Töltött cukkini magyarosan
2014.06.28. 14:35
Hozzávalók: tölteni való cukkini
darált hús
vöröshagyma
fokhagyma
zsiradék
főtt tojás
őrölt paprika
őrölt fekete bors
kapor
zöldbab
rizs
só
Dömpingszerűen érnek a tökfélék. Mondhatnám az évad ételének is ezeket a zöldségeket. A tökfőzeléken és a rántott patisszonon-cukkinin kívül valami mást is kéne alkotni ezen alapanyagokból, nem mintha nem szeretnénk a rántott cukkinit rántott patisszonnal akár egész nap rágcsálni. Nem is a fogyasztását, inkább az elkészítését unom nap mint nap.
Mivel az idén bőségesen van a fent látott gömbölyű cukkiniből, minek magházát kivájva tölthetővé válik, ezért ezt fogom tenni. Hagyhatnám akár héjában, amint a gyengébbeknél szoktam is alkalmazni. Most meghámozva készítem. Maradt kevés mag ugyan, de nem zavaró, hiszen zsenge még. Egy részét csíkokra vágom, mert mint mondtam, van belőle bőven. Ez a töltelék részét fogja képezni. A többi marad egyben. Megszórom sóval. Nem ízlés szerint, hanem rendesen, hogy jól ivódjon bele, és szedje ki jól a benne lévő levet, amit majd le fogok önteni róla, mielőtt a tölteléket belehalmozom.
Ezzel meg is vagyok. Most kezdhetem a töltelék készítését, minek fő alkotórésze a sertés darálthús, mit pörköltnek fogok megfőzni, mitől igazán magyaros ízt fogok kapni. Ehhez a hagymával a szokásos módon járok el, majd mikor már majdnem kész, hozzáadva a fokhagymát, azzal még kicsit pirítom. Mehet a hús, mit fehéredésig hevítek. Ekkor teszem hozzá az Alföldről hozott paprikát, mert így biztos nem keseredik meg. Most adom hozzá a csíkozott cukkinit, ami totálisan szét fog főni, mire a hús megpuhul, de pont ez a célom vele, mert sűríteni fogja a szaftot.
Itt jut eszembe, van egy maroknyi zöldbabom. Ezzel mit kezdhetnék? Még levesnek is kevés! Gondolok egyet, és beledobom a pörköltbe. Ez az étel is egyszeri, megismételhetetlen lesz. Sebaj! Legtöbbször menet közben derül ki, mi fő ki a fazékból, persze vannak kivételek, a hagyományos ételek, mint például a pörköltek,vagy a rántottcsirke, mert a megszokott ízek is kellenek!
Felkockázom a keményre főzött tojásokat, és a már majdnem kész pörköltalapba zúdítom. Kerüljön bele az elmaradhatatlan fekete bors! Felaprítom a kaprot, mivel a tökökhöz illik, de mivel nem szeretném, hogy nagyon érződjék az íze, ezért éppen csak megmutatom neki azt.
Óvatosan összekeverem. Rövidke ideig átforralom, és már mehet is a tepsibe készített cukkini félgömbökbe. Készítettem elő sajtot, hiszen szép és finom is, ha ráolvad a tetejére, mit oly sok elkészített töltött cukkinis képen láthatunk, de meggondoltam magam, visszatettem a hűtőbe. Jó lesz ez majd egy másik alkalommal, másik ételhez. Nem spórolásból, bár az sem elhanyagolható tényező. Egyszerűen azért, mert szerintem elrontanám a magyaros jelleget.
Letakarom alufóliával és a sütőbe dugom 180 fokra, úgy fél órára.
Közben készítek hozzá köretet. Úgy gondoltam, a rizs menne leginkább hozzá, és mivel enyhén kapros az ételünk, a párolt rizst is ezzel bolondítottam meg.
Nem volt szó mennyiségekről.
A cukkini nálam egy tepsinyi volt. Egy kiló húst daráltam hozzá, a zsírosabbjából. Három tojást főztem. A marék bab nem oszt nem szoroz, elveszett az íze. Két-három hagyma, ennyi gerezd fokhagyma. Paprikát, borsot belátásotok szerint. Sót ízléseteknek megfelelően, vagy, ha az egészséges életmód hívei vagytok, sótlanul, de megjegyzem, a fűszerek, így a só is, kihozza az ízeket, ha eltaláljuk a megfelelő mennyiséget, mielőtt dominálna bármelyik is. A kaporról nem beszélek. Tudom, sokan nem szeretik. Elhagyhatja, aki úgy gondolja, de az megint egy másik étel lenne.
Szerző: porhanyós
19 komment
Címkék: pörkölt hagyma paprika fokhagyma sertés cukkini töltött darált hús magyarkonyha
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2014.06.28. 18:35:10
10 pontot adok.
ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2014.06.28. 18:54:33
megszokács · http://kifoztem.blog.hu 2014.06.28. 19:15:18
ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2014.06.28. 19:20:20
A koviubit az ember csinálja. Nem úgy nő.
megszokács · http://kifoztem.blog.hu 2014.06.28. 19:24:43
ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2014.06.28. 19:35:24
Az ember megcsinálja a koviubit kaporral, oszt megzabájja. Ínyencek harapnak mellé ernyős virágzatot, ahogy a kozmóban írják. Mert úgy finom.
megszokács · http://kifoztem.blog.hu 2014.06.28. 19:42:56
ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2014.06.28. 19:44:12
megszokács · http://kifoztem.blog.hu 2014.06.28. 19:58:05
ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2014.06.28. 20:03:12
megszokács · http://kifoztem.blog.hu 2014.06.28. 20:12:24
ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2014.06.29. 06:12:47
porhanyós · http://kifoztem.blog.hu 2014.06.29. 07:34:55
Az éhség nagy úr. Ha tesztelted már hideg töltöttkáposztával reggel a gyomrod, és az pozitív eredménnyel végződött, ezt is megeheted sok kenyérrel, mikrózás nélkül, ha nincs melegítésre fél perc időd, vagy mikró hiányában nem szeretnéd felszedni a parkettát, hogy tábortüzet rakj a szoba közepére, hogy annak parazsában alufóliába csomagolva megmelengethesd.
Kávét akarok!
ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2014.06.29. 07:38:21
szanalmas 2014.07.07. 00:05:59
Donald kacat 2014.07.07. 15:30:47
ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2014.07.09. 18:38:12
Commandante Jayasuriya 2015.01.18. 11:47:19
Magyar ember krumplit eszik, vagy nokedlit.