Csili kon Karnyóné
2013.10.03. 07:00
A következő recept egyike annak a háromnak, amit már e blog indulás előtt is készítettem, így - ha ez lehetséges egyáltalán - az eredmény még a korábbiaknál is tökéletesebb lett. Hiába no, a rutin, meg az évek... A magyarul - egyébként érthetetlenül - csilis babnak csúfolt étek mindazoknak jó szívvel ajánlható, akik szeretik a karakteres ízeket, és nem kevésbé lelik örömüket a szellentésben. Nálam mindkettő ott van a top10-ben - utóbbit főleg hölgytársaságban, vagy a kádban ázva, pláne hölgytársasággal a kádban ázva szeretem művelni -, így nem is csoda, hogy egyik kedvenc étkemről van szó!
Annyi újdonságot azért hordozott magában az alkalom, hogy eleddig még soha nem ettem desznajból készült csilis babot, viszont most lusta voltam bornyúért menni a henteshez, főleg, hogy találtam itthon egy fél éve a fagyasztómban dekkoló - a szavatossági idő legalábbis akkoriban járt le - sertéscombot.
A hozzávalók közül talán a mézeskrémes ízesítésű krémtúró a legfontosabb, ugyanis azt kell elfogyasztanunk még mielőtt bármi máshoz fognánk, elvégre vagy 2 óráig még esélyünk sem lesz enni! A másik titok pedig, hogy felkockázunk 10 deka szalonnát - meglátjátok majd, mekkora élmény lesz rátalálni a készételben! -, közepes lángon megpirítjuk egy csöppet, és a kisülő zsírján pirítunk tovább egy nagy fej vöröshagymát és öt gerezd fokhagymát. Amikor a hagyma elkezd üvegesedni, bezúdítunk 60 deka felkockázott* marhahúst (jelen esetben disznóhúst) és addig sütjük, amíg színt nem kap. Ekkor felöntjük az egészet 3 deci vízzel, amivel időt nyerünk, ugyanis nem kell őrült módjára kavargatnunk, hogy ne égjen oda az egész. Ekkor kanalazzuk bele a fűszereket, két ek. oregánót, egy-egy tk. fahéjat és kakaóport, rengeteg kiváló minőségű délvidéki erős paprikát, és egy zacskó csilis bab alapot. Utóbbira azért van szükség, mert tartalmaz néhány olyan fűszert (pl. rómaiköményt), amiről tisztességes férfiember még azt sem tudja, hogy néz ki.
Néhány perc elteltével beleöntünk 700 ml paradicsomsűrítményt, illetve beleszelünk egy darab kaliforniai paprikát, nem is annyira az íze, mint az állaga kedvéért. Kevergetjük egy csöppet, majd mehet bele két doboz konzerv bab, és egy doboz csemegekukorica is, aztán ízlés szerint sózzuk. Ekkor jön el a pillanat, hogy elindítsunk valami jóféle filmet a nagyképernyős tévén, mert az elkövetkező 70-80 percben bizony a tűzhely mellé leszünk láncolva, hiszen legalább ennyi idő, míg a hús megpuhul. Ez persze kurva nagy szívás, de ha jó sokat csináltunk belőle, legalább három napon át élvezhetjük a mennyei íz, és a szivacsos széklet örömeit!
Én - ínyenc lévén - pirított magos zsömlével tálalom, de a buzik ehetnek hozzá fehér kenyeret, vagy akár vizes kiflit is, ha nem szégyellik magukat. Az eredményt érdemes összehasonlítani megszokács B-típusú tepsis babgulyásával... Elvégre a kacagás az egészséges élet fundamentuma!
(*) Nem dughatjuk a homokba fejünket, igenis vannak olyan, egyébként magukat a Queer közösséghez tartozónak valló alakok, akik a csilis babot nem átallnak darált húsból készíteni. Akkor járunk el helyesen, ha nagyon utáljuk őket, hiszen aki ily nyilvánvalóan szépérzék nélkül született, arról a jóra való hajlam hiánya is joggal tételezhető fel...
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
megszokács · http://kifoztem.blog.hu 2013.10.02. 21:28:36
ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2013.10.02. 21:51:33
Hát komám...! Ahány ház, annyi szokás - ahogy a nagy könyvben meg van írva - fogyaszd egészséggel, te beteg koprofág!
**büdösmackó** 2013.10.02. 22:08:36
gratulálok Dragi! legközelebb a tengerimalac-receptet képekkel légyszi! na az ütne baszki!
"the dragon" · http://kigondoltam.blog.hu/2013/08/26/elrendezett_hazassag 2013.10.02. 22:17:42
Én nem azt mondom, hogy a te recepted feltétlenül szar, csak ugyebár a fahéj, a kakaó és az igazi hús hiányzik belőle. Tehát mindaz, amitől akár jó is lehetne...
"the dragon" · http://kigondoltam.blog.hu/2013/08/26/elrendezett_hazassag 2013.10.02. 22:24:20
Ja jó, ha te nem unod, hogy állandóan csak egyféle színű-szagú-állagú székletet produkálsz, mint valami unalmas nyárspolgár, lelked rajta...
ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2013.10.02. 22:25:46
megszokács · http://kifoztem.blog.hu 2013.10.02. 22:30:15
**büdösmackó** 2013.10.02. 22:39:59
Senki nem tudná, hogy nyírod ki őket, az első kép a nyúzott, belezett tengerimalacokat mutatná... Nincs törvény arra, hogy nem lehet tengerimalacot enni magyarhonban... Egy fél kontinens zabálja őket, szóval nem lehet olyan rossz az a hús.
"the dragon" · http://kigondoltam.blog.hu/2013/08/26/elrendezett_hazassag 2013.10.02. 22:40:23
Ahány óvoda, annyi szokás... Nálunk például a reggeli rendszerint szarvasgombás omlett volt, a tízórai pirítós beluga kaviárral, az ebéd a molekuláris gasztronómia különböző csúcsterméke, az uzsonna pedig gyümölcskosár. Mit is mondtál, milyenmagos mifli?
megszokács · http://kifoztem.blog.hu 2013.10.02. 22:45:48
@"the dragon": Tudom, te a római köményt sem ismered, amire igen büszke is lehetsz. Egyébként aki még egy tojásos rántottát se tud tisztességes alapanyagokból elkészíteni, csak holmi vaddisznóeledelből, attól visszavetetném az ántsz helyében az engedélyt. Viszont ha ilyen volt az óvodai konyha, sok mindent megmagyaráz veled kapcsolatban!
"the dragon" · http://kigondoltam.blog.hu/2013/08/26/elrendezett_hazassag 2013.10.02. 22:48:09
kifoztem.blog.hu/media/postimage/sultize_1380746815.JPG
Nem állítom, hogy a képen egy sült tengerimalac látható, de éppenséggel az ellenkezőjét sem!
ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2013.10.02. 22:50:11
megszokács · http://kifoztem.blog.hu 2013.10.02. 22:52:51
"the dragon" · http://kigondoltam.blog.hu/2013/08/26/elrendezett_hazassag 2013.10.02. 22:58:36
Nagy gecik vagytok, ha az egyetlen kaját is megírjátok LadyKaralábé elől, amit meg tudna csinálni...
megszokács · http://kifoztem.blog.hu 2013.10.02. 23:00:30
csillagkúll · www.:madeinfidesz.eu 2013.10.03. 09:53:50
"the dragon" · http://kigondoltam.blog.hu/2013/08/26/elrendezett_hazassag 2013.10.03. 10:51:38
Csupasz tengerimalacot egészben sütni... Hogy én erre nem is gondoltam! Azért nem árt néha ráeszmélni, hogy az emberi lelemény határtalan, és bizony olykor még a legnagyobbak is tanulhatnak új trükköket...
"the dragon" · http://kigondoltam.blog.hu/2013/08/26/elrendezett_hazassag 2013.10.03. 10:55:42
Köszönöm, hogy felhívtad a figyelmem abbéli mulasztásomra, hogy a posztban nem állítottam pellengérre mindazon rojtosra cuccolt ánuszú buzgárokat, akik képesek darált húsból készíteni a csilis babot. Pótolva!
Egyébként a krémtúró, mint azt írtam is vagyon "mézes krémes" ízesítésű. Ez valami limitált téli cucc, és határozottan ízletes!
www.groby.hu/termekek/etel-ital/42273-mia_kremturo_90_g_mezes_kremes.html
**büdösmackó** 2013.10.03. 11:14:30
megszokács · http://kifoztem.blog.hu 2013.10.03. 12:19:05
"the dragon" · http://kigondoltam.blog.hu/2013/08/26/elrendezett_hazassag 2013.10.03. 12:33:21
Ez igaz, egyetlen mentségem, hogy nem is én vettem! (Magamtól sosem mennék el egy Auchanig, főleg azért, mert messze van, én pedig lusta vagyok.)
"the dragon" · http://kigondoltam.blog.hu/2013/08/26/elrendezett_hazassag 2013.10.03. 12:36:30
Mondja ezt éppen az, aki rendszeresen használja a gyüttment "koriander" kifejezést a szép magyar "cigánypetrezselyem" helyett (lásd a posztomban is idézett tepsis burgonyád receptje)... Akasztják a hóhért, burnyák, ezt alaposan beszoptad!
megszokács · http://kifoztem.blog.hu 2013.10.03. 12:43:53
"A koriander érik,
A pipitér fénylik,
Minden manó, aki itt van
Növekszik, -szik, -szik, -szik!"
Nem említeném egy kalap alatt az "óregánó"-val. Még ha "oregano" lenne, elfogadnám, ahogyan - mint helyesen mutattál rá - a németes "koriander"-rel szemben sincs semmi kifogásom (ha "koriánder" lenne, akkor kétségtelenül forogni kezdene a gyomrom), mivel veled ellentétben én nem grammarnáci vagyok, és nem az idegen szavak magyarba való beolvasztása ellen tiltakozom, amitől szép anyanyelvünk csak gyarapszik, -szik, -szik, -szik!
"the dragon" · http://kigondoltam.blog.hu/2013/08/26/elrendezett_hazassag 2013.10.03. 12:52:00
Nem vagyok én az idegen szavak magyar nyelvben történő meghonosítása ellen, sőt, mint a példa mutatja, gyakorlom is!
Azonban nem szabad figyelmen kívül hagyni - bár ez egy hozzád hasonló meztélábas paraszt számára megterhelő, tudom -, mint mindennek, a magyarításnak is megvannak a szabályai.
"203. A latin betűs írású nyelvekből átvett és közkeletűvé vált köznyelvi és szakmai idegen szavakat általában magyarosan írjuk, azaz szokásos kiejtésüket a magyar hangjelölés szabályai szerint tükröztetjük: antracén, hisztamin, izotóp, karbamid, kemping, kóla, kombájn, lézer, magnetofon, menedzser, televízió, digitális, mikroszkopikus, szelektív stb. – Az egyébként magyarosan írt alakokban is megőrződött az eredeti írásmódnak a magyar kiejtéstől eltérő egy-egy eleme: bonbon, futball, millió stb."
hu.wikisource.org/wiki/A_magyar_helyes%C3%ADr%C3%A1s_szab%C3%A1lyai/Az_idegen_k%C3%B6zszavak_%C3%A9s_tulajdonnevek_%C3%ADr%C3%A1sa#Az_idegen_k.C3.B6zszavak_.C3.A9s_tulajdonnevek_.C3.ADr.C3.A1sa
Magyarul oregánó, nem pedig oregano. Ennyi!
megszokács · http://kifoztem.blog.hu 2013.10.03. 12:55:23
Egyébként mivel a magyarban az "oregano" már teljesen meghonosodott, az "oregánó" nem meghonosítási, hanem nyelvhelyességi kérdés.
"the dragon" · http://kigondoltam.blog.hu/2013/08/26/elrendezett_hazassag 2013.10.03. 13:40:05
Igen, az idézetből az derül ki, hogy általában nekem van igazam. Innentől fogva neked kell bizonyítani, hogy jelen konkrét esetben nincs... Nehéz lesz, mivel egyrészt tévedsz, másrészt buzi vagy!
szanalmas 2013.10.03. 13:55:47
megszokács · http://kifoztem.blog.hu 2013.10.03. 14:00:26
"the dragon" · http://kigondoltam.blog.hu/2013/08/26/elrendezett_hazassag 2013.10.03. 14:38:20
Csak épp a te állításod áll szemben azzal a ténnyel, hogy az oregánóm zacskójára az van ráírva, hogy "oregánó".
spájdernecc 2013.10.03. 15:14:09
azt viszont továbbra is fenntartom, hogy a fahéj kizárólag a forralt bor készítése során kerülhet a fazék közelébe
megszokács · http://kifoztem.blog.hu 2013.10.03. 15:23:43
ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2013.10.06. 09:29:08
Ahogy a képen látható is.
LadyCarambole · http://kigondoltam.blog.hu 2013.10.06. 10:40:03
csak abban az esetben, ha nem rágod meg, ám olyankor komplett répakockák, paprika darabkák és egyéb elfogyasztottak is simán felismerhetőek az excrementumban
ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2013.10.06. 13:58:05
"the dragon" · http://kigondoltam.blog.hu/2013/08/26/elrendezett_hazassag 2013.10.06. 21:17:08
Akinek van ideje főzni még olyan ótvaros szarokat is, mint amiket te szoktál... Elvégre annál nemhogy a rágás, de még idős bácsik elgáncsolása is hasznosabb időtöltés!