Kis adag.jpg

Milyen történetet kerekíthetnék egy egyszerű pörkölthöz, vagy a köretéül szolgáló nokedlihoz? Lapozok felette, egy esetleges másik recept kedvéért, és kiragadván nyúlnék a címben szereplő nyúlhoz, mi által pörköltemből nyúl pörkölt lesz.

 

Kerekecske-dombocska, ott szalad a nyulacska!

 

Ebből biza' nehezen lesz már pörkölt, bár volt nekünk vala egy barátunk, ki kedves volt vala, s kivel barangoltunk a természet dimbes-dombos zegzugán, hol barátocskánknak igen nagy öröméül szolgált, ha látott vad nyulat szaladni, mert elsüthette minden alkalommal, nos nem a nemlétező puskáját, hanem az "egy újszülöttnek minden vicc új" poénját, megkérdezvén társaságunk tagjaitól, van-e nálunk só, és mivel rendszerint nem volt, jöhetett a csattanó, hogy ez kár, mert meg kellett volna sózni a nyúl farkát annak érdekében, hogy meg tudjuk fogni. Első hallásra nekem sem esett le, hogy nem ez a módja nyulat fogni, még csak nem is azért, mert a nyúl még úgy is sokkal gyorsabban halad előre nálam, hogy ezt, mint a sakktáblán mozgó futó, mindig sré-izavé  teszi, hanem, mert csak.

 

Marad tehát "az elment vadászni, hazavitte, megsütötte" lehetőség, ami eredményre vezetőbb lenne a "sózzuk meg a farkát" verziónál, ekkor viszont a vadásztilalom feloldására kéne várnunk, no meg arra, hogy legyen vadász barátunk, ki a vadat enni nem szereti, csak a vadászás iránti kedvtelését kielégítvén, mint kit besóztak, megy folyton puskája tárházát mozdulatlan, vagy mozgó állatokat célpontként tekintve kiüríteni.

 

Van ilyen hobbit űző barátunk, de nem vagyok megmondhatója, mi okból nem csengetett be mostanság vállára vetett elejtett vaddal. Talán épp tilalom van, vagy egyszerűen csak bakot lőtt?

 

Ezt a kérdést tovább nem taglalgatom, mivel én sem találnék vele célpontot.

 

Az én célpontom pörkölt, nyúlból, mégpedig, mint a címben utaltam rá (ki pikánsabb dologra számított az alcím miatt, tőle elnézést kérek), házi nyúlból fog készülni, mire ugye, hogy nem vadászunk? Ketrecben nevelgetjük, így könnyebben megsózhatnánk a farkát, mint a vadonban élő rokonának, kit ha elkerül a vadásztöltény, megeshet az is, hogy öregségi elmúlásban végzi, míg a mi házi nyuszinknak erre igen csekély esélye van, mert ketrecéből akkor szabadul csak ki, midőn gazduram nyakon csípi, kiemelvén onnan, majd nyakcsigolyáit egy kimért mozdulattal távolabbi helyzetbe kényszeríti az életben maradás feltételei megtartásához képest, majd testét, mi pörköltünk hús részét fogja képezni, kifordítja szépséges bundájából.

 

Nyúl.jpg

 

Szerencsére hozzám ebben a meztelen formájában került, mert leszögezem, nekem nagyon az éhhalál küszöbén kéne lennem, mire az előbbi műveleteket véghez tudnám vinni.

 

A trancsírozás már nem ügy.

 

Darabolva.jpg

 

A pörkölt készítés sem.

 

A szokásos módon járunk el. A szokásoson szánalmas vörösboros csirkepörköltjét értem, kisebb, nagyobb eltéréssel, törekedvén a hagyományörzésre.

 

Különösebben nem hiszem, hogy részleteznem kéne. Pörkölt az pörkölt, akármilyen húsból készítjük.

 

Nálam a lényeg az, hogy víz csak a legvégső esetben kerüljön bele, mi alól csak a körömpörkölt kivétel.

 

A húst, miután a kissé megpirított hagymán megkapatjuk, majd lefedve azt a lehető legkisebb tűzön tartjuk, kiadja saját levét, miben puhulhat lassan, hogy legyen ideje magába szippantani a jó kis házi paprika, és egyéb fűszerek aromáját, mint azt a fránya sót, mit bizony (kövezzenek meg érte!) már a nyuszi darabolásakor adagoltam, az elmaradhatatlan borsot (mit követelne kicsi fiam, nem megszakács, a másik), s mivel nyúlról van szó, kicsit megvadítandó, kés nyelével vágódeszkán kissé összezúzott borókabogyót, és a semmilyen pörköltből ki nem maradható fokhagymát. Kéne bele pár szem paradicsom és paprika, de mivel már lecsengett a szabadföldi szezonja, így az általam készített, kis üvegekben, egy üveg egy pörköltbe való adagonként, paradicsomlében eltett paprikával borítottam nyakon, valamint a szintén házi (jó, nem én készítettem, hanem ki nevére vett), saját gyártmányú borral tettem pikánsabbá.

 

Itt jegyzem meg, a májat csak ekkor dobtam a már majdnem kész pörköltbe, mivel ha az elején belekerült volna, túl keménnyé vált volna.

 

Bor.jpg

 

Innen már nem sok idő kell, míg elkészüljünk vele. Forrhat a víz a nokedlinak, és jöhet a tálalás.

 

Ha az első képről hiányolta valaki a tejfölt, itt pótolom.

 

Feltenni.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kifoztem.blog.hu/api/trackback/id/tr945636224

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

LadyCarambole · http://kigondoltam.blog.hu 2013.11.20. 21:25:58

a tejfel miatt gondolkoztam az egy ponton, de bazdmeg, ez NYUSZIBÓL van!!!

megszokács · http://kifoztem.blog.hu 2013.11.20. 21:53:04

Amúgy valami "érthetetlen oknál fogva" - nagyon is érthető, hiszen a blogmotorról van szó, ami úgy szar, ahogy van - az adminban jól látható alcím itt kinn nem jelent meg, és mivel a szövegben is van rá utalás, ezért alcímből előrevarázsoltam főcímbe. Bocs érte, Muter, hogy csak élesítés után tűnt fel a dolog.

LadyCarambole · http://kigondoltam.blog.hu 2013.11.20. 22:22:50

@megszokács:
annyira nyúl vagyok, hogy hozzád is csak egy méteres műfasszal mernék hozzányúlni!

megszokács · http://kifoztem.blog.hu 2013.11.20. 23:08:16

@LadyCarambole: Jó is, ha hozol magaddal, mert az enyémről maximum álmodozhatsz!

ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2013.11.21. 06:23:03

@megszokács: Ha alcímet akarunk használni, akkor a sablont kell hegeszteni, mert gyárilag nincs benne. <blh:post_subtitle />
De szerintem felesleges flanc, a főszöveg elejére simán be lehet írni eltérő betűtípussal.

Nyuszkóhúst emlékeim szerint még nem ettem, de ahogy nézem, a posztoló is alig; a kisállatnak több a csontja, mint a harapható rész... Úgyhogy én csak zaftot kérek!

csillagkúll · www.:madeinfidesz.eu 2013.11.21. 09:48:48

példának okáért nem sok minden van mit nem tömöszölnék bele a búcámba bár a nyulat is megészem de haramija legyek ha áldoznék rá ennyi drága fűszert mert nyersen jó csak az, a nyúlnak farkát sózni nem egy környezet tudatos megoldás

porhanyós · http://kifoztem.blog.hu 2013.11.21. 10:15:45

@zsanett- a csillagkútról: Nyers farkat még ösztönből sem sóztam, pláne nem tudatosan.

megszokács · http://kifoztem.blog.hu 2013.11.21. 11:05:34

@ripők: Zafttal nem szolgálhatok, de a makkom körüli túrót lenyalogathatod!

szanalmas 2013.11.21. 11:29:52

Na, helyben vagyunk, ha nyúl, akkor egyből a szaporodás... Szerencsére a nyúl elvette az étvágyam alapból, nyulat egyen az, akinek 6 annya van! Birkapörkölt rulez!
A megható tejfölfelirat és a nokedli miatt 5 pont. Amúgy az első kép láttán megkóstolnám simán még a nyulat is, de valahol nem bánom, hogy mégsem!

szanalmas 2013.11.21. 11:32:44

Amúgy meg elgondolkodtam rajta, szerintem a nyúl a legjobban eltitkolt étel, emlékeim szerint mindenki csak utólag mondta el, hogy mi volt a tányéron!

porhanyós · http://kifoztem.blog.hu 2013.11.21. 11:40:46

@szanalmas: Először, és utoljára tinikoromban vágtam át valakit. Nem mondtam meg, hogy kecske tejből van a kakaó. Nem mondom meg, milyen volt a reakció, de azóta még szecskázva sem teszek ételbe olyat, miről tudom, kinek tányérjába kerül, nem enné meg.
Birkáról inkább a türelem jut eszembe, mint pörkölt.

szanalmas 2013.11.21. 12:48:50

@porhanyós:

Kiskegyed egy angyal! Ráadásul majdnem olyan jól főz, mint ripők!

megszokács · http://kifoztem.blog.hu 2013.11.21. 12:57:31

@porhanyós: Nem fogom só nélkül tűrni, ha próbálkozik vele, ennyit megígérhetek...

megszokács · http://kifoztem.blog.hu 2013.11.21. 13:20:35

@ripők: Amúgy meg felénk egy egész nyúzott nyúl a piacon négy font sterlinget kóstál. Nyilván a porhanyós-félék ingyen szerzik be, de azért azt te is beláthatod, egy édi-bédi nyuszkó-muszkó életének kioltása a te gyomortájéki űrtérfogatod növelése végett akkor is igencsak affirmatív, ha amúgy jóllakni nem tudsz vele...

porhanyós · http://kifoztem.blog.hu 2013.11.21. 13:31:52

@szanalmas: A Kiskegyedet nem járatom, helyette a Boszorkányok kézikönyvét forgatom. Ebben nem tanítanak szárnyakkal repülni, most épp a seprűnyélen való közlekedést oktatják.

Az öregségi elbutulás határán is próbálok ellesni praktikákat, így még akár tőled is tanulhatok főzni.

szanalmas 2013.11.21. 14:38:38

@porhanyós:

A boszorkányok varjúhájas rókaprémet főznek üstben, nem versz át, de a másik poén nagyot ütött, haha!

megszokács · http://kifoztem.blog.hu 2013.11.21. 14:41:06

@porhanyós: @szanalmas: picsogjatok csak, kiscicák, hozzátok az olvasókat a blogomra!

porhanyós · http://kifoztem.blog.hu 2013.11.21. 14:45:13

@szanalmas: Ma még csak citromos kávét főztem magamnak a harmadnapos fejfájásom kezelésére. Tényleg a butulás környékez.

szanalmas 2013.11.21. 15:03:56

@porhanyós:

Tudományos alapon 5 dl viszkitől reset gomb nélkül újrabootul az ember. Nőknél nem tudom, működik-e, mert csak virtuális memóriájuk van!

szanalmas 2013.11.21. 15:05:08

@megszokács:

Fűzöm anyádat, ha összejön, első dolgom lesz lekeverni neked egy atyai pofont!

porhanyós · http://kifoztem.blog.hu 2013.11.21. 15:08:55

@szanalmas: Cseszd meg a tudományodat. Virtuális világban élünk.

porhanyós · http://kifoztem.blog.hu 2013.11.21. 15:14:57

@szanalmas: Ki van csukva, hogy összejön. A gyerekemet ütni nem hagyom!

megszokács · http://kifoztem.blog.hu 2013.11.21. 15:26:34

@szanalmas: Nézd: első kézből tudhatod meg, én már jártam a pinájában: lesz pár meglepetésben részed, hahó!

szanalmas 2013.11.21. 15:37:37

Eh, komolytalan család! Inkább Kadarkához költözöm akkor!

megszokács · http://kifoztem.blog.hu 2013.11.21. 15:57:29

@szanalmas: Látom, nemi identitásodnak megfelelően apámhoz vonzódsz anyám helyett... Mert hogy apámnál aztán van kadarka, oportó, othelló, meg minden földi jó!

szanalmas 2013.11.21. 17:43:04

@megszokács:

Akkor bezony danolás lesz!

megszokács · http://kifoztem.blog.hu 2013.11.21. 18:42:25

@szanalmas: Önbizalmad aztán van. Vagy legalábbis úgy teszel, mintha lenne!

Kadarka Jánoska · http://kigondoltam.blog.hu/ 2013.11.21. 19:38:52

Fúj, sose ettem nyulat, de nem is fogok. Utána meg kiscicából császármorzsa, mi, te kegyetlen,

porhanyós · http://kifoztem.blog.hu 2013.11.21. 20:05:57

@Kadarka Jánoska: A borjú mészárlás bezzeg nem kegyetlen. Persze, ha nem veszel részt benne...

szanalmas 2013.11.22. 09:21:38

@porhanyós:

Feldolgozás előtt, és/vagy után?!

szanalmas 2013.11.22. 09:22:28

@megszokács:

Ó, azt nagyon el tudom játszani!

megszokács · http://kifoztem.blog.hu 2013.11.22. 09:33:19

@szanalmas: Mókás is nézni, idejárunk ha haverokkal mozi helyett!

szanalmas 2013.11.22. 09:34:43

@megszokács:

Popcorn, kóla azért remélem bekészítve! :D

megszokács · http://kifoztem.blog.hu 2013.11.22. 09:37:43

@szanalmas: Az nincs, de tegnapról maradt egy egészséges mennyiségű dzsekó denielsz! Így elviselhető vagy...

porhanyós · http://kifoztem.blog.hu 2013.11.22. 10:59:29

@megszokács: @szanalmas: Most pedig viselkedjetek, míg nem leszek itthon! Megyek kadarkát fejteni.

megszokács · http://kifoztem.blog.hu 2013.11.22. 13:31:00

@porhanyós: Haha, te és a borfejtés... Fogalmazzunk úgy, hogy tekergeted a kormánykereket, amíg, mielőtt és miután a Fati bebaszik borfejtés címén...

@szanalmas: Ezt a dumát lenyúlom, ha nem baj!

spájdernecc 2013.11.22. 14:46:44

Ez jó.
két dolog hiányzik belőle
a gomba, meg a kakukkfű

megszokács · http://kifoztem.blog.hu 2013.11.22. 14:50:25

@spájdernecc: belőled csak egy dolog hiányzik: radairossebb szőrös fasza!

porhanyós · http://kifoztem.blog.hu 2013.11.22. 16:55:13

@Kadarka Jánoska: Próbálkozom fejtegetni, de a megoldás mindig örök rejtély marad.

porhanyós · http://kifoztem.blog.hu 2013.11.22. 16:59:25

@megszokács: Szabad így beszélni meglett emberekkel? Erre tanítottalak? Mész a sarokba azonnal!

@spájdernecc: Bocs a gyerek nevében! Már megkapta a magáét a rusnya szájáért.

**büdösmackó** 2013.11.22. 22:00:58

Olaszban fejjel együtt adják, lehet bábjátékozni a nyúzott nyúlfejekkel, hatalmas móka, emlékszek a gyerekeknèl hatslmas sikert aratott!

porhanyós · http://kifoztem.blog.hu 2013.11.22. 22:16:42

@**büdösmackó**: Humánusabbnak tűnik, mint nálunk a Húsvétkor ajándékként hazavitt állatkák, mivel örömöt okozunk gyermekeinknek, aztán az ünnep elteltével megunják a játékot, és éhen halnak szegény nyuszikák.

megszokács · http://kifoztem.blog.hu 2013.11.23. 10:14:12

@porhanyós: Ugyan, csak felhasználás előtt ki kell szaratni őket, mint a csigákat meg kagylókat...

szanalmas 2013.11.24. 20:04:52

@LadyCarambole:

Nop! Picit kinőttem már abból a korból, hogy mások szerelmes üzeneteit dobálom a padok közt papírgalacsinná gyúrva! Légy végre férfi, nyanya, tedd amit tenned kell, kérd meg a kezét te!

aktatáskarádió 2013.11.29. 00:05:18

Mostanában nem esztek semmit, csak kifőzdéztek?

megszokács · http://kifoztem.blog.hu 2013.11.29. 02:27:23

@aktatáskarádió: Túl jókat is, és nem bírunk válogatni a receptek között... A nyolc legjobb receptem holtversenyben vezet a szerkesztőségi szavazáson, hogy melyik legyen a következő poszt, és az ádáz viták ellenére nem tudunk dönteni közöttük...

porhanyós · http://kifoztem.blog.hu 2013.11.29. 10:39:48

@aktatáskarádió: A Visegrádi gasztró óta nekem is van pár receptem. Krumplistészta variációk, még gondolkodom rajta, melyiket tegyem közzé.
süti beállítások módosítása