Szilvásgombóc
2013.09.30. 16:00
Hozzávalók:
-
egy adag krumpli, kb. 2 kiló
-
liszt, amennyit felvesz
-
szilva: mindenképp szatmári, lédús, saját termés és még időben fel kell szedni, különben pálinka lesz belőle
-
zsír: egy kanál
-
olaj
-
morzsa
-
fahéjas porcukor
Elkészítés:
Először is veszünk egy mély levegőt, mert ez maratoni időt vesz igénybe, bármennyi is legyen a gombócok száma.
Nos, meghámozzuk a krumplit, kockákra vágjuk és feltesszük, enyhén sós vízben megfőzzük. Amíg fő a krumpli, addig megfelezzük, kimagozzuk a szilvákat és megtöltjük fahéjas cukorral. Ebből a felezett szilvából célszerű kétszeres mennyiséget előkészíteni, mert elfogy a tányérról csak úgy, még mielőtt a tésztába kerülne.
És még mindig van időnk a krumpli elkészüléséig, tehát a bekészített mosást is elindíthatjuk.
A megfőtt krumplit leszűrjük és összetörjük majdnem teljesen simára, majd kiborítjuk a megtisztított konyhapultra. Persze lehetne gyúródeszkára is, de azt oly macerás letakarítani a kádban (csak oda fér be), szóval marad a pult.
Ha kihűlt a krumpli, akkor hozzátesszük a zsírt és a lisztet és formázható cipót gyúrunk. (A képen látható segédeszköz a tészta nyújtásához kell és nem kicsapongó férjek/pasik rendszabályozásához.)
A belisztezett pulton kinyújtjuk a cipót, lehetőleg mindenhol ugyanolyan vastagságúra, majd egyforma kis kockákra téglalapokra vágjuk a tésztát; a szilva mérete adja a szabásmintát. Gombócokat formálunk, a leeső cafrangokból lesznek a nudlik, így nem vész kárba semmi.
Ha kész vagyunk, már csak le kell takarítani a pultot és enyhén sós vízben kifőzni a gombócokat. Mindeközben egy kanálnyi olajon megpirítjuk a morzsát, lehetőleg aranybarnára, majd a megfőtt labdacsokat beleforgatjuk.
És kész:
Közben persze kimosott a gép, ki is lehet teregetni.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
megszokács · http://kifoztem.blog.hu 2013.09.30. 16:18:17
"the dragon" · http://kigondoltam.blog.hu/2013/08/26/elrendezett_hazassag 2013.09.30. 16:24:56
Kurva életbe már, ez egy főzősblog, ahol hasznos tapasztalatokat cserélünk, nem pedig "hogyan basszuk el az időt teljesen feleslegesen" kurzus!
Rokka 2013.09.30. 16:34:34
megszokács · http://kifoztem.blog.hu 2013.09.30. 16:41:55
ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2013.09.30. 16:44:03
**büdösmackó** 2013.09.30. 16:58:52
**büdösmackó** 2013.09.30. 17:00:52
**büdösmackó** 2013.09.30. 17:01:54
**büdösmackó** 2013.09.30. 17:03:51
Hétvégén gluténmentes nudlit fogok kotyvasztani!
porhanyós · http://kifoztem.blog.hu 2013.09.30. 17:08:43
ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2013.09.30. 17:11:13
kiraaaaa 2013.09.30. 19:21:51
@"the dragon": mert béna vagy, azért eszel mirelit kaját.
**büdösmackó** 2013.09.30. 20:11:08
**büdösmackó** 2013.09.30. 20:11:51
porhanyós · http://kifoztem.blog.hu 2013.09.30. 20:22:59
szanalmas 2013.09.30. 20:39:14
kiraaaaa 2013.09.30. 20:45:47
@ripők: ez van, akkor neked nem adok.
@szanalmas: ez a mirelithez vonzódás valami perverz férfiszokás.
szanalmas 2013.09.30. 20:50:08
Höjj, eszemben sem volt semmilyen mirelit, csak a gombócba majd lekvárt teszek, mert egyszercsakhopp csinálok gombócot ha ilyen egyszerű, hogy még neked is sikerült!
szanalmas 2013.09.30. 20:53:58
kiraaaaa 2013.09.30. 20:57:34
szanalmas 2013.09.30. 21:23:49
Jó, de azt nem tudjuk, hogy most is sikerült-e, vagy mirelittel kellett a végeredményt végül is álcáznod! Nade akkor elméletileg hány gombóc lesz két kiló krumpliból, arra válaszolj már! Mert nekem 11 gombóc elég, és a krumplipucolás meg unalmas!
kiraaaaa 2013.09.30. 21:29:32
és természetesen finom lett
szanalmas 2013.09.30. 21:34:32
Mondjuk lehet, ezt nézem inkább majd:
port.hu/taxival_a_tengeren_acorazado/pls/fi/films.film_page?i_perf_id=32685249&i_topic_id=1
kiraaaaa 2013.09.30. 21:50:57
A mennyiség függ az alapanyagok minőségétől, a szilva nagyságától.