Sorozatunk előző részében a marokkói fahéjas csirkepörivel - azaz inkább lecsóval - ismerkedtünk meg. A folytatásban megtudhatjuk, milyen az igazi hamispaprikás hamiskrumpli: numeró kettő desszert szárnyasból.

palyka.jpg
A hamispaprikás hamiskrumpliban természetesen se paprika, se krumpli nincs, és nem is hiányzik egyik sem belőle. Nincs benne továbbá kolbász, virsli, krinolin és egyéb borzalmak; sem pedig szalonna avagy más sertés eredetű fehérje- vagy zsírszármazék. Azonban mint minden valódi diétás desszertnek, természetesen a hamispaprikás hamiskrumplinak is szárnyas felsőcomb képezi az alapját; e funkciót jelen étel esetében a pulyka felsőcombja tölti be. S hogy minden poént előre lelőjek: a krumplit pediglen karalábéval fogjuk pótolni, amely az édeskés-desszertes vonal fő megalapozója és közvetítője lesz a frenetikus fűszerezés mellett.

Desszertünk - a paprikás krumplira hajazva - egytálétel. Ennek megfelelően egyetlen wokban készül, de ennél azért több lesz a mosogatnivaló, ha valóban desszertes jellegűre kívánjuk készíteni. Ehhez ugyanis elengedhetetlen, hogy a karalábét - mielőtt a trutymóba kerülne - erőteljesen megkaramellizáljuk, majd a szaft elkészítése idejéig egy átmeneti tárolóedénybe helyezzük. Ez akár lehet persze a majdan tálalásra szánt ibrik is, ha valaki túl szemérmes ahhoz, hogy a főzőedényt helyezze oda a szépen terített asztalára.

Nostehát. Indításként tetemes mennyiségű állati zsiradékot hevítünk, és a hasábkrumplis méretűre szecskázott karalábét (vigyázat! hentesbárd használata ajánlott hozzá, mert nemigen adja meg magát holmi késnek!) nagy lángon, gyakran kevergetve karamellizáljuk (értsd: enyhén elszenesített kéregszerűséget képezünk a felszínén). Ehhez nem kevés kitartásra lesz szükségünk, mert nemcsak a késnek, a hőnek se adja könnyen magát. De legalább már előre elégetjük a kalóriákat, ami a desszert bevitelével a szervezetünkbe kerül majd, ezzel még diétásabbá téve ételünket.

A karamellizált karalábé edényből való eltávolítása után a wokba helyezzük a kicsontozott, lebőrözött, felkockázott pulykahúst (a csontját és a bőrét pulykakocsonya alaplé képzéséhez félretesszük a fagyasztóba; de ez egy másik poszt témája lesz). Fokhagymát adagolunk mellé, ízlés szerint, de azért nem spórolva vele. A húst körbepirítjuk, majd felengedjük ételünket némi semleges ízű folyadékkal (ami alapesetben klórozott víz, de természetesen a sznobok számára mindig nyitva áll tyúkhúsleves alaplé applikálásának lehetősége). Ügyeljünk rá, hogy a lé a húst éppenhogycsak ellepje, avagy inkább ne is teljesen. Őrölt szegfűszeggel, porrá zúzott szegfűborssal, netán némi frissen reszelt szerecsendióval ízesítjük, majd felforralás után kis lángra véve, alkalmasint kevergetve és a levet pótolva a húst puhára főzzük-pároljuk. Ha a hús puha, beleinvesztáljuk az elszenesített karalábédarabokat, és cukormentes, szintetikus narancsszörp adagolásával finomhangoljuk a szaft ízét. Összerottyantjuk, és a karalábé puhaságához fűződő reményeink függvényében kis ideig még pároljuk. Végül utánízesítünk, ha valamelyik fűszer aromáját keveselljük benne, majd narancskarikával (esetleg zsírégetőtornás napokon némi csurgatott mézzel) tálaljuk, hogy ne derüljön ki a turpisság, hogy a hamisítatlan narancsíz benne bizony szörpaddicionálás eredménye.

Desszertünket különösen ajánlom el nem készült krumplis tésztás vacsorák könnyed levezetéseként fogyasztani, megszokács jól megérdemelt versenygyőzelme feletti örömünk kifejezéseképp. Ha a pulyka netán nem lenne ínyünkre, készíthetjük kacsahúsból is, csak a kacsának én sajnálnám a bőrét leszedni éppúgy, mint pörköltben szétfőzni. Így aztán ebben az esetben ragaszkodjunk a kacsabőr másnap reggeli töpörtyűsítve fogyasztásához.

Jó éjtvágyat!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kifoztem.blog.hu/api/trackback/id/tr355606798

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szanalmas 2013.11.05. 14:01:30

@LadyCarambole:

Na de ez tényleg diétás, tutira nulla kalória!

(Machinátor!)

spájdernecc 2013.11.05. 14:51:38

és még a fotó is naccerű

megszokács · http://kifoztem.blog.hu 2013.12.04. 19:08:31

Na, rinyagépek, megírtam végre a posztot, ráadásul mivel a jelek szerint porhanyós és ripők is visszarettentek a megmérettetésről, ezzel a jó kis konzervposzttal meg is nyertem a krumplistészta versenyt...

porhanyós · http://kifoztem.blog.hu 2013.12.04. 20:43:41

@megszokács: Anyai szívem súgta, engedjelek nyerni. Ez csak így eshetett meg, ha nem posztolok.

megszokács · http://kifoztem.blog.hu 2013.12.04. 22:46:41

Valaki elmagyarázhatná végre, hogyan működik az a szar, és akkor nem kéne mindig utólag felraknia nekem is meg anyámnak is! Régi posztokból kopipészttel csak egybeszámolja a szavazatokat, a sablont meg nem tudom, honnan lehet lelopni!

megszokács · http://kifoztem.blog.hu 2013.12.04. 23:37:00

Ha nem lenne világos, ez neked szólt, cipők!

megszokács · http://kifoztem.blog.hu 2013.12.05. 13:23:47

Nesztek, parasztok, szavazódoboz!

megszokács · http://kifoztem.blog.hu 2013.12.05. 13:33:31

@ripők: Nullázd ám le a kurva nénikéd szavazatát!

ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2013.12.05. 13:34:38

@megszokács: Én egyest nyomtam, Bubu. A nullákat a többi olvasó.

megszokács · http://kifoztem.blog.hu 2013.12.05. 13:35:44

@ripők: Ha elkaplak, kiheréllek, te kappan! Amúgy szó mi szó, az egyes szavazat pont eggyel több, mint amit a krumplis tésztádra adtam a tegnapi versenynapon...

megszokács · http://kifoztem.blog.hu 2013.12.05. 13:40:00

@ripők: Így jártál, Mucika! Nem kellett volna nagypofával versenyt hirdetned! porhanyós meg még az internetet is kiköttette tegnap, csak hogy legyen mire fognia, hogy nem mert posztolni...

ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2013.12.05. 13:48:55

@megszokács: Hohó, nem mondtam, melyik szerda! De azért tiéd az arany édesgyökér vándorserleg jövő ilyenkorig.

spájdernecc 2013.12.05. 14:28:35

kiváló poszt
mondjuk biztos, hogy a födőt se venném le róla, de ez az apró körülmény az olvasásélményt és a vizuális kihívást nem befolyásolja

megszokács · http://kifoztem.blog.hu 2013.12.05. 14:49:32

@spájdernecc: Természetesen én se vettem le, mivel födő nélkül pároltam, és így eleve rá se raktam!

spájdernecc 2013.12.05. 15:18:34

hiba volt
egy szép bonyhádi zománcos ápol és eltakatr

megszokács · http://kifoztem.blog.hu 2013.12.05. 15:25:57

@spájdernecc: Fapados konyhában marad a vágódeszka... A takaráshoz meg koporsó.

Kadarka Jánoska · http://kigondoltam.blog.hu/ 2013.12.06. 23:28:13

Ez konkrétan rákot csinál, ahogy te karamellizálsz, az szenesítés, ami rákosítás!

megszokács · http://kifoztem.blog.hu 2013.12.06. 23:29:49

@Kadarka Jánoska: Tengernyi gyümölcsös receptem van, de ezek közé az ízeltlábúak nem férnek bele...
süti beállítások módosítása