Szilvásgombóc

2013.09.30. 16:00

2013_kata 257.jpg

Hozzávalók:

  • egy adag krumpli, kb. 2 kiló

  • liszt, amennyit felvesz

  • szilva: mindenképp szatmári, lédús, saját termés és még időben fel kell szedni, különben pálinka lesz belőle

  • zsír: egy kanál

  • olaj

  • morzsa

  • fahéjas porcukor

2013_kata 213.jpg

Elkészítés:

Először is veszünk egy mély levegőt, mert ez maratoni időt vesz igénybe, bármennyi is legyen a gombócok száma.

Nos, meghámozzuk a krumplit, kockákra vágjuk és feltesszük, enyhén sós vízben megfőzzük. Amíg fő a krumpli, addig megfelezzük, kimagozzuk a szilvákat és megtöltjük fahéjas cukorral. Ebből a felezett szilvából célszerű kétszeres mennyiséget előkészíteni, mert elfogy a tányérról csak úgy, még mielőtt a tésztába kerülne.

És még mindig van időnk a krumpli elkészüléséig, tehát a bekészített mosást is elindíthatjuk.

A megfőtt krumplit leszűrjük és összetörjük majdnem teljesen simára, majd kiborítjuk a megtisztított konyhapultra. Persze lehetne gyúródeszkára is, de azt oly macerás letakarítani a kádban (csak oda fér be), szóval marad a pult.

2013_kata 234.jpg

Ha kihűlt a krumpli, akkor hozzátesszük a zsírt és a lisztet és formázható cipót gyúrunk. (A képen látható segédeszköz a tészta nyújtásához kell és nem kicsapongó férjek/pasik rendszabályozásához.)

a.jpg

A belisztezett pulton kinyújtjuk a cipót, lehetőleg mindenhol ugyanolyan vastagságúra, majd egyforma kis kockákra téglalapokra vágjuk a tésztát; a szilva mérete adja a szabásmintát. Gombócokat formálunk, a leeső cafrangokból lesznek a nudlik, így nem vész kárba semmi.

IMG_5916.jpg

Ha kész vagyunk, már csak le kell takarítani a pultot és enyhén sós vízben kifőzni a gombócokat. Mindeközben egy kanálnyi olajon megpirítjuk a morzsát, lehetőleg aranybarnára, majd a megfőtt labdacsokat beleforgatjuk.


morzsa.jpg

És kész:

kész.jpg

Közben persze kimosott a gép, ki is lehet teregetni.

A bejegyzés trackback címe:

https://kifoztem.blog.hu/api/trackback/id/tr475539583

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

"the dragon" · http://kigondoltam.blog.hu/2013/08/26/elrendezett_hazassag 2013.09.30. 16:24:56

Ez pont olyan, mintha megvenném mirelit, csak az kb. 10 perc alatt elkészül...

Kurva életbe már, ez egy főzősblog, ahol hasznos tapasztalatokat cserélünk, nem pedig "hogyan basszuk el az időt teljesen feleslegesen" kurzus!

Rokka 2013.09.30. 16:34:34

hű micsoda pörgés!

ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2013.09.30. 16:44:03

Amennyiben ledarált perkelttel lenne töltve, majd szaftjába visszahelyezve, úgy kétpofára zabálnám, de így csak egy méltatlankodó ajakbiggyesztés jár!

**büdösmackó** 2013.09.30. 16:58:52

@"the dragon": a mélyhűtött szar ehhez képest mosogatórongy!

**büdösmackó** 2013.09.30. 17:00:52

Imádom a szilvásgomb! Megveszek érte! Anno vagy huszat is megettem... Mióta drága nagyim meghalt, nem is ettem, annak pedig már több, mint egytucat éve!

**büdösmackó** 2013.09.30. 17:01:54

@ripők: szerintem pedig csodás poszt! Ráadásul betekintést ad a nők multitasking-praktikáiba!

**büdösmackó** 2013.09.30. 17:03:51

Tegyél legközelebb a szilvákba egy-egy kiskanál fahéjas porcukrot, a zsemlyemorzsát pedig pirítsd libazsíron!

Hétvégén gluténmentes nudlit fogok kotyvasztani!

ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2013.09.30. 17:11:13

@**büdösmackó**: Azt írja, hogy tett bele. De ezt az étolajfétist én tényleg nem értem! Ott a képen a sertészsír, akkor meg a tököm szarakodna azzal a diokszinos lóhúggyal!

kiraaaaa 2013.09.30. 19:21:51

@**büdösmackó**: tettem:) csak a nem jól fotóztam és nem votl értelme homályos képet felrakni.

@"the dragon": mert béna vagy, azért eszel mirelit kaját.

**büdösmackó** 2013.09.30. 20:11:08

@porhanyós: méhek okádékát csak a lúzerek eszik!

**büdösmackó** 2013.09.30. 20:11:51

@ripők: kókuszzsír jobban megy hozzá, mégiscsak édesség!

porhanyós · http://kifoztem.blog.hu 2013.09.30. 20:22:59

@**büdösmackó**: Gondoltam, egy medve szereti, de félreértettem a nevedet. Plüss maci, kit régen tettek be a mosógépbe?

szanalmas 2013.09.30. 20:39:14

Ez a poszt nagyon gonosz, most napokig erről fogok álmodni. Holnap le is megyek a Pennybe, mert fogytán a lekváros puszedlim. És most még azt sem tudom, mit vacsorázzak, szóval iszok egy kis törkölyt, hogy felejtsek. Én mondjuk a lekváros gombócot jobban komálom, és ráadásul van fahéjas szilvalekvárom is. A szombat éjszakám meg jujj de jó lett, szóval jól döntöttem, hogy nem kukkolok inkább! :D

kiraaaaa 2013.09.30. 20:45:47

@megszokács: az is kell, elvégre minden rendes ebéd/vacsi ezzel ér véget.

@ripők: ez van, akkor neked nem adok.
@szanalmas: ez a mirelithez vonzódás valami perverz férfiszokás.

szanalmas 2013.09.30. 20:50:08

@kiraaaaa:

Höjj, eszemben sem volt semmilyen mirelit, csak a gombócba majd lekvárt teszek, mert egyszercsakhopp csinálok gombócot ha ilyen egyszerű, hogy még neked is sikerült!

szanalmas 2013.09.30. 20:53:58

És amúgy 2 kiló krumpli az hány darab gombóc!

kiraaaaa 2013.09.30. 20:57:34

@szanalmas: a legnagyobb naivitás azt gondolni, hogy most először készítettem.

szanalmas 2013.09.30. 21:23:49

@kiraaaaa:

Jó, de azt nem tudjuk, hogy most is sikerült-e, vagy mirelittel kellett a végeredményt végül is álcáznod! Nade akkor elméletileg hány gombóc lesz két kiló krumpliból, arra válaszolj már! Mert nekem 11 gombóc elég, és a krumplipucolás meg unalmas!

kiraaaaa 2013.09.30. 21:29:32

@szanalmas: 34 gombóc +20 nudli
és természetesen finom lett

szanalmas 2013.09.30. 21:32:56

@kiraaaaa:

Jóvanna elhiszem, valamint harmadolom a mennyiséget!

kiraaaaa 2013.09.30. 21:50:57

@szanalmas: én az utóbbi filmre szavazok.
A mennyiség függ az alapanyagok minőségétől, a szilva nagyságától.

szanalmas 2013.10.01. 18:57:33

@kiraaaaa:

Annyira nem lett víg, Bereményi százszor jobb. De egynek elment.
süti beállítások módosítása