magoncokból palántákat, amiket naponta hurcoltunk reggel-, délben egyik ablakból a másikba, annak megfelelően, épp honnan sütött rá némi napocska, nos ezeket a palántákat ültetgetjük, nevelgetjük.
Jelen esetben a paradicsom érett dögivel, így azt kell enni. Mivel több félét termeltünk, és az 1-es képen látható belseje üreges, alkalmas tölteni. A 2-ik képen a vödörben lévőnek megfőzve egészen sűrű a leve, ebből készítettem hát a mártást.
Beszéljünk mostmár a húsról is! Ebben az esetben minden hónapban annyi csak a feladat, hogy megvárjuk, mikor kapjuk meg az Erzsébet utalványt. Ha ez megtörtént, uccu, irány a TESCO! Itt megvásároljuk a havi húsmennyiséget, lehetőleg az összes létező akciós sertés- és csirkeféleségekből!
A most készítendő ételhez a 3-as felvételen szereplő húsmennyiség egy részét használtam fel, a többi fagyasztóba került a később főzendő ételekhez. Mielőtt megkérdeznétek, mért nem csomagoltattam eleve annyit a zacsekba, amennyi egyszerre kell, elárulom hogy így olcsóbb volt, ugyanis 2kg-on felüli vásárlás esetén (gyengébbek kedvéért, 2kg-ig nem, azon felül igen, én is a gyengébbek közé tartozom, mert csak a pénztártól való távozás után derült ki számomra, mikor a blokkot nézegettem) óccsóbb. Mindegy, legalább a macska része megvan az akcióból, ami nem biztos, mert ott van a szortírozáskor is, meg a főzéskor is.
Megvan tehát a hús is, darálva, mert a tököm mosogatja még a húsdarálót is!
Kezdődjék hát maga a főzés!
Töltött paradicsom hozzá valók:
  paradicsom
  rizs
  tojás
  fokhagyma
  bors
  majoránna
  petrezselyem zöldje
  őrölt paprika
  olaj
  szalonna
  kevés só
  magyaros sült burgonya ízesítő (márkája ismerős, de ez nem a reklám helye!)
A paradicsomokat hosszában kettévágom, és a következő töltelékkel megpakolom.
A rizst kevés olajon üvegesre hevítem, majd vízzel felöntöm. Ha felforrt, Maggi leveskockával (a reklámért cserébe természetesen kedvezménnyel jutok hozzá) "sózom". Kicsit hűlni hagyom. Teljesen nem, mert kicsit későn vettem ki a darált húst a fagyóból, és szarrá fagy a kezem a keverés közben, ha még a rizs is hideg. Közben a csonttá fagyott húst éles késsel csíkokra vágom, és a felsorolt fűszerekkel meghintem. Itt kéne összegyúrkászni, de a hőmérsékletére tekintettel hirtelen, előre megfontolt gondolattal ráborítom a a még meleg rizst. Alaposan összekeverem, majd ráütöm a tojásokat és ezekkel is átmuszkolom.
Félreteszem, kicsit érjenek össze az ízek, és közben előkészítem a mártáshoz a 2-es képen lévő vödörből a paradicsomot..
A feldarabolt paradicsomot addig főzöm, míg a héja kissé összepöndörödik, majd lepasszírozom:

 

20130919069.jpg

 

Mire ezzel végzek, a töltelékben az összetevők már rendesen megismerkedtek, ezért sütőpapírral kibélelek egy tetszőleges méretű tepsit. Tetszőleges méretű, mivel a receptben található összes alapanyag is tetszőleges. Gondolom forma, vagy miből mennyit találok épp. Persze, ha előre láthatóan nem fogy el az összes készétel, mindig mehet belőle a hűtőbe, ami jól jöhet majd eccercsak.
A húsos tölteléket a félbevágott paradicsomokba halmozom, és szorosan egymás mellé a tepsibe helyezem. Szorosan, hogy további ismerkedésre serkentsem őket, másrészt, hogy ne dőljenek szét, mert kiborul belőlük a töltelék, harmadrészt hogy a tetejére szórt ízfokozó ne potyogjon a tepsi aljára.
Ja! Az ízfokozó jelen esetben (és még számtalan más alkalommal is!) a szalonna apró kockáiból áll.

 

20130919074.jpg

 

Előmelegített sütőbe teszem, alsó, felső sütésre, 220C-re. Addig sütöm, míg meg nem sül. Hogy mikor sült meg, azt abból tudom, hogy a lépcsőházból hangokat hallok, miszerint hű de jó illat van. Ha viszont nem járkál a lépcsőházvban épp senki, ami ritkán történik meg, akkor néha benézek rá. Ha a szalonna kiadta magából zsírt, jól összetöpörödött, és a sütőt is jól összedurrogta, akkor lenullázom sütőt, de nem veszem ki a kaját, csak abban az esetben, ha már a szósz is tálalható, ami összehangolható, mivel bőven elkészíthető a sütés ideje alatt.
Visszatérek a mártáshoz.
Hozzávalók:
 paradicsomsűrítmény
 só
 cukor
 bors
 bazsalikom
 kakukkfű
 fokhagyma
 rozmaring
 liszt
 olaj
Az olajjal és liszttel rántást készítek. Ha már kezd kicsit pirulni, megkapatom rajta a megreszelt fokhagymát. Közben felforralom a lepasszírozott paradicsomot az összes fűszerrel. Nyomatékot helyezek paradicsom esetében a rozmaring fontosságára. Tudvalévő, sokaknak gyomorbántalmakat okoz a paradicsom sava, és a borsa. Ismerjük a rozmaring fájdalomcsillapító hatását is. Ezért  legalább egy késhegynyit  hintek bele. A két edény tartalmát egybe összevegyítem a szokásos módon. Lassú tűzön forralom, állandó kevergetés közben. Ha újból felforrt, kicsit letakarva hagyom őket asszimilálódni. 
Most már tálalható.

 

20130919076.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kifoztem.blog.hu/api/trackback/id/tr675539768

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2013.09.29. 21:02:16

Az ige kötőkkel tessenszíves csínján bánni, megamúgy Önben kit tisztelhetünk eceterá!

megszokács · http://kifoztem.blog.hu 2013.09.29. 21:07:21

@ripők: Meghívtam, mert vetélytársak nélkül fáj nyerni.

ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2013.09.29. 21:09:26

@megszokács: Vetélytársak nélkül nem lehet nyerni, te mamlasz.

megszokács · http://kifoztem.blog.hu 2013.09.29. 21:11:40

@ripők: Így, így. Viszont valódi versenyhelyzet nélkül a győzelem hasztalan hiúság.

ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2013.09.29. 21:16:04

@megszokács: Várj, megpróbálom laposféreg nyelven is elmagyarázni: prrrrty, pffff, ptrrrtty. Versenyhelyzet nélkül nincs győzelem, te agyalágyula.

megszokács · http://kifoztem.blog.hu 2013.09.29. 21:18:44

@ripők: Nem multizom, ha erre célzol. De van szelíd vadasos és marokkói fahéjas csirkés receptem. Csak irigy vagyok megosztani őket.

porhanyós · http://kifoztem.blog.hu 2013.09.29. 21:20:49

@ripők: A határozó, hogy belém, az ige, hogy kötsz.Tiszteld anyósod! Ecetet a salátába.

ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2013.09.29. 21:23:02

@megszokács: Azé tartsd szárazon a puskaport, mert a könnyen jött népszerűség tajtékjain való hullámlovaglás sem tart örökké, könnyen a mélybe hullhatsz! Mindazonáltal megértem, hogy megvárod, míg készen lesz a fasza kis szavazógépem a posztok alatt. Az ezüst is szépen csillog majd.

ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2013.09.29. 21:28:04

@porhanyós: Kézcsók, drága, dehogy kötök! Még asszeretném kérdezni, hogy mi az a barna az utolsó képen jobboldalt. Csakmert, ha kólás gumicukor, akkor személyemben egy pillanatok alatt elköteleződő, mégis hűséges követőre lelt!

porhanyós · http://kifoztem.blog.hu 2013.09.29. 21:38:20

@"the dragon": Mit tegyek, ha éppen megvolt? Anyag nem vész el,csak átalakul a konyhában.

"the dragon" · http://kigondoltam.blog.hu/2013/08/26/elrendezett_hazassag 2013.09.29. 21:45:48

@porhanyós:

Nem tudom, bátorságra, avagy eszetlenségre vall, hogy egy megszokács-féle lókötő után nem feküdt a miskároló bicsakja alá, de ha már így alakult, megértem, hogy használni tetszik a természet kétes adományait is...

Megértem, de azért hányok tőle!

porhanyós · http://kifoztem.blog.hu 2013.09.29. 21:46:11

@ripők: Próbálom szemüveggel nézni, de lehet a színekkel van probléma valakinél. Esetleg a jobbra balra át nem megy?
Barna pöttyöket látok jobbra lent, az nem légyszar, a fűszerek, miket felsoroltam fentebb. Jobbra ami nálam piros és zöld, az kápia paprika szeletelve.

porhanyós · http://kifoztem.blog.hu 2013.09.29. 21:52:17

@"the dragon": Előre sosem tudhatjuk, utólag meg köpönyeg. Anyád örülne egy megszakács félének, az tuti!
Te hányadik hányadék vagy?

ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2013.09.29. 21:53:40

@porhanyós: A jobbra-balrát nekem hiába is tetszik odavakkantani, nem vagyok én parádés kocsis!
Node az mán tényleg furdalja az oldalamat, hogy a K. pia az ugye a kevertet jelöli, instállom!

megszokács · http://kifoztem.blog.hu 2013.09.29. 21:54:37

@ripők: @"the dragon": Ha kérhetem, ne diszkrimináljunk. A tegezés mindenkinek kijár...

ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2013.09.29. 22:01:24

@megszokács: És ha nem kérheted, akkor hány az óra Vekker úr?! Asszed te vagy a hoppmester!

@porhanyós: Az ételhez meg szénhidrát is dukál, szóval elő a farbával: tepertős pogi úgy-e!

porhanyós · http://kifoztem.blog.hu 2013.09.29. 22:04:09

@ripők: Parádés a válaszod. Valami pia tényleg kéne hozzá. Keverhetek egy koktélt paradicsomból, csak hogy legyen mivel koccintani.

megszokács · http://kifoztem.blog.hu 2013.09.29. 22:04:24

@ripők: No problémó, csak ne szívd mellre, ha visszamagáz!

"the dragon" · http://kigondoltam.blog.hu/2013/08/26/elrendezett_hazassag 2013.09.29. 22:05:50

@porhanyós:

Anyám alapvetően lágyszívű teremtés, megszokács pedig inkább agyalágyultaknak való!

porhanyós · http://kifoztem.blog.hu 2013.09.29. 22:06:55

@ripők: Tepertős nincs, de sajtosról már készítettem képet. Ha szépen beszéltek velem, közszemlére teszem.

ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2013.09.29. 22:09:36

@porhanyós: Ugyan minek tolnám a konkurencia szekerét; tőlem aztán szép beszédet makszimum dragon ravatalánál hall a jónép, feltéve, hogy eszembe jut egy jó rendőrvicc!

porhanyós · http://kifoztem.blog.hu 2013.09.29. 22:11:44

@"the dragon": Hiába! A génjeim nem hazudnak. Meg a gyermeknevelésben sem volt hiba. Fene a kőszívemnek!

porhanyós · http://kifoztem.blog.hu 2013.09.29. 22:18:15

@ripők: Ha mégis szénhidrátra vágysz, van múlt heti kenyér. Legfeljebb kevesebb jut a kóbor macskáknak. Pedig a halotti torra csak jobb lett volna pogácsa.

ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2013.09.29. 22:23:26

@porhanyós: Jó lesz a szárazkenyér. Tekintve, hogy dragi elföldelésére csupa 25 fölötti, aszottínyű luvnya jönne csak össze - persze azok is fizetett jajveszékelőként -, zagson, a cilamiláknak lesz egy jó napjuk!

"the dragon" · http://kigondoltam.blog.hu/2013/08/26/elrendezett_hazassag 2013.09.29. 22:26:48

@ripők:

Számítok is ékesszólásodra, amennyiben a ravatalom a tiszteletemre emelt diadalív tövében, az Andrássy út - Hősök tere találkozási pontjában lesz!

megszokács · http://kifoztem.blog.hu 2013.09.29. 22:28:30

@"the dragon": Egy hozzád hasonló bőrfejűt ismertem csak. Ő a párizsi Diadalív alatt akart részegen masírozni, német tiszti egyenruhában. Nekem sikerült (leszámítva az uniformist), te mit tudsz felmutatni?

"the dragon" · http://kigondoltam.blog.hu/2013/08/26/elrendezett_hazassag 2013.09.29. 22:28:57

@ripők:

A hárememet nem is kell elkényeztetni, az már igaz! Bőven elég jó dolguk van életemben, amennyiben bekaphatják a farkamat...

"the dragon" · http://kigondoltam.blog.hu/2013/08/26/elrendezett_hazassag 2013.09.29. 22:31:26

@megszokács:

Lecsuláztam az Eiffel-torony tetejéről, az számít?! Valahol még fényképem is van róla...

Mondjuk amennyi német tiszti egyenruhát látott már az a diadalív, egyel több, vagy kevesebb nem hiszem, hogy számítana!

porhanyós · http://kifoztem.blog.hu 2013.09.29. 22:32:10

@ripők: Ha fizetnének sem jajgatnék,mert nem kell a pogácsa.

ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2013.09.29. 22:38:30

@porhanyós: Ellenben én viszont zöldhasúakkal teletömött dipitatyóért cserébe hullatnék krokodilkönnyeket, node az én szívem nem kérgesedett torzonborz félemberek bilireszoktatása során.

megszokács · http://kifoztem.blog.hu 2013.09.29. 22:46:54

@"the dragon": bár erre nem vagyok büszke, de ittam sört Párizsban a megdumászban, mint Travolta a Kontybakfefélben. Akkor most 2-1?

**büdösmackó** 2013.09.29. 23:55:54

néni kérem, németül tetszik törni a magyart. ejjnyebejjnye!
kicsit kipofoztam, de még így is zavarba ejtő!

szanalmas 2013.09.30. 07:22:38

Akkor már inkább tőtött káposzta, de ha jó csaj vagy, randizhatunk!
süti beállítások módosítása