Húsos palacsinta
2013.10.06. 08:10
Felháborodott olvasói levelek tömkelegét vagyok kénytelen - olvasatlanul - lomtárba helyezni nap, mint nap, amik - feltehetően - mind a húsos palacsinta receptjét és elkészítésének csínját-bínját tudakolják. Közszolgálati perceink keretében most úgy döntöttem, engedek a gyengéd erőszaknak, közkinccsé teszem, amit erről az ételről tudok, hátha így megszabadulok zaklatóimtól.
Csikófrizurás, mélybarna napozót viselő óvodásként rengeteg szépemlékű délelőttöt töltöttem mamámmal a konyhában, a nyiszorgó hokedlin láblógázva, elmélyült orrtúrás közepette a szocreál bútorzatot és a falrafüggesztett dísztányérokat szemlélve. Rutinos, pákosztos haszonlesőként jól tudtam, hogy az öntöttvas serpenyőben az első palacsinta mindig selejt lesz, ami azt jelenti, hogy egy maréknyi ínycsiklandó kalóriát mindenképp zsákmányolhatok, mielőtt kiszaladok a kertbe seprűnyélből készült kardommal krizantémokat lefejezni, gyufásdobozzal legyet fogni a pottyantós deszkafalán vagy szilvafára mászni és egyáltalán, a ruhámat bekoszolni és elszakítani.
Az űrkorszak elhozta nekünk a teflonok tapadásmentes világát, már az első pali is tökéletes, de a mai napig tartom magam ahhoz, hogy a "próbadarabot" szertartásosan összesodorva, magában, még forrón gyűröm szépen metszett, cakkos ajkaim közé.
Gacsoslábú kisfiúként persze megbocsájtható, hogy ezt a remek eledelt leginkább mákossan és túróssan ízesítve kedveltem, dereshajú, meglett emberként viszont átnyergeltem a sós verzióra. Lássuk hát.
Összetevők:
1. A tőtelék
- szalonna
- hagyma
- hús
- fehér és barnacsiperke
- paradicsom, paprika
- pirospaprika, bors, babér, kömény, só
- csontalaplé
- sárgarépát azért tettem bele, mert találtam két elárvult darabot a hüttő aljában, elhagyható
A jól ismert módon, vajpuha pörköltet készítünk, igenhosszú lével. Ha nem akarunk húsdarálót koszolni, villával is szét kell tudnunk passzérozni a húskoczkákat, szűrés után.
2. Tészta
- liszt, szemre amennyi kelleni fog
- kábé 2,35 tojás
- tej, a liszthez arányosítva (hüvelykujj-szabály)
- egy evőkanál zsiradék, például kiolvasztott bölényháj. Ez nélkülözhetetlen.
- pingvinformájú szódásballonból négy másodpercnyi priccentés
- só
Oké, hogy teflonban úgysem ragad le, de palacsintánként egy dobókoczkányi zsírt azért tegyünk alá. Szakavatott mozdulatokkal futtassuk körbe a zsiradékot a perem mellett, majd merőkanál segítségével adagoljunk egy deciliter tésztakeveréket a forró serpenyő közepére, miközben hosszú nőtelenségben edződött csuklónkkal, játszi könnyedségű forgómozgást performálunk.
A kisült palacsintákat töltsük meg, szorosan csévéljük fel és pászítsuk egy tepszibe, aminek az aljára pár kanál pörköltszaftot lottyantottunk.
Reszeljünk rá lágy, zsíros sajtot, mondjuk akkora darabot, mint Szanyi Tibor köldöksérve. Suttyanhat is az előmelegített sütőbe, míg a sajt megpirul és ropogós, ízes bevonatot képez eledelünkön.
Ezalatt forraljuk fel újra a maradék szaftot, majd tejfeles-lisztes habarással sűrítsük be. Figyeljünk a hőkiegyenlítésre, merjünk egy kanálnyit a zubogó léből a hideg tejfelhez, mielőtt belezúdítanánk, így nem lesz darabos, csomós a sűrítmény.
Elhúzott tejfölcsíkkal és Kadarka Jánoska-féle paradicsom+paprika díszítőszeletekkel tálaljuk. Vagy, ha magunknak csináltuk, akkor hagyjuk a picsába a cicomát, együk, ahogy van. Jó étvágyat!
Szerző: ripők
100 komment
Címkék: hortobágyi palacsinta sipoly ripők a varjak esznek ilyent kösz Orbán kutyapöcse
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
**büdösmackó** 2013.10.06. 08:30:14
gyermekkorod tömör összefogalása megejtő és egyben irodalmi szinteket ütött meg.
a kész ételről nem közöltél fotót!
ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2013.10.06. 08:32:44
**büdösmackó** 2013.10.06. 08:34:09
jegyezzük meg, hogy tálalástechnikád fantasztikus!
ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2013.10.06. 08:36:27
**büdösmackó** 2013.10.06. 08:48:20
ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2013.10.06. 08:53:59
LadyCarambole · http://kigondoltam.blog.hu 2013.10.06. 10:36:16
megszokács · http://kifoztem.blog.hu 2013.10.06. 13:35:20
Azért ez a szabadkozás igen jó felütésnek, hiszen így az ember nem vár többet a recepttől, mint amit aztán kap is tőle!
ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2013.10.06. 13:43:05
@LadyCarambole: Csináltam már panírban kisütve is, csak most nem volt kedvem szöszölni. Meg ez jobban is ízlik így.
LadyCarambole · http://kigondoltam.blog.hu 2013.10.06. 13:43:06
neked inkább arra kéne figyelned, ami direkt a te kedvedért került bele, jelesül hogy:
" ...forrón gyűröm szépen metszett, cakkos ajkaim közé."
rég olvastam ilyen romantikusat, na!
megszokács · http://kifoztem.blog.hu 2013.10.06. 13:51:54
@LadyCarambole: Ha már így felhívtad rá a figyelmemet, gondolom, beindulhatott a nyálelválasztásod. Sebaj, amíg ripi cuppog, te nyalogathatod a kétoldalt csöpögő szaftot!
ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2013.10.06. 13:55:41
megszokács · http://kifoztem.blog.hu 2013.10.06. 13:59:39
ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2013.10.06. 14:01:49
megszokács · http://kifoztem.blog.hu 2013.10.06. 14:05:22
ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2013.10.06. 14:08:50
megszokács · http://kifoztem.blog.hu 2013.10.06. 14:10:21
ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2013.10.06. 14:11:36
megszokács · http://kifoztem.blog.hu 2013.10.06. 14:14:21
ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2013.10.06. 14:16:06
megszokács · http://kifoztem.blog.hu 2013.10.06. 14:18:13
ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2013.10.06. 14:45:53
megszokács · http://kifoztem.blog.hu 2013.10.06. 15:31:31
megszokács · http://kifoztem.blog.hu 2013.10.06. 15:34:50
ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2013.10.06. 15:36:33
A mediterrán, az gondolom, valami marinírozott cigánypecsenye!
megszokács · http://kifoztem.blog.hu 2013.10.06. 15:43:28
megszokács · http://kifoztem.blog.hu 2013.10.06. 15:44:25
ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2013.10.06. 15:46:47
megszokács · http://kifoztem.blog.hu 2013.10.06. 15:55:55
ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2013.10.06. 16:00:05
megszokács · http://kifoztem.blog.hu 2013.10.06. 16:01:15
ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2013.10.06. 16:04:12
megszokács · http://kifoztem.blog.hu 2013.10.06. 16:08:56
ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2013.10.06. 16:11:16
megszokács · http://kifoztem.blog.hu 2013.10.06. 16:12:46
ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2013.10.06. 16:15:22
megszokács · http://kifoztem.blog.hu 2013.10.06. 16:18:15
ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2013.10.06. 16:19:43
megszokács · http://kifoztem.blog.hu 2013.10.06. 16:21:49
ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2013.10.06. 16:24:40
Elvégre én olyasvalaki vagyok, aki vásárolt már melegszendvicskrém-konzervet. Meg tudom ítélni.
megszokács · http://kifoztem.blog.hu 2013.10.06. 16:54:11
Azért azt hozzáteszem, hogy bár a dolog teljesen valószerű, hogy ezt nyesihusis zacskókból nyerték ki, de ki kell fogni az ilyen összetételt. Szakaszosan ingadozó a minőség. Most éppen egész szelet húsokat nem találni benne, mikor utoljára kora tavasszal volt a dömping, akkor meg szinte kizárólag egész szelet karaj meg némi vékonyszeletelt bacon volt bennne.
1,5-2 font körüli kilónkénti áron szerintem ez elfogadható minőség, még akkor is, ha tíz-tizenhárom százalék vizet fecskendeznek bele (mint általában a vákuumcsomagolt húsokba).
megszokács · http://kifoztem.blog.hu 2013.10.06. 16:56:31
megszokács · http://kifoztem.blog.hu 2013.10.06. 17:01:27
ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2013.10.06. 17:09:35
ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2013.10.06. 17:11:46
ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2013.10.06. 17:15:16
megszokács · http://kifoztem.blog.hu 2013.10.06. 17:16:42
megszokács · http://kifoztem.blog.hu 2013.10.06. 17:18:30
ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2013.10.06. 17:20:53
megszokács · http://kifoztem.blog.hu 2013.10.06. 17:23:39
ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2013.10.06. 17:25:49
megszokács · http://kifoztem.blog.hu 2013.10.06. 17:30:31
Ha jó fiú leszel, egyszer posztolom a zöldséges pulykacomb-kocsonyám receptjét is (ami ideális esetben persze füstölt nyesedékhús hozzáadásával készül), csak várok hozzá még a lassan úgyis esedékes pulykacomb-akcióra!
ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2013.10.06. 17:34:17
Kocsonnyát én is tervezek a télre, bürkét, fület, csankot főzök az alaplébe, de a tálalótányér alján füstölthús és sovány marhaszelet leszen!
megszokács · http://kifoztem.blog.hu 2013.10.06. 17:39:40
A pulyka bőre és csontja ugyanazt a funkciót látja el a kocsonyában, mint a disznó szőrös részei, csak így nem sajnálom kidobni a végén. Mondjuk a coca bőre finom is ráadásul, csak ha főzök mondjuk öt litert belőle egyszerre, kicsit túl nagy koleszterinbomba, mire elfogy. Kisebbnek nekiállni meg nemigen érdemes.
ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2013.10.06. 17:43:57
megszokács · http://kifoztem.blog.hu 2013.10.06. 17:47:02
Szerintem az oldalast is bő zsírban, konfitálva kell készíteni, ahogy annak idején mindenki tette, amíg nem szállta meg az országot a szotyolamaffia!
ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2013.10.06. 17:56:49
megszokács · http://kifoztem.blog.hu 2013.10.06. 17:59:43
ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2013.10.06. 18:02:11
megszokács · http://kifoztem.blog.hu 2013.10.06. 18:04:57
Nyilván ha már unom a jó kosztot, megeszem a darált húst töltött paprikában is, de amíg nem muszáj, addig inkább értelmes módon használom fel!
porhanyós · http://kifoztem.blog.hu 2013.10.06. 18:20:37
A kaja rendben vala. Ha 4 pontot adok rá, csak azért lesz, mert 5-s csak az enyém lehet.
ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2013.10.06. 18:25:02
porhanyós · http://kifoztem.blog.hu 2013.10.06. 18:26:57
porhanyós · http://kifoztem.blog.hu 2013.10.06. 18:27:43
ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2013.10.06. 18:30:22
porhanyós · http://kifoztem.blog.hu 2013.10.06. 18:36:05
ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2013.10.06. 18:39:53
Mi volt ma az Arany Alkonyban a menü?! Vagy elcserélted a tejbegrízed egy pakett pizsamás szofira?!
porhanyós · http://kifoztem.blog.hu 2013.10.06. 18:43:08
ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2013.10.06. 18:44:59
porhanyós · http://kifoztem.blog.hu 2013.10.06. 18:47:46
ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2013.10.06. 18:50:06
porhanyós · http://kifoztem.blog.hu 2013.10.06. 18:54:11
ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2013.10.06. 18:59:21
porhanyós · http://kifoztem.blog.hu 2013.10.06. 19:01:24
kiraaaaa 2013.10.06. 19:02:10
ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2013.10.06. 19:03:12
ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2013.10.06. 19:03:53
porhanyós · http://kifoztem.blog.hu 2013.10.06. 19:05:39
ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2013.10.06. 19:11:11
megszokács · http://kifoztem.blog.hu 2013.10.06. 19:14:36
ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2013.10.06. 19:19:40
kiraaaaa 2013.10.06. 19:21:35
megszokács · http://kifoztem.blog.hu 2013.10.06. 19:21:57
megszokács · http://kifoztem.blog.hu 2013.10.06. 19:25:45
ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2013.10.06. 19:26:26
megszokács · http://kifoztem.blog.hu 2013.10.06. 19:28:27
megszokács · http://kifoztem.blog.hu 2013.10.06. 19:30:02
Persze ha mondjuk cefréshordóban tárolod befőttesüveg helyett, akkor ez kibúvó lehet a számodra...