Mondjuk kínai étel - bádogember módra
2013.09.22. 12:50
Kivel nem esett még meg, hogy nyirkos őszi éjen, forró, fűszeres hallevesre vágyott, amit kedélyes társaságban, Isten szabad ege alatt alkot rézbográcsban, míg a játszi lángnyelvek esetlegesnek tűnő kalamolása narancsszínű derengésbe öltözteti a tábortűz környékét! Velem pont ez történt a hétvégén.
Tekintve azonban, hogy a rosseb akar annyi edényt, eszközt koszítani és friss hal sem állt rendelkezésre, leleményesen adaptálódtam a körülményekhez. Kandi pillantásokat vetettem a kredenc eldugottabb részeire és tervem lassan alakot öltött.
Sokat segített a csapásirány meghatározásában, hogy gondoskodó szüléim másfél kiló, fokhagymás tejben pácolt csirkecomb filét hagytak a fridzsiderben; mondhatni, a Sors írta meg a menüt helyettem.
Hozzávalók:
- Végy egy multinacionális háttérrel rendelkező hypermarketben gén- és hormonkezelt ipari csirkehúst. Személyenként fél kilogrammot alapul véve könnyen kiszámolható, hogy hányan voltunk a víkendházban.
- Vastag, füstölt kenyérszalonnára is szükség lesz.
- Kell még legalább 4 darab, bocciagolóbis méretű vereshagyma, félfőre vágva.
- Mindenféle zöldség- és gombakonzervek, amiknek jövőre lejár a szavatossága.
- Spagettitészta.
- Víz, tej, fűszerek.
Az elkészítés módja:
Kaszaboljuk fel a pipihúst nekünk tetsző formára és méretre, majd borsozzuk erősen és öntsük fel 2,8%-os UHT tejjel, hogy teljesen ellepje. Zúzzunk bele fokhagymát bőségesen; ha nincs otthon legalább fél fej, akkor neki se álljunk.
Időnként nagypapánktól örökölt Doxánkra pillantva várjunk 24-25 órát, míg a kínai fokhagyma kifejti áldásos hatását, elfedvén a halliszten hízlalt tik átható muffszagát.
Katancoljunk egy darabig a sifonérban és konzervnyitó híján készítsük kezünk ügyébe a mindenes bicsakot.
Nyeszeteljük le pár bab-, bébirépa-, bébikukorica-, bambuszrügy-, zöldborsókonzerv tetejét, némelyiknek öntsük le a levét, míg másokét tartsuk meg.
Olvasszuk ki a kenyérszalonna zsírját, majd toccsantsuk a lipidekben gazdag, ízes alapra a szűrőben lecsepegtetett húst. Hőkezeljük pirulásig, majd távolítsuk el a főzőedényből szűrőkanál segítségével, praktikusan egy peremes, műanyag tálcára.
Vigyázat! Ha esetleg eddigre már túlságosan be lennénk csápolva, akkor előfordulhat, hogy a gázláng fölé tartott polisztirol tálcánk egyik fele szőrén-szálán eltűnik vagy bánatosan lekonyul. Ilyen esetben - a főzés végeztével - rejtsük el a bűnjelet a szemetesben.
A maradék zsiradékon futtassuk meg a hagymát, míg színt kap, metéljünk mellé színes kaliforniai paprika csíkokat, majd jöhet vissza a kissé műanyagízű pörk- és ízanyagokban bővelkedő, előkezelt húskészítmény.
Alapos átforgatást követően zúduljanak azok a konzervek! Időnként rázogassuk, szakavatott pillogással illessük, majd vegyük le takarékra a gázlángot, amíg a tésztát elkészítjük. Prickolhatunk rá némi szójaszószt, a keleties hatás kedvéért, fűszerként borsot, gyömbérport és házi habanerot ajánlok.
A jól ismert módon pirítsuk meg zsíron a félbetört lidlis spagettitésztát, barnulás után pedig öntsük fel forróvízzel.
Sózzuk, borsozzuk és helyezzünk rá fedőt. Ha kész, borítsuk egybe a hússal és jól keverjük össze.
Nem maradt más hátra, mint a porciózás, tálaljuk ízlésesen, a teraszon lévő kerti asztalon, a kispesti Gránit gyár egyik legnépszerűbb tányérmodelljén.
Zabáljuk meg és gyönyörködjünk a nyugovóra térni készülő természet csodáiban.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
szanalmas 2013.09.22. 14:35:20
megszokács · http://kifoztem.blog.hu 2013.09.22. 17:04:25
megszokács · http://kifoztem.blog.hu 2013.09.22. 17:05:27
ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2013.09.22. 18:06:03
megszokács · http://kifoztem.blog.hu 2013.09.22. 18:09:28
megszokács · http://kifoztem.blog.hu 2013.09.22. 18:10:09
ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2013.09.22. 18:13:09
megszokács · http://kifoztem.blog.hu 2013.09.22. 18:17:20
ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2013.09.22. 18:22:23
megszokács · http://kifoztem.blog.hu 2013.09.22. 18:29:32
ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2013.09.22. 18:33:27
megszokács · http://kifoztem.blog.hu 2013.09.22. 18:46:56
ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2013.09.22. 18:51:35
megszokács · http://kifoztem.blog.hu 2013.09.22. 20:07:27
ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2013.09.22. 20:12:38
megszokács · http://kifoztem.blog.hu 2013.09.22. 20:16:25
ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2013.09.22. 20:32:38
kiraaaaa 2013.09.22. 20:42:16
Úgy kell sütni, hogy ne érjenek össze a húsdarabok, akkor nincs víz alatta.