Szték pörkölttel

2013.10.19. 22:48

Mindannyian kerülünk időnként olyan helyzetbe, amikor nincs nő, nincs sírás (na jó, a nők ez alól kivételek, de ez legyen az ő bajuk!), és valamit mégis enni kell. Ha valaki - mint én is - jó előre felkészült erre a helyzetre, és azt az istenadta intelligenciabeli fölényt, amelyet magáénak tudhat a wannabí emberekkel (értsd: nőkkel) szemben, legalább részben arra használja, hogy végre ehető kajákat burkoljon magába, ezúttal kap némi esélyt, hogy a túlélésnél valamivel több is jusson neki. Mondjuk ez:

2013-10-19-204926.jpg



Ha az ember értelmes, de nem holmi bölcsész, tudja, hogy a nyesedékhús a legjobb ár-érték befektetés fehérje vonalon. Igaz, azt elismerem, ha valaki arra vetemedik, hogy férfiakat szájjal kényeztessen, majd lenyelje az eredményt, az sokkal olcsóbban is képes fehérjét vinni a szervezetébe, de induljunk ki alapvetően belsőleg, és nem csupán külsőleg emberszabásúakból.

A fentieken morfondírozva jutottam arra, hogy igazából férfiember csak azért nem eszik húst hússal, mert ugyebár vagyon a nyakunkba zúdítva egyéb csapás is, mint a koleszterin  - és annál sokkal durvább hatású, nevezetesen az egybetűs állat, amit mindenki ismer. Nadeviszont levetkőzve az évezredes átkot, aki beáldozza a "nő"-t (bármi is legyen az) végre egy vacsoráért, annak itt az alábbi recept.

Az első és legfontosabb alapanyag - ezt a műveltebbek már előre tudják - a nyesedékhús. A nyesedékhús állaga sajnos igen egyenetlen; időnként a gyártók (vallásosak itt nyugodtan gondoljanak a Mindenhatóra) egész szelet karajokat is beleapplikálnak a mi kifinomult ízlésünkkel ilyeténképpen konfliktusban álló nyesihusiba. Ez ellen tenni igen nehézkes, ismerve a politika viszonyát az alulról jövő kezdeményezésekhez, de addig is megkímélhetjük magunkat az idegességtől, ha immáron másodszor is azzal hitegetjük magunkat, hogy a poszt végre tényleg valami receptről fog szólni.

Először is fogjuk a nyesihusi zsírosabb részeit, és némi fokhagymás disznajzsíron alaposan körbefuttatjuk. A lényege a folyamatnak az, amit mindenki ismer, aki valaha disznóvágást látott már fényképről: a disznaj zsírja kiolvasztva, kvázi töpörtyűsítve alig rosszabb, mint kiborítva, ellenben ki akar zsírmócsingos trutymókon rágódni, mármint majd jó soká, a tálalási fázis után, amiről - mint jó halivúdi filmekben, ahol a házasságkötés az utsó jelenet, és az élet nem kezdődik el bennük sohasem - ez a poszt nyilván nem fog szólani.

Ha zsírjára sült, a húsos rész meg itt-ott szarrá égett, a zsiradékot a fokhagymával és hússal együtt félretesszük állni, annyit hagyva csupán (a zsírból!) az edény alján, ami éppen ellepi. Ezen nagy lángon, kettő perc negyvennyolc másodpercig égetjük a nyesiből kivadászható egybeszeletnyi húsokat oldalanként (ne tévesszen meg minket, hogy három dimenziós: a főzés ennél egyszerűbb, elég alul-felül hőkezelni). Gyöngébb idegzetűek kedvéért lelövöm a poént: ez lesz a szték.

Ekkor kimentjük a serpenyőből a húsokat, majd ráapplikálunk (a serpenyőre - aki mást gondolt, az leülhet, egyes) egy fél fej apróra vágott hagymát. Kissé megpirítjuk, majd megbombázzuk nagyjából 301,2 gramm gombával. Nem asztalom a sznobizmus, de ehhez bizony erdei gombát használtam!

A negyedekbe vágott gombát a fonnyadó hagymával együtt - nagy lángon! gyakran kevergetve! lustaság az élet megrontója, héé! - megpirítjuk, alkalomadtán lestyánt és zúzott fokhagymát adagolva mellé. Mikor már úgy ítéljük meg, hogy a gomba kész (ehhez szakértelem szükséges, de amúgy titok, mikor van készen), ezt is félretesszük. Konkrétan abba a tálba, amibe belebasztuk a félkész húsokat, nyugodtan belebaszhatjuk a gombát is, úgyis egy helyre megy a végén (itt most a vécélefolyóra célzok, ahova emésztés után távozni fog, ha jók vagytok, és emésztés előtt, ha nem), és mivel fénykép nem készült, nem látja meg senki...

Ha mindez megvan, kezdődik a főzés. Másfél nagyobbacska fej hagymát (felet már elhasználtunk ugye) üvegesre párolunk, majd fél-egy paprikányi adalékot invesztálunk bele a fagyasztóból. Hol pirítva, hol némi vízzel felöntve félig szétfőtt, félig odaégett lecsóalapot képezünk. Ezek után ráhelyezzük a hús jellegű alapanyag további, szecskás állapotú részét, és nagy lángon, gyakori kevergetés mellett körbepirítjuk. Ekkor érdemes némi mustárral is körbesütni, hogy a savas mellékzöngék távozzanak ételünkből, de a mustáros jelleget mégis megkapja. Mivel a szecska nyesihusi tele van vízzel, amit el kell főjön, itt az idő felnőttként kezelni a kaját, és amíg le nem isszuk magunkat kellően ahhoz, hogy még vállaljuk a folytatást, addig nyugodtan hagyjuk magára - de szigorúan kis lángon!

Ha már zsírján rotyog, avagy netán meguntuk a baszakodást, őrölt pirospaprikával meghintjük, zúzott fokhagymát applikálunk bele, továbbá tört borókával és morzsolt lestyánnal ízesítjük. Majoránna mondjuk nem bassza még el. Folyamatos kevergetés mellett megoldjuk a paprika-zsír elegy képződését, majd felöntjük paradicsomszósszal és a főzésből visszamaradt veresborral, és miután felforrt a dzsuva, a gombát és zsíros nyesihúst beleapplikáljuk. Végül - mikor már majdnem készen van - a sztékeket is belehelyezzük durván két perc erejéig, hogy átvegye kissé a szaft ízét, miközben durvára tört, de jelentős mennyiségű borssal kompenzáljuk magunkat azért, hogy csípős paprikával bizony nem baszhatjuk széjjel eztet.

Főtt árpagyönggyel tálaljuk, mindenféle buzi gazzal díszítjük. Közben arra gondolunk, mennyivel szebb lenne a világ, ha az ember csak simán megenné, amit főzött, és nem kéne retkes internetbuzik kedvéért díszítgetnie a kaját, akik életükben konyhát még nem láttak, ellenben legalább étterembe se járnak, csak a mekibe, amiért én most nagy pénzeket kapok, hogy kimondtam!

A bejegyzés trackback címe:

https://kifoztem.blog.hu/api/trackback/id/tr395588795

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

porhanyós · http://kifoztem.blog.hu 2013.10.20. 11:56:42

Onnantól, hogy a lestyánt és a mustárt beletetted a büdös disznajnyesis egyvelegbe, mit a majoránna nem baszott volna el az előző kettő nélkülözésével, a boróka már puszta pazarlásnak minősül, a paradicsomtól meg az olcsó húsnak híg a leve, így az árpagyöngyről mind leperege.

porhanyós · http://kifoztem.blog.hu 2013.10.20. 12:18:12

Ha arra gondolsz, irígykedem a receptedre, mondhatom, nem.

porhanyós · http://kifoztem.blog.hu 2013.10.20. 12:21:44

@megszokács: A szőlő nem feltétlenül savanyú, ha dől belőle a lé.

megszokács · http://kifoztem.blog.hu 2013.10.20. 12:23:49

@porhanyós: Arra gondolok, hogy ha nem tetszik valami, akkor inkább a saját présházatok körül sertepertélj!

porhanyós · http://kifoztem.blog.hu 2013.10.20. 12:28:00

@megszokács: Arra van kint illetékes, én már a saját konyhámban ÉTELT készítenék, ha nem a hülye receptedet olvasnám.

porhanyós · http://kifoztem.blog.hu 2013.10.20. 12:37:08

@megszokács: Ha te megetted a főztöd, én is megbirkózom valahogy az enyémmel.

megszokács · http://kifoztem.blog.hu 2013.10.20. 12:40:08

@porhanyós: Ette meg a fene! Egy kondérral főztem, ezt eszem egy hétig.

porhanyós · http://kifoztem.blog.hu 2013.10.20. 12:42:42

@megszokács: Egy jó pontot azért kapsz, mert annyit legalább eltanultál tőlem, nem kell mindent a nyagykönyv szerint csinálni.
Nagy kondérral készül az enyém is. A fene aki minden nap a konyhában sertepertél.

megszokács · http://kifoztem.blog.hu 2013.10.20. 12:51:14

@porhanyós: Neked legalább nem kell más mocskát takarítani a saját konyhádban... Már ha a macskát leszámítjuk.

porhanyós · http://kifoztem.blog.hu 2013.10.20. 12:54:51

@megszokács: Leszámíthatod a macskát is. Három hete nem jött haza, már nincs is meg szerintem.

megszokács · http://kifoztem.blog.hu 2013.10.20. 12:57:59

@porhanyós: Mi tagadás, kissé fura íze volt a nyesedékhúsnak...

szanalmas 2013.10.20. 14:37:03

:D

Jó titeket olvasni, bár kb. 15 perc múlva kész a halászlé, és nem tudok nem enyhe gunyorossággal mosolyogni a harmadrangú ételnek nevezett izékre amit ma ti esztek! Pedig semmi kedvem még mosolyogni sem ma.

megszokács · http://kifoztem.blog.hu 2013.10.20. 15:00:25

@szanalmas: Hogy akadna a torkodon egy szálka! Vagy inkább kettő, csak a biztonság kedvéért...

LadyCarambole · http://kigondoltam.blog.hu 2013.10.20. 17:32:56

@szanalmas: akkor mar inkabb ennek az ugyifogyinak a kajaja!

mellesleg en a kakukkfuvet ajanlanam meg, remekul illene, ha mar boroka es bor is kerult az etekbe...amugy az arpagyongy nem rossz otlet, de nekem csak jobban esne melle egy kis vajas nokedli - es annyira meg te sem lehetsz bena, te vilag lustaja, hogy azt ne tudnad abszolvalni!

porhanyós · http://kifoztem.blog.hu 2013.10.20. 18:06:18

@LadyCarambole: Én kérem ki magamnak, a fiam nem lusta, nokedlit pláne tudna, ha akarna, de árpagyönggyel kívánta az étket fogyasztani, és ha nem tett bele kakukkfüvet, akkor nem is passzolna bele.

megszokács · http://kifoztem.blog.hu 2013.10.20. 18:39:40

@LadyCarambole: @porhanyós: A kakukkfű unalmas, egyszerűen ennyi. Ahogy a gasztrosznobok a magyaros ízeket unják, úgy én a kakukkfüvet, mert tizenéven át minden szarba raktam, a tükörtojástól kezdve az ehhez hasonló perkeltekig.

A vajas nokedli meg megint más tészta!

porhanyós · http://kifoztem.blog.hu 2013.10.20. 18:42:26

@megszokács: A vajas nokedli nem más, mint tészta.

megszokács · http://kifoztem.blog.hu 2013.10.20. 18:44:21

@porhanyós: Nem tészta nekem, hogy mivel vitatkozol...

porhanyós · http://kifoztem.blog.hu 2013.10.20. 18:46:45

@megszokács: Elég legyen, ha mással szemben megvédlek!

megszokács · http://kifoztem.blog.hu 2013.10.20. 18:50:04

@porhanyós: Anyatigrisként ez minimum kötelességed! Viszont tekinthetnél már annyira önállónak, hogy miután megvédtél, nem feleselsz velem!

porhanyós · http://kifoztem.blog.hu 2013.10.20. 18:54:20

@megszokács: Elfelejtetted, Imre bá' mit szokott mondani a vendeleknek, ha feleslegesen jártatták a szájukat?

megszokács · http://kifoztem.blog.hu 2013.10.20. 19:02:11

@porhanyós: Hö! Imre bá'! Hiszen ez neki az igazi neve... Jóhogy nem már a telefonszámát is kipakolod az internetre, aztán ha felhívja valaki, lebukunk mindenki előtt, hogy mi is emberek vagyunk!

porhanyós · http://kifoztem.blog.hu 2013.10.20. 19:06:45

@megszokács: Nyugodj meg, ha felhívnák, hallgathatnák, ezen a számon előfizető nem kapcsolható, ugyanis elhagyta a telefonját, miből a megtaláló kivette a kártyát.

megszokács · http://kifoztem.blog.hu 2013.10.20. 19:08:36

@porhanyós: Milyen becsületes volt az a megtaláló, ha legalább a telefont visszadta, és csak a kártyát tartotta meg...

porhanyós · http://kifoztem.blog.hu 2013.10.20. 19:15:46

@megszokács: Ebből látható, minden megtaláló becsületes, és minden megtartó vendel.

megszokács · http://kifoztem.blog.hu 2013.10.20. 19:18:53

@porhanyós: Az a szép az egészben, hogy kettőnkön kívül senki egy szót se ért abból, hogy miről beszélsz :) De mint száncsó (mármint szanalmas) mondta, így is élvezet olvasni bennünket. Biztos irigykedik, csak még azt nem tudom, melyikőnkre...

porhanyós · http://kifoztem.blog.hu 2013.10.20. 19:23:16

@megszokács: Úgyis bekussolok, mert osztottgépen vagyok, át kell adjam, idítani kell a hajókat.

megszokács · http://kifoztem.blog.hu 2013.10.20. 19:25:14

@porhanyós: Azt hittem, támadnak az egyiptomiak... A lényeg, hogy megtalálta a helyét!

szanalmas 2013.10.20. 23:55:12

Bezony, és nem csak irigység ez, hanem sokkal több. Amikor épp rámszakadt az ég, csak annyit kaptam, hogy miért nem megyek krumplit ültetni. Arról ami most van meg inkább nem szólok, inkább irigykedek!

megszokács · http://kifoztem.blog.hu 2013.10.21. 00:27:08

@szanalmas: Sebaj, mi így szeretünk téged! Kellenek a csicskák is a világba, különben kinek uralkodnánk?

csillagkúll · www.:madeinfidesz.eu 2013.10.21. 09:55:13

ezt a receptet én csirke farháttal ismertem és fán tenyésztett gombával

szanalmas 2013.10.21. 11:49:35

@LadyCarambole:

Több marad nekem!

Amúgy nem tudom, mi az az árpagyöngy, meg a lestyánt se, de épeszű ember nem eszik ilyesmiket az tuti. A boróka meg pálinkához való!

szanalmas 2013.10.21. 11:54:39

@megszokács:

Szerintem jól ismeri. Gondolom, még a kenyérsütéshez is azzal kezd hozzá, hogy végy 4 nagyobb darab csirkefarhátat, vagy 40 deka párizsit. És összedagasztja!

megszokács · http://kifoztem.blog.hu 2013.10.21. 12:50:01

@szanalmas: Nono! A jó kenyérhez igenis elengedhetetlen a párizsi meg a csirkefarhát! Ne mossuk össze a dolgokat kérem!

csillagkúll · www.:madeinfidesz.eu 2013.10.21. 14:26:51

@szanalmas: francokat 5 deka párizsit csirkéből 5 deka ipari májast lóból és 15 deka pulyka nyesedéket a maradék mennyiséget tavaly előtti avas kutyatápból

porhanyós · http://kifoztem.blog.hu 2013.10.21. 14:47:25

@zsanett- a csillagkútról: Így azt is megtudjuk, mi fán terem a pulykanyesedéken tenyésztett gomba.

spájdernecc 2013.10.21. 14:57:30

@szanalmas:
mi lenne?
gersli
és bizony a sólet gersli nélkül olyan, mint a kigondoltam ripők nélkül

spájdernecc 2013.10.21. 15:11:44

@megszokács:
mi vagyok én?
ha valami elbaszott klón-nickre gondolsz, felejtsd is el izibe

megszokács · http://kifoztem.blog.hu 2013.10.21. 15:15:33

@spájdernecc: Csak abból gondolom, hogy a Kigondoltamról max. akkor jutna először pont ripők az eszembe, ha (a) én lennék ripők, és magamat reklámoznám, (b) még a számban érezném a magja ízét.

megszokács · http://kifoztem.blog.hu 2013.10.21. 15:16:38

@spájdernecc: De látod, még mindig a jobbikat feltételeztem rólad!

szanalmas 2013.10.21. 15:38:16

@zsanett- a csillagkútról:

Te aztán tudsz tudsz élni, Zsani!

@spájdernecc:

Fúj! Én nem vagyok válogatós fajta, de a gerslit baromira utálom, pedig már ettem, talán töltött káposztát basztak el vele. Lehet, azért. A másik a pacal, de azt még sosem ettem, meg van még a paraj, amit nem veszek a számba ha nem muszáj. A sóska pölö jöhet. Meg természetellenesnek tartom a zöldséges töltelékekkel töltött zöldségeket is brrrrrr. Van annyi finom étel, minek marhaságokat enni ha nem muszáj!

megszokács · http://kifoztem.blog.hu 2013.10.21. 15:49:56

@szanalmas: Igazán szép kámingáut volt, de ha nem állsz le az ömlengéssel, kibaszlak innét, mint macskát szarni, és mehetsz énblogolni oda, ahova akarsz!

megszokács · http://kifoztem.blog.hu 2013.10.21. 15:53:42

@szanalmas: Ahelyett, hogy termelnél bazmeg, termelnél! Még akár halászlevet is posztolhatsz, a tököm bánja, ha addig se offolsz!

porhanyós · http://kifoztem.blog.hu 2013.10.21. 16:02:00

@szanalmas: Egyszer főztem pacalt kedves vendékeimnek, kik nem vetik meg az ilyesmit. Majdnem eldobtam az edényt, miben készült, úgy bevette a gyomorbűzt, alig tudtam használhatóvá tenni.

szanalmas 2013.10.21. 17:59:38

@little troll:

Régi kapcsolat, az én egyik kommentem volt a blogjuk keresztapja! Az istennek se tudtuk eddig elüldözni bogáncsot a blogjainkról, pedig tisztességgel-becsülettel ütöttük ahogy tudtuk! Már néha azt hiszem, hogy nem teljesen hülye, de olyankor mindig kommentel egyet hozzánk, vagy új blogbejegyzést ír a nívóra, és helyre áll a helyes értékítéletem!

szanalmas 2013.10.21. 18:03:56

@porhanyós:

Éreztem én az elején, hogy gasztrokonok vagyunk, de a kis megszopácsnak lekenhetne egyet kiskegyed visszakézből, mert nem tudja a rendet és a tiszteletet! Gondolom, tiszta apja a kölök!

LadyCarambole · http://kigondoltam.blog.hu 2013.10.21. 18:21:04

@porhanyós:
passzol az, nem is kerdes, viszont ez a gersli- mania most mar kezd szoget utni a fejemben!

@szanalmas:
a draga jo eletbe, nehogy azt mondd, hogy meg sose ettel egy jo kis solettet?! pedig azt hittem, hogy nalad nincs is nagyobb rajongoja a kecskemeti konzervgyarnak!

porhanyós · http://kifoztem.blog.hu 2013.10.21. 19:00:31

@szanalmas: Az apjára ütött, az tuti, de erről is én tehetek a nemző választásakor. A nevelési szokásaimat meg öregségemre való tekintettel már nem változtathatom meg, mert mit ad vissza a gyerek majd a közelgő pelenkás korszakom bekövetkeztében?

porhanyós · http://kifoztem.blog.hu 2013.10.21. 19:07:13

@LadyCarambole: Mániáimnak se szeri, se száma, de a gersli és kalapálás nem szerepel a listán. A kérdés számomra, ki verte akkor azt a bizonyos szöget a fejecskéjébe?

szanalmas 2013.10.21. 19:50:34

@LadyCarambole:

Legutóbbi meghatározó egytálétel konzerv élményem 17 éves korom körül volt, mikor is a rizselecsó-kolbásszal című alkotást habzsoltam be. Rémlik valami halászlé konzerv is a végképp be nem azonosítható múltból, de sóletet még sosem ettem tudtommal. Kecskemét meg övön aluli volt, feledném már szívesen. De nem konzerv sólet meghívásokat szívesen veszek, ámbár a faszom se megy azért Bangkokba!

szanalmas 2013.10.21. 19:54:16

@porhanyós:

Friss élményeim alapján sommásan csak annyit tudok a reménykedésére röffenni, hogy ha a hozzátartozóimra számítok, már éhen haltam volna. Persze, tudom, a reményhal!

porhanyós · http://kifoztem.blog.hu 2013.10.21. 20:01:35

@szanalmas: Ez is az életre való nevelés egyik formája. Látod, te sem haltál éhen.

szanalmas 2013.10.21. 20:15:24

@porhanyós:

Ezen most elgondolkodtam, és nem jutottam sokra!

porhanyós · http://kifoztem.blog.hu 2013.10.21. 20:29:30

@szanalmas: Életre valóvá lettél. Ha a szülői háttér hiányáról beszélnénk, tudnék miből deríteni. Nem sírok, azt adom a gyerekemnek, ami nekem nem adatott meg.

LadyCarambole · http://kigondoltam.blog.hu 2013.10.21. 22:04:16

@porhanyós:
a zsido vilagosszeeskuves, ofkorsz!

@szanalmas:
akkor kapsz recipet, de a solet nem maradhat ki!
kiraly kaja, es amint a vergodesedet elnezem, senkit nem zavar momentan, ha jo hangosakat rottyantasz a fotojbe!

megszokács · http://kifoztem.blog.hu 2013.10.22. 00:50:42

@porhanyós: Azért még, mert téged nem vertek, nem kellett volna verned a gyereked, hahó!

szanalmas 2013.10.22. 06:27:56

@megszokács:

Mentségére szolgálhat, hogy kizárt dolog, hogy téged anya szült!

**büdösmackó** 2013.10.22. 12:59:51

eeez csodás poszt! a fotó trédmárk bazdmeg, díjnyertes!!!!

megszokács · http://kifoztem.blog.hu 2013.10.22. 13:29:48

@**büdösmackó**: Tudom, még a tőlem már megszokott minőséget is felülmúlja, ha ez egyáltalán lehetséges!

ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2013.10.24. 17:11:54

A tányér közepén mi az, tán hónaposretek!

megszokács · http://kifoztem.blog.hu 2013.10.24. 17:36:18

@ripők: Tennapos. Kissé már plöttyedezett, de azért még jövőre is vetek!
süti beállítások módosítása